Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Προανακριτική για έξι και πορίσματα πέντε

Εξι πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της Ν.Δ. εισηγείται για την Προανακριτική η κυβέρνηση, αφού στο κάδρο των εμπλεκόμενων προσώπων του γαλάζιου - όπως το χαρακτηρίζει - σκανδάλου του Βατοπεδίου προστέθηκε ο Κ. Κιλτίδης.
Η Ν.Δ. από την πλευρά της «αθωώνει» τόσο τους πράσινους όσο και τους γαλάζιους που ενεπλάκησαν στο Βατοπέδι, λόγω παραγραφής, ενώ ζητάει περαιτέρω διερεύνηση ...
για τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Επειτα από 42 συνεδριάσεις και την εξέταση 62 μαρτύρων ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι κ. Μανώλης Μπεντενιώτης παρέδωσε χθες το ογκωδέστατο Πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, το οποίο σαφώς εισηγείται την περαιτέρω διερεύνηση από Προανακριτική Επιτροπή.
Πάντως, παρά τις προσπάθειες για κοινό πόρισμα, τα κόμματα κατέληξαν σε έξι κοινές πορισματικές θέσεις (οι γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ και ΓΣΚ δεν προστάτευσαν τον ρόλο του Δημοσίου, δεν λειτούργησαν οι τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί έλεγχοι κ.λπ.) και κατέθεσαν ξεχωριστά τις εκθέσεις τους. Μεταξύ των κοινών πορισματικών θέσεων που δέχτηκαν όλα τα κόμματα πλην της Ν.Δ. είναι ότι οι ανταλλαγές ήταν παράνομες.
Οπως προκύπτει όμως από τα παραρτήματα και των πέντε κομμάτων που μετείχαν στην Επιτροπή, υπάρχει επιθυμία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (Προκαταρκτική όπως τη λένε με το τελευταίο Σύνταγμα), αλλά για διαφορετικά πρόσωπα.

Η διαδικασία
Για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απαιτείται αίτημα από 60 βουλευτές κατ΄ αρχάς για να συζητηθεί το πόρισμα και αίτημα από 30 βουλευτές για να γίνει η σχετική ψηφοφορία, η οποία υπενθυμίζεται είναι πάντα μυστική (αφού αφορά πρόσωπα). Σε αυτή την ψηφοφορία θα αποφασιστεί για ποια πρόσωπα τις ευθύνες θα διερευνήσει η Προανακριτική, η οποία, όταν με τη σειρά της καταλήξει σε πόρισμα, αυτό θα τεθεί πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε σε- μυστικήψηφοφορία με 151 ψήφους να παραπεμφθούν, αν υπάρξουν πολιτικά πρόσωπα, στη Δικαιοσύνη. Την τελική παραπομπή όμως σε Ειδικό Δικαστήριο δεν αποφασίζει η Βουλή, αλλά Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο στη συνέχεια διενεργεί ανάκριση και παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οπως προκύπτει από το χθεσινό Πόρισμα της πλειοψηφίας, «καθίσταται προφανής όχι μόνο ο κεντρικός κυβερνητικός συντονισμός από πρόσωπα επιρροής ικανά να πείσουν αρμόδια υπηρεσιακά όργανα και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και ικανά να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν από την αποδέσμευση των εκτάσεων».
Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ρητά ότι «κατά τη διάρκεια της έρευνας προκύπτει η εμπλοκή των εξής πολιτικών προσώπων: Ε. Μπασιάκου, Π. Δούκα, Αλ. Κοντού, Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλου, Αντ. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη, Β. Μαγγίνα και Γ. Αλογοσκούφη», ενώ όπως σημειώνει η Ν.Δ., δεν προκύπτει «καμία ευθύνη υπουργών ή υφυπουργών ούτε κατά την περίοδο κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, ούτε εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2009».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρεται ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών μόνο γαλάζιων υπουργών, ενώ στις σχετικές παραγράφους για τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη η αναφορά στον πρώτο εξαντλείται σε δέκα αράδες, ενώ για τον δεύτερο τονίζεται εν κατακλείδι ότι «με τις συντονισμένες και διορθωτικές πράξεις και εντολές κερδίζει ως διάδικος τη δίκη και διασφαλίζει τα πλήρη δικαιώματα του Δημοσίου επί των 25.000 στρεμμάτων».

