Χωρίς αποτελέσματα οι μέχρι τώρα έρευνες της Εξεταστικής για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Ανακαλύφθηκαν εκ νέου οι... λεμονοστύφτες, ενώ άκαρπη ήταν η επιχείρηση του ΣΔΟΕ για τους δωρολήπτες.
«Ανθρακες ο θησαυρός» από τα περιβόητα στοιχεία του λογαριασμού «κέντρου κόστους 101000», τα οποία προσκόμισε χθες στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης.
Στο ογκώδες πόρισμα 168 σελίδων του ΣΔΟΕ είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτικό πρόσωπο, ενώ κανένα από τα δώρα που υπάγονται στους συγκεκριμένους κωδικούς δεν αφορούν ...
ρευστό χρήμα, αλλά εταιρικά δώρα που περιλαμβάνουν από κοσμήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις, είδη ηλεκτρικού και οικιακού εξοπλισμού, κινητά τηλέφωνα, σαμπάνιες, λουλούδια μέχρι και κομπολόγια.
Ομως και η άλλη λίστα (ή όπως λέγεται μέρος της), που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφορούσε το λεγόμενο «Τσακάλου project», δημοσιοποιήθηκε χθες χωρίς και τα στοιχεία αυτά να προσθέσουν κάτι νέο στην έρευνα και ιδιαίτερα στο θέμα των διαδρομών των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.
Πρόκειται για γνωστά στοιχεία που αναφέρονται σε προμήθειες προϊόντων της εταιρείας (από την υπόθεση του τηλεφωνικού κέντρου μέχρι τα πλυντήρια, τις καφετιέρες, τα ψυγεία και τους... λεμονοστύφτες) κυρίως προς δύο πολιτικά πρόσωπα, τον Ακη Τσοχατζόπουλο (μία παραγγελία αφορά και την κόρη του Αρετή) και τον Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίοι λίγο αργότερα σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι κατέβαλαν κανονικά το κόστος των αγορών τους.
Ομως και η άλλη λίστα (ή όπως λέγεται μέρος της), που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφορούσε το λεγόμενο «Τσακάλου project», δημοσιοποιήθηκε χθες χωρίς και τα στοιχεία αυτά να προσθέσουν κάτι νέο στην έρευνα και ιδιαίτερα στο θέμα των διαδρομών των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.
Πρόκειται για γνωστά στοιχεία που αναφέρονται σε προμήθειες προϊόντων της εταιρείας (από την υπόθεση του τηλεφωνικού κέντρου μέχρι τα πλυντήρια, τις καφετιέρες, τα ψυγεία και τους... λεμονοστύφτες) κυρίως προς δύο πολιτικά πρόσωπα, τον Ακη Τσοχατζόπουλο (μία παραγγελία αφορά και την κόρη του Αρετή) και τον Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίοι λίγο αργότερα σε δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι κατέβαλαν κανονικά το κόστος των αγορών τους.
Σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσε το ΣΔΟΕ από έρευνα που πραγματοποίησε στη Siemens στις 27-28 και 31 Μαΐου 2010, τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου του 2003 έως σήμερα, ενώ -όπως σημειώνεται- τα «ονόματα πολλών πολιτικών προσώπων εμφανίζονται μόνο σε δελτία αποστολής ποτών, όπως σαμπάνιες, τα οποία στέλνονταν εκ μέρους του Μιχάλη Χριστοφοράκου, με την ευκαιρία ονομαστικών ή άλλων εορτών των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων».
Επισημαίνεται δε ότι σε κάποια τιμολόγια, που αφορούσαν κυρίως οικιακές συσκευές συγκεκριμένης εταιρείας, έχουν σβηστεί με μπλάνκο τα ονόματα των παραληπτών, ενώ και σε ένα τιμολόγιο που αφορούσε μίσθωση τζετ για ταξίδι στα Σκόπια στις 3 Ιουνίου του 2005 έχουν σβηστεί τα ονόματα των επιβαινόντων.
