Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ο κουρέας της Ρηγίλλης...

Κόντρα ξύρισμα του Καραμανλή στον Σαμαρά...
Σε τροχιά διάλυσης έχει εισέλθει εδώ και αρκετό καιρό η Ν.Δ. Από χθες έχει ξεκινήσει το 8o Συνέδριο, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για το μεγαλύτερο κόμμα της Δεξιάς στην Ελλάδα, και δεν αποκλείεται να...
αποδειχθεί και το τελευταίο.

Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να είναι εγκλωβισμένος στα «θέλω» των δικών του, στην υπονόμευση της Ντόρας και στην εσωκομματική επικυριαρχία που επιδιώκει να έχει ο «ιδιοκτήτης» της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος μάλιστα σε ρόλο του κουρέα της… Ρηγίλλης ξύρισε χωρίς σαπουνάδα τον πρόεδρο του κόμματος, υποχρεώνοντάς τον να εξυμνήσει ακόμη και την καταστροφική διακυβέρνηση προκειμένου ν’ αποφύγει τη διάσπαση.

Από χθες που ξεκίνησαν και επισήμως οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν μπει σε τροχιά πλήρους αποσύνθεσης. Στα πηγαδάκια κυριαρχούν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα του κόμματος, παράλληλα με τον προβληματισμό σχετικά με το αν μπορεί η Ν.Δ. να ανακάμψει. Τα περισσότερα από τα στελέχη διατυπώνουν την απαισιοδοξία τους θεωρώντας πως είναι ελάχιστα τα περιθώρια.

Δεν τον άφησε να ελέγξει το Συνέδριο
Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου υπήρξε ένα ζωηρό παρασκήνιο, στο οποίο πρωταγωνίστησε η παρέα του Σαμαρά και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τα όσα διαδραματίστηκαν ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσους κάνουν λόγο περί ολέθριας σχέσης μεταξύ των δύο ανδρών. «Αυτά που λέει για τον Σαμαρά ο Αβραμόπουλος δεν τα έλεγε ούτε ο Μητσοτάκης το ’93», έλεγε άνθρωπος που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρώην υπουργό. Επί της ουσίας η συνεργασία των δύο ανδρών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. «Ζουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους», υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ.

Ο βασικός λόγος που προκάλεσε την ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες σχετίζεται με τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Ο Αβραμόπουλος πίστευε ότι θα χειριζόταν εν λευκώ τη διαδικασία. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Σαμαράς όχι μόνον δεν τον άφησε να κάνει μόνος του το παιχνίδι, αλλά, απεναντίας, του έβαλε διάφορα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του ως τοποτηρητές. Κυρίαρχο ρόλο στην προετοιμασία του Συνεδρίου είχε ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Διονύσης Σταμενίτης. Στα οικονομικά την ευθύνη είχε για άλλη μια φορά ο διευθυντής του κόμματος Μενέλαος Δασκαλάκης. Με απλά λόγια, ο Αβραμόπουλος είχε μόνον τον τίτλο.

Όταν κατάλαβε ότι ο Σαμαράς δεν έχει καμία διάθεση να του δώσει χώρο, άρχισε διάφορες διαρροές. Όταν, όμως, και πάλι είδε ότι δεν ιδρώνει το αυτί του προέδρου, αποφάσισε να κάνει ξανά την τούμπα. Η ζημιά όμως είχε γίνει. Η Ρηγίλλης τον είχε «κόψει». Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα Οργανωτικά του Συνεδρίου, βγήκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος, και τον καπέλωσε. Πριν απ’ όλα αυτά, λέγεται ότι ο Σαμαράς δεν ζήτησε ούτε καν τη συμβουλή του Αβραμόπουλου για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ. Το γεγονός ότι σ’ αυτά κυριαρχεί η φάτσα του προέδρου της Ν.Δ. ενόχλησε τον πρώην υπουργό. «Μας κάνει ζημιά», είπε σε σύσκεψη που είχε με τους συνεργάτες του.

«Πάνε να μας φάνε»Η κόντρα των Σαμαρά - Αβραμόπουλου είναι ενδεικτική του κλίματος που κυριαρχεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. «Κανείς δεν ξέρει ποιος κάνει τι», επισήμαιναν παραδοσιακά στελέχη του κόμματος. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καραμανλικοί. Πιστεύουν ότι η «ομάδα της Πολιτικής Άνοιξης» προσπαθεί να βγάλει εκτός παιχνιδιού όσους κινούνται σε διαφορετικά στρατόπεδα. Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Καραμανλή. «Πάνε να μας φάνε», φέρεται να είπε στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αγγέλου, Αντώναρος, Στυλιανίδης, Ανδριανός, Παυλόπουλος και Σιούφας. Όλα τα πρωτοπαλίκαρα του καραμανλισμού.

Ο Καραμανλής έδωσε εντολή στον Αγγέλου να κατέβουν ως υποψήφιοι στην Κεντρική Επιτροπή αρκετοί από τους σκληρούς παίκτες του συστήματός του. «Το κόμμα δεν είναι τσιφλίκι κανενός», είπε ο πρώην αρχηγός θέλοντας να στείλει μήνυμα προς το «συμβασιούχο» ένοικο της Ρηγίλλης. Με το που άναψε το πράσινο φως ο Καραμανλής, ξεκίνησαν τα τηλέφωνα σε καραμανλικά στελέχη. Κάποιοι εξέλαβαν την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού ως προαναγγελία επιστροφής. «Θέλει να διατηρήσει τις μετοχές του», έλεγαν πρόσωπα που γνωρίζουν τις προθέσεις του.

Τους διαγράφει
Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζει τις πρώτες καρατομήσεις. Με αφορμή την ψηφοφορία για το Βατοπέδι, λέγεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην οριστική διαγραφή των Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Δούκα, Παυλίδη, Κοντού και Μπασιάκου. Το γεγονός ότι απέκλεισε από τις εργασίες κάποιους εξ αυτών δείχνει ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Από κει και πέρα δεν αποκλείεται να δούμε να προχωρά σε ανασχηματισμό στη σκιώδη κυβέρνηση μέσα στην επόμενη βδομάδα. Ο Σαμαράς έχει καταλάβει ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει, αλλά κυρίως ότι ο Καραμανλής έχει αρχίσει να τον «ξυρίζει» στεγνά σε όλα τα επίπεδα.
Από το ΚΑΡΦΙ, μέσω nonews-news