Επιβεβαίωση
Οπως αναφέρεται στο Πόρισμα της πλειοψηφίας, από το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής επιβεβαιώνεται πλήρως το Πόρισμα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ που είχε υποβληθεί στην πρώτη Εξεταστική σε σχέση με τους πέντε υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ περαιτέρω διερεύνηση χρειάζεται για τυχόν ποινικές ευθύνες και η περίπτωση του Κ. Κιλτίδη. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, «τυχόν παραγραφή ή τυχόν ποινικά αδικήματα υπουργών σε σχέση με το σκάνδαλο δεν αποτελεί θέμα της αρμοδιότητας της Εξεταστικής Επιτροπής».

Η Ν.Δ. σημειώνει στην πορισματική της έκθεση πως «η σημερινή κυβέρνηση ελέγχεται για την καθυστερημένη αντίδραση στο θέμα επανάκτησης των ακινήτων σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την οποία απέρριψε ο κ. Γ. Παπακωσταντίνου και για τις πολιτικές ή άλλες ευθύνες που μπορεί να ανακύπτουν από την απόφασή της αυτή». Διερεύνηση ευθυνών ζητάει και για τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ Ακη Τσοχατζόπουλο για τον οποίο λέει πως «υφίσταται ανεπαρκής διερεύνηση των θεμάτων που προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες της εταιρείας Τorcaso Ιnvestments Ltd μετά την άρνηση κλήσης των διαχειριστών της και του κ. Τσοχατζόπουλου στην Επιτροπή».

Το ΚΚΕ
Για νέα δεδομένα κάνει λόγο ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος στο πόρισμα μετά το πέρας των εργασιών της δεύτερης Εξεταστικής για το Βατοπέδι και τονίζει τη διαχρονικότητα του σκανδάλου. Οπως σημειώνεται, «γίνεται εμφανής ο ρόλος του τότε «διευθυντή» του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή Ιωάννη Αγγέλου στην υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, παρά την επιμονή των κ.κ. Ρουσόπουλου και Αγγέλου ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν ήταν ενήμερος για την υπόθεση, ενώ παρ΄ ότι παραδέχτηκαν πως είχαν σχέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου, επέμειναν ότι ποτέ δεν μίλησαν γι΄ αυτό μεταξύ τους, αλλά ούτε και με τους μοναχούς» και κάνει ιδιαίτερη μνεία στις επενδυτικές κινήσεις της Μονής μέσω των κυπριακών εταιρειών Rassadel, και Μadeus.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για αδιευκρίνιστα στοιχεία και αξιοσημείωτες παραλείψεις κάνει λόγο ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης μεταξύ άλλων στην πορισματική του έκθεση για το Βατοπέδι. Οπως υπογραμμίζει στο πόρισμα, «αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι τεράστιες ανεπάρκειες των μηχανισμών φορολογικών και χρηματοπιστωτικών ελέγχων, της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και γενικότερα η αδιαφανής λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, αφού ενάμιση χρόνο από τη λήξη των εργασιών της προηγούμενης Επιτροπής ελάχιστα έχουν διαφωτιστεί τα μέλη της Επιτροπής όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της «πορείας του χρήματος». Λιγότερο από το 1/3 από τις συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ της Μονής και των εμπλεκόμενων προσώπων έχουν ελεγχθεί, λογαριασμοί σε τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου δεν έχουν ανοίξει, μόλις πριν από λίγους μήνες άρχισαν συστηματικοί φορολογικοί έλεγχοι των συναλλαγών της μονής».

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠαΣοΚ
«Προφανής ο κεντρικός κυβερνητικός συντονισμός από πρόσωπα επιρροής ικανά να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών»
Από ΤΑ ΝΕΑ