Ωστόσο, το ΣΔΟΕ απευθύνθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών και στην αεροπορική εταιρεία μίσθωσης πτήσεων και, ελέγχοντας τα ίδια τιμολόγια, βρήκαν ότι αυτές οι συσκευές προορίζονταν για τον Δ. Πατσάκη (φρουρός του Aκη Τσοχατζόπουλου), ενώ μεταξύ των επιβαινόντων στην πτήση για τα Σκόπια ήταν η Κατ.Μητσοτάκη και ο σύζυγός της Απόστολος Μαυραγάνης, οι οποίοι συνταξίδεψαν με τον Μ. Χριστοφοράκο.
Η πορισματική έκθεση του ΣΔΟΕ... συνοδεύεται από τεράστια λίστα δώρων προς διάφορους παραλήπτες, που ξεκινούν από 40 ευρώ και φτάνουν μέχρι έναν κωδικό που ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Πάντως το γεγονός είναι ότι πάνω από το 90% των κωδικών αφορούν «δώρα» με κόστος μεταξύ 300 και 1.000 ευρώ, ενώ όπως φέρεται να είπε ο Γ. Καπελέρης στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, σε αυτές τις περιπτώσεις της αποστολής εταιρικών δώρων πολλές φορές αυτά προορίζονται σε «ενδιάμεσους», όπως προσωπική ασφάλεια και γραμματείς, ώστε να μην καταγράφεται απευθείας το όνομα του πραγματικού παραλήπτη.
Ο «κωδικός 101000»
Αναφορικά με τον «κωδικό 101000» ο κ. Καπελέρης εξήγησε στην επιτροπή ότι τα συγκεκριμένα «δώρα» αποστέλλονταν από την επιχείρηση στις πρώην γραμματείς του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου, κ. Αικατερίνη Τσακάλου και Κωνσταντίνα Καλλίρη, και ακολούθως είτε παραδίδονταν στον Μ. Χριστοφοράκο, είτε αποστέλλονταν στα πρόσωπα που εκείνος υποδείκνυε με τον προσωπικό του οδηγό. Οπως μάλιστα είχε καταθέσει η κ. Τσακάλου, κατά την ένορκη εξέταση που διενήργησε το ΣΔΟΕ, «τα δώρα αυτά δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκτός από την περίπτωση ενός ρολογιού και ενός σετ κοσμημάτων, τα οποία και παρέδωσα στον ίδιο τον Χριστοφοράκο».
Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται και οι ένορκες καταθέσεις που πήραν οι ελεγκτές από υπαλλήλους της Siemens, με την πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, να εξηγεί ότι κάποια στοιχεία σβήνονταν με μπλάνκο με εντολή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, γιατί ο πρώην ισχυρός άντρας της εταιρείας δεν ήθελε να γνωρίζει το λογιστήριο ούτε τα ονόματα των παραληπτών, ούτε το είδος των δώρων.
Νωρίτερα, όπως προαναφέρθηκε, έφτασαν στην επιτροπή δύο φάκελοι (Τσακάλου project), που -όπως είπε ο Σήφης Βαλυράκης- στάλθηκαν από τη Siemens και δόθηκαν στη δημοσιότητα λίστες στις οποίες αναγράφονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τιμολόγια που η Siemens έκοβε σε μέλη και συνεργάτες των οικογενειών Μητσοτάκη και Τσοχατζόπουλου. Στοιχεία, όμως, που είναι ήδη γνωστά και δεν προσθέτουν απολύτως τίποτα στην έρευνα, σχολίαζαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι βουλευτές της επιτροπής.
Στις συγκεκριμένες δύο λίστες, που καταγράφονται ως «μπλε» και «κόκκινος» φάκελος, περιέχονται μεταξύ άλλων, στο μεν πρώτο, τιμολόγιο προς τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ 15.000 ευρώ με χρέωση της Siemens, τρία τιμολόγια παραλαβής από τον Δ. Πατσάκη (φρουρός του Ακη Τσοχατζόπουλου) 8.686,35, 154,11 και 2.267,37 ευρώ, ένα τιμολόγιο το 1998 του Ακη Τσοχατζόπουλου 269.000 δραχμές, ένα το 2001 της κόρης του Αρετής 802.000 δραχμές, καθώς και ένα τιμολόγιο το 2005 της πρώην συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Μητσοτάκη, 498 ευρώ.
