Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Θρίλερ με το ΔΝΤ για τις συντάξεις φτώχειας

Τα 5 αγκάθια: Εναρξη καταβολής βασικής σύνταξης - Ποσοστό αναπλήρωσης - Επικουρική - Αναγνώριση πλασματικών ετών - Χρόνος εφαρμογής ρυθμίσεων

Ελάχιστα περιθώρια ουσιαστικών διαπραγματεύσεων έχει πλέον η κυβέρνηση για τη σύνταξη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς η ΕΕ και το ΔΝΤ απαιτούν

Ταραχή στην κυβέρνηση για τις συντάξεις
Βρυξέλλες και ΔΝΤ πιέζουν ασφυκτικά να εφαρμοστούν και τα «ψιλά γράμματα» του μνημονίου για δραστικές περικοπές

Στη μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία που έχει υποστεί ως σήμερα η κυβέρνηση εξελίσσεται η σύνταξη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά τις πιέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ να ενσωματωθούν σε αυτό ακόμη και τα «ψιλά γράμματα» του μνημονίου που ψήφισε η Βουλή και που οδηγούν στη δραστική περικοπή ...
του ύψους των συντάξεων. Παρά την αντίσταση που προβάλλουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται ανυποχώρητη και απαιτεί περικοπή των συντάξεων περίπου στο μισό από το ύψος που καθορίζονται σήμερα, ζητώντας ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των νέων ρυθμίσεων το αργότερο εντός των προσεχών δύο ετών.

«Οι ρυθμίσεις είναι τόσο επώδυνες που δεν θα μπορέσουμε να τις αντέξουμε πολιτικά» παρατηρούσε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της πολύωρης κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Οπως διαπιστώθηκε, οι κκ Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος έχουν πλέον πολύ περιορισμένα περιθώρια ελιγμών και θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της τρόικας, έτσι ώστε να μην καταλήξουν σε ναυάγιο οι τελικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με το κλιμάκιο που καταφθάνει στην Αθήνα στις 15 Ιουνίου. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, καθώς η εντολή που έχει δώσει στους υπουργούς του ο Πρωθυπουργός είναι πως η εκκρεμότητα αυτή θα πρέπει να λήξει μέσα στο καλοκαίρι και να μη μεταφερθεί στο φθινόπωρο που θα ξεκινά η προεκλογική περίοδος των δημοτικών εκλογών.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε χθες έπειτα από αίτημα του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου. Στη σύσκεψη δεν παρευρέθη ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , συμμετείχαν όμως οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Γ. Κουτρουμάνης, Ρ. Σπυρόπουλος , Ν. Αθανασάκης και Κ. Θέος. Ο κ. Λοβέρδος, έχοντας υποστεί τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για μείωση των συντάξεων, επιθυμεί να χαραχτεί μια επίσημη γραμμή στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό. Αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου επιζητεί να υπάρξει καλύτερος χειρισμός της υπόθεσης και συντονισμός των κυβερνητικών ενεργειών απέναντι στην τρόικα.

Οπως συμφωνήθηκε, το κρίσιμο σημείο στο οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπαναχωρήσει είναι να ισχύσει το ποσοστό αναπλήρωσης 48% και στις προνοιακές συντάξεις. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να επεκταθεί το ποσοστό αυτό στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, το υπουργείο Εργασίας όμως αντέδρασε έντονα και το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα.

Η κυβέρνησησχεδιάζει να οχυρωθεί πίσω από «το γράμμα» του μνημονίου και συγκεκριμένα πίσω από τη φράση που προβλέπει «τροποποίηση του τύπου απονομής σύνταξης στο ανταποδοτικό σχήμα». Η λέξη-«κλειδί» είναι «ανταποδοτικό», που σύμφωνα με την ερμηνεία της κυβέρνησης σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει το προνοιακό σχήμα των συντάξεων. «Αν δεν καταφέρουμε να το περάσουμε αυτό θα μιλάμε πλέον με όρους τραγωδίας» ομολόγησε ένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Είναι προφανές ότι το υπουργείο Εργασίας και το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν και το παραμικρό «παραθυράκι» για να απαλύνουν τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται στους συνταξιούχους. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι μολονότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι μικρά, εν τούτοις δεν είναι ανύπαρκτα και ότι οι Βρυξέλλες τουλάχιστον ένιωσαν άβολα με τις επισημάνσεις που υπήρχαν στην επιστολή της γγ του υπουργείου Εργασίας κυρίας Αθηνάς Δρέττα.

Τα μηνύματα έφτασαν και στο κλιμάκιο το οποίο την περασμένη Παρασκευή, φεύγοντας από την Αθήνα, είπε στον κ. Λοβέρδο ότι περιμένει και τις αναλογιστικές μελέτες για να συζητήσουν ξανά επί των θεμάτων που προκαλούν τριβές.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή να έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό ως τις αρχές Ιουλίου. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, δεν αποκλείεται η Βουλή να παραμείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