Στον «κόκκινο» φάκελο αντίστοιχα περιέχονται 20 τιμολόγια προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν το περιβόητο τηλεφωνικό κέντρο που παρήγγειλε το καλοκαίρι του 2006 και άρχισε να το εξοφλεί το 2007. Τα μεγαλύτερα ποσά που αναγράφονται στα τιμολόγια είναι δύο, 29.199 και 29.158 ευρώ, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ το συνολικό κόστος φτάνει τα 182.877 ευρώ.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης επανέλαβε χθες ότι τα στοιχεία είναι πολλά και συνεχώς έρχονται κι άλλα και αξιολογούνται, ενώ ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην επιτροπή τόνισε ότι «αντί να ματώσουμε όπως είπε ο πρωθυπουργός, ματώνει η υπομονή και η λογική μας». Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η ανακοίνωση αποχώρησης από την επιτροπή μέχρι νεωτέρας του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι τα στοιχεία που φτάνουν στην επιτροπή, όχι μόνο δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών, αλλά αντιθέτως οδηγούν στο κουκούλωμα κάποιων πτυχών του σκανδάλου.
«Για μπόχα της ξεφτίλας», μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι τα δήθεν αποκαλυπτικά στοιχεία ουσιαστικά εξυπηρετούν το παιχνίδι εντυπώσεων που παίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εν τω μεταξύ η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Γ. Παπανδρέου ώστε να αποστείλει διάβημα στις γερμανικές αρχές για να πιέσουν τη Siemens. Τέλος χθες κατέθεσαν οι κ. Παυλόπουλος και Χηνοφώτης χωρίς όμως να προσφέρουν κάτι στην έρευνα για το CFI.
ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αλλα έλεγε, άλλα... αποκάλυψε ο Καπελέρης
«Στοιχεία ήσσονος σημασίας που δεν οδηγούν σε αποκαλύψεις» χαρακτηρίστηκαν από τους βουλευτές όλων των πλευρών της Βουλής, οι οποίοι μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, αυτά που προσκόμισε χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης.
Οπως τόνιζαν δε χαρακτηριστικά, το αποτέλεσμα της έρευνας του ΣΔΟΕ δεν οδήγησε... κάπου, παρά το γεγονός ότι σε αναφορές στα τηλεοπτικά και όχι μόνο ρεπορτάζ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ άφηνε να διαφανεί ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που θα συμβάλουν στην έρευνα της υπόθεσης.
Ενδεικτική πάντως ήταν η αντίδραση του κ. Γ. Καπελέρη, όταν μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν μπει στην αίθουσα της επιτροπής, έλεγε ότι «για τρία και πλέον χρόνια μας είχαν στην απ’ έξω από αυτήν την υπόθεση και τώρα ζητούν σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα να ερευνήσουμε στοιχεία που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόντουσαν μήνες και μήνες για να τα ελέγξουμε με σωστό και οργανωμένο τρόπο».
ΣΔΟΕ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙΣ 150 ΚΟΥΤΕΣ
Καρφώνει Ζαγοριανό για τα στοιχεία
Σοβαρά ερωτηματικά προκάλεσαν οι βολές που εξαπέλυσε στην κατάθεσή του, αλλά και στο πόρισμά του ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης προς τον πρώην ανακριτή της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανό. Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, στις 19 Φεβρουαρίου του 2009 ο Νίκος Ζαγοριανός μαζί με κλιμάκιο του ΣΔΟΕ «μπήκαν» στη Siemens και κατέσχεσαν 150 κούτες με πρωτότυπα τιμολόγια και στοιχεία από την εταιρεία.
Ο πρώην ανακριτής πήρε αυτό το υλικό και είπε προς τους υπαλλήλους του κλιμακίου -χωρίς εκείνοι να προχωρήσουν σε καταγραφή, παραλαβή, δέσμευση ή και κατάσχεση εγγράφων- ότι «αν τους χρειαστεί θα τους ειδοποιήσει», κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. «Συμμετείχαμε μόνο ως παρουσίες, χωρίς να εισέλθουμε ουσιαστικά στον έλεγχο που διενεργείτο από τους δικαστικούς λειτουργούς, δηλαδή τελούσαμε υπό τις διαταγές των», αναφέρεται ενδεικτικά σε σχετικό έγγραφο των συμμετεχόντων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στον έλεγχο που διεξήχθη στα γραφεία της εταιρείας κ.κ. Χρ. Αθανασίου, Κ. Παρασκευόπουλου, Ι. Μπότσα και Γερ. Παναγόπουλου.
«Συσκευασίες χαρτοκιβωτίων, διάφορα έγγραφα-στοιχεία, για τα οποία δεν λάβαμε γνώση, ούτε συντάξαμε ή υπογράψαμε σχετικά έντυπα παραλαβής της υπηρεσίας μας, παρελήφθησαν από τους δικαστικούς λειτουργούς», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα στην προσπάθεια του ΣΔΟΕ να ερευνήσει το διαβόητο «κέντρο κόστους 101000», αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και επισφαλές για το τελικό αποτέλεσμα, διότι όπως δηλώθηκε εγγράφως από τους εκπροσώπους της Siemens, κ. Αν. Ξυνή και Ν. Συκέλλη, «ο ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός και ο εισαγγελέας κ. Νικολόπουλος κατέσχεσαν 150 κιβώτια τα οποία περιείχαν τα πρωτότυπα έγγραφα και στοιχεία». Ηδη, πάντως, δόθηκε εντολή από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη προς το ΣΔΟΕ να ερευνήσει το επίμαχο περιεχόμενο των 150 κιβωτίων που κατασχέθηκε από τον Ν. Ζαγοριανό.
ΑΚΗΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Τα πληρώσαμε κανονικά
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος -μέσω κύκλων του περιβάλλοντός του- και ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισαν ότι κατέβαλαν το τίμημα όλων αυτών που πήραν από τη Siemens. Κύκλοι του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως για «ό,τι έχει πάρει από τη Siemens έχει πληρώσει και τα παραστατικά βρίσκονται στον αρμόδιο εισαγγελέα».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η συντονισμένη επαναφορά της υπόθεσης που τον αφορά προκαλεί ερωτήματα, επαναλαμβάνει ότι τα τιμολόγια για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ».
Υπενθυμίζει δε ότι στην προσωπική του ιστοσελίδα είναι αναρτημένα όλα τα παραστατικά εξόφλησης και σημειώνει ότι όσο η εξεταστική επιτροπή δεν δίνει απαντήσεις στο ερώτημα πού κατευθύνθηκαν οι μίζες της Siemens, κινδυνεύει να καταρρακώσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών.
Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ
«Ημουν υπουργός» υποστήριξε στον ΔΣΑ
Αποκρούει ο τ. υπουργός Αν. Μαντέλης τις πειθαρχικές κατηγορίες που του προσάπτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, επιμένοντας ότι τα εμβάσματα που πήρε από τη Siemens ήταν χορηγία για την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Μαντέλης, που διώκεται πειθαρχικά για όσα δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή περί χορηγιών, αντέκρουσε το πειθαρχικό του κατηγορητήριο υποστηρίζοντας ότι όταν πήρε τις χορηγίες ήταν υπουργός και δεν είχε τη δικηγορική ιδιότητα, που είχε υποχρεωτικά ανασταλεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επεσήμανε ότι διώκεται πειθαρχικά για τις χορηγίες, ενώ δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη σε βάρος του γι’ αυτές.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
Εξετάζουν το αίτημα Τσακάλου
Τη λήψη μέτρων ασφαλείας για την πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου, Αικ. Τσακάλου, που κατήγγειλε ότι παρακολουθείται και ότι φοβάται για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα, εξετάζουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες διαβίβασε σχετική αναφορά που υπέβαλε ο συνήγορός της, Αλ. Κούγιας, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιω. Σακελάκο (όπου εκκρεμεί η ανάκριση για το σκάνδαλο της Siemens), προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να παραγγείλει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας, που θα μπορούσε να είναι μέχρι και ένταξή της σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ από το ΕΘΝΟΣ
Επισημαίνεται δε ότι σε κάποια τιμολόγια, που αφορούσαν κυρίως οικιακές συσκευές συγκεκριμένης εταιρείας, έχουν σβηστεί με μπλάνκο τα ονόματα των παραληπτών, ενώ και σε ένα τιμολόγιο που αφορούσε μίσθωση τζετ για ταξίδι στα Σκόπια στις 3 Ιουνίου του 2005 έχουν σβηστεί τα ονόματα των επιβαινόντων.
Ωστόσο, το ΣΔΟΕ απευθύνθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών και στην αεροπορική εταιρεία μίσθωσης πτήσεων και, ελέγχοντας τα ίδια τιμολόγια, βρήκαν ότι αυτές οι συσκευές προορίζονταν για τον Δ. Πατσάκη (φρουρός του Aκη Τσοχατζόπουλου), ενώ μεταξύ των επιβαινόντων στην πτήση για τα Σκόπια ήταν η Κατ.Μητσοτάκη και ο σύζυγός της Απόστολος Μαυραγάνης, οι οποίοι συνταξίδεψαν με τον Μ. Χριστοφοράκο.
Η πορισματική έκθεση του ΣΔΟΕ... συνοδεύεται από τεράστια λίστα δώρων προς διάφορους παραλήπτες, που ξεκινούν από 40 ευρώ και φτάνουν μέχρι έναν κωδικό που ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Πάντως το γεγονός είναι ότι πάνω από το 90% των κωδικών αφορούν «δώρα» με κόστος μεταξύ 300 και 1.000 ευρώ, ενώ όπως φέρεται να είπε ο Γ. Καπελέρης στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, σε αυτές τις περιπτώσεις της αποστολής εταιρικών δώρων πολλές φορές αυτά προορίζονται σε «ενδιάμεσους», όπως προσωπική ασφάλεια και γραμματείς, ώστε να μην καταγράφεται απευθείας το όνομα του πραγματικού παραλήπτη.
Ο «κωδικός 101000»
Αναφορικά με τον «κωδικό 101000» ο κ. Καπελέρης εξήγησε στην επιτροπή ότι τα συγκεκριμένα «δώρα» αποστέλλονταν από την επιχείρηση στις πρώην γραμματείς του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου, κ. Αικατερίνη Τσακάλου και Κωνσταντίνα Καλλίρη, και ακολούθως είτε παραδίδονταν στον Μ. Χριστοφοράκο, είτε αποστέλλονταν στα πρόσωπα που εκείνος υποδείκνυε με τον προσωπικό του οδηγό. Οπως μάλιστα είχε καταθέσει η κ. Τσακάλου, κατά την ένορκη εξέταση που διενήργησε το ΣΔΟΕ, «τα δώρα αυτά δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκτός από την περίπτωση ενός ρολογιού και ενός σετ κοσμημάτων, τα οποία και παρέδωσα στον ίδιο τον Χριστοφοράκο».
Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται και οι ένορκες καταθέσεις που πήραν οι ελεγκτές από υπαλλήλους της Siemens, με την πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, να εξηγεί ότι κάποια στοιχεία σβήνονταν με μπλάνκο με εντολή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, γιατί ο πρώην ισχυρός άντρας της εταιρείας δεν ήθελε να γνωρίζει το λογιστήριο ούτε τα ονόματα των παραληπτών, ούτε το είδος των δώρων.
Νωρίτερα, όπως προαναφέρθηκε, έφτασαν στην επιτροπή δύο φάκελοι (Τσακάλου project), που -όπως είπε ο Σήφης Βαλυράκης- στάλθηκαν από τη Siemens και δόθηκαν στη δημοσιότητα λίστες στις οποίες αναγράφονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τιμολόγια που η Siemens έκοβε σε μέλη και συνεργάτες των οικογενειών Μητσοτάκη και Τσοχατζόπουλου. Στοιχεία, όμως, που είναι ήδη γνωστά και δεν προσθέτουν απολύτως τίποτα στην έρευνα, σχολίαζαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι βουλευτές της επιτροπής.
Στις συγκεκριμένες δύο λίστες, που καταγράφονται ως «μπλε» και «κόκκινος» φάκελος, περιέχονται μεταξύ άλλων, στο μεν πρώτο, τιμολόγιο προς τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ 15.000 ευρώ με χρέωση της Siemens, τρία τιμολόγια παραλαβής από τον Δ. Πατσάκη (φρουρός του Ακη Τσοχατζόπουλου) 8.686,35, 154,11 και 2.267,37 ευρώ, ένα τιμολόγιο το 1998 του Ακη Τσοχατζόπουλου 269.000 δραχμές, ένα το 2001 της κόρης του Αρετής 802.000 δραχμές, καθώς και ένα τιμολόγιο το 2005 της πρώην συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Μητσοτάκη, 498 ευρώ.
Στον «κόκκινο» φάκελο αντίστοιχα περιέχονται 20 τιμολόγια προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν το περιβόητο τηλεφωνικό κέντρο που παρήγγειλε το καλοκαίρι του 2006 και άρχισε να το εξοφλεί το 2007. Τα μεγαλύτερα ποσά που αναγράφονται στα τιμολόγια είναι δύο, 29.199 και 29.158 ευρώ, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ το συνολικό κόστος φτάνει τα 182.877 ευρώ.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης επανέλαβε χθες ότι τα στοιχεία είναι πολλά και συνεχώς έρχονται κι άλλα και αξιολογούνται, ενώ ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην επιτροπή τόνισε ότι «αντί να ματώσουμε όπως είπε ο πρωθυπουργός, ματώνει η υπομονή και η λογική μας». Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η ανακοίνωση αποχώρησης από την επιτροπή μέχρι νεωτέρας του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι τα στοιχεία που φτάνουν στην επιτροπή, όχι μόνο δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών, αλλά αντιθέτως οδηγούν στο κουκούλωμα κάποιων πτυχών του σκανδάλου.
«Για μπόχα της ξεφτίλας», μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι τα δήθεν αποκαλυπτικά στοιχεία ουσιαστικά εξυπηρετούν το παιχνίδι εντυπώσεων που παίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εν τω μεταξύ η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Γ. Παπανδρέου ώστε να αποστείλει διάβημα στις γερμανικές αρχές για να πιέσουν τη Siemens. Τέλος χθες κατέθεσαν οι κ. Παυλόπουλος και Χηνοφώτης χωρίς όμως να προσφέρουν κάτι στην έρευνα για το CFI.
ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αλλα έλεγε, άλλα... αποκάλυψε ο Καπελέρης
«Στοιχεία ήσσονος σημασίας που δεν οδηγούν σε αποκαλύψεις» χαρακτηρίστηκαν από τους βουλευτές όλων των πλευρών της Βουλής, οι οποίοι μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, αυτά που προσκόμισε χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης.
Οπως τόνιζαν δε χαρακτηριστικά, το αποτέλεσμα της έρευνας του ΣΔΟΕ δεν οδήγησε... κάπου, παρά το γεγονός ότι σε αναφορές στα τηλεοπτικά και όχι μόνο ρεπορτάζ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ άφηνε να διαφανεί ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που θα συμβάλουν στην έρευνα της υπόθεσης.
Ενδεικτική πάντως ήταν η αντίδραση του κ. Γ. Καπελέρη, όταν μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν μπει στην αίθουσα της επιτροπής, έλεγε ότι «για τρία και πλέον χρόνια μας είχαν στην απ’ έξω από αυτήν την υπόθεση και τώρα ζητούν σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα να ερευνήσουμε στοιχεία που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόντουσαν μήνες και μήνες για να τα ελέγξουμε με σωστό και οργανωμένο τρόπο».
ΣΔΟΕ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙΣ 150 ΚΟΥΤΕΣ
Καρφώνει Ζαγοριανό για τα στοιχεία
Σοβαρά ερωτηματικά προκάλεσαν οι βολές που εξαπέλυσε στην κατάθεσή του, αλλά και στο πόρισμά του ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης προς τον πρώην ανακριτή της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανό. Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, στις 19 Φεβρουαρίου του 2009 ο Νίκος Ζαγοριανός μαζί με κλιμάκιο του ΣΔΟΕ «μπήκαν» στη Siemens και κατέσχεσαν 150 κούτες με πρωτότυπα τιμολόγια και στοιχεία από την εταιρεία.
Ο πρώην ανακριτής πήρε αυτό το υλικό και είπε προς τους υπαλλήλους του κλιμακίου -χωρίς εκείνοι να προχωρήσουν σε καταγραφή, παραλαβή, δέσμευση ή και κατάσχεση εγγράφων- ότι «αν τους χρειαστεί θα τους ειδοποιήσει», κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. «Συμμετείχαμε μόνο ως παρουσίες, χωρίς να εισέλθουμε ουσιαστικά στον έλεγχο που διενεργείτο από τους δικαστικούς λειτουργούς, δηλαδή τελούσαμε υπό τις διαταγές των», αναφέρεται ενδεικτικά σε σχετικό έγγραφο των συμμετεχόντων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στον έλεγχο που διεξήχθη στα γραφεία της εταιρείας κ.κ. Χρ. Αθανασίου, Κ. Παρασκευόπουλου, Ι. Μπότσα και Γερ. Παναγόπουλου.
«Συσκευασίες χαρτοκιβωτίων, διάφορα έγγραφα-στοιχεία, για τα οποία δεν λάβαμε γνώση, ούτε συντάξαμε ή υπογράψαμε σχετικά έντυπα παραλαβής της υπηρεσίας μας, παρελήφθησαν από τους δικαστικούς λειτουργούς», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα στην προσπάθεια του ΣΔΟΕ να ερευνήσει το διαβόητο «κέντρο κόστους 101000», αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και επισφαλές για το τελικό αποτέλεσμα, διότι όπως δηλώθηκε εγγράφως από τους εκπροσώπους της Siemens, κ. Αν. Ξυνή και Ν. Συκέλλη, «ο ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός και ο εισαγγελέας κ. Νικολόπουλος κατέσχεσαν 150 κιβώτια τα οποία περιείχαν τα πρωτότυπα έγγραφα και στοιχεία». Ηδη, πάντως, δόθηκε εντολή από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη προς το ΣΔΟΕ να ερευνήσει το επίμαχο περιεχόμενο των 150 κιβωτίων που κατασχέθηκε από τον Ν. Ζαγοριανό.
ΑΚΗΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Τα πληρώσαμε κανονικά
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος -μέσω κύκλων του περιβάλλοντός του- και ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισαν ότι κατέβαλαν το τίμημα όλων αυτών που πήραν από τη Siemens. Κύκλοι του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως για «ό,τι έχει πάρει από τη Siemens έχει πληρώσει και τα παραστατικά βρίσκονται στον αρμόδιο εισαγγελέα».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η συντονισμένη επαναφορά της υπόθεσης που τον αφορά προκαλεί ερωτήματα, επαναλαμβάνει ότι τα τιμολόγια για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ».
Υπενθυμίζει δε ότι στην προσωπική του ιστοσελίδα είναι αναρτημένα όλα τα παραστατικά εξόφλησης και σημειώνει ότι όσο η εξεταστική επιτροπή δεν δίνει απαντήσεις στο ερώτημα πού κατευθύνθηκαν οι μίζες της Siemens, κινδυνεύει να καταρρακώσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών.
Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ
«Ημουν υπουργός» υποστήριξε στον ΔΣΑ
Αποκρούει ο τ. υπουργός Αν. Μαντέλης τις πειθαρχικές κατηγορίες που του προσάπτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, επιμένοντας ότι τα εμβάσματα που πήρε από τη Siemens ήταν χορηγία για την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Μαντέλης, που διώκεται πειθαρχικά για όσα δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή περί χορηγιών, αντέκρουσε το πειθαρχικό του κατηγορητήριο υποστηρίζοντας ότι όταν πήρε τις χορηγίες ήταν υπουργός και δεν είχε τη δικηγορική ιδιότητα, που είχε υποχρεωτικά ανασταλεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επεσήμανε ότι διώκεται πειθαρχικά για τις χορηγίες, ενώ δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη σε βάρος του γι’ αυτές.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
Εξετάζουν το αίτημα Τσακάλου
Τη λήψη μέτρων ασφαλείας για την πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου, Αικ. Τσακάλου, που κατήγγειλε ότι παρακολουθείται και ότι φοβάται για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα, εξετάζουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες διαβίβασε σχετική αναφορά που υπέβαλε ο συνήγορός της, Αλ. Κούγιας, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιω. Σακελάκο (όπου εκκρεμεί η ανάκριση για το σκάνδαλο της Siemens), προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να παραγγείλει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας, που θα μπορούσε να είναι μέχρι και ένταξή της σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου