Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Με μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση δεν περιμένει αύριο στο Εurogroup απόφαση για «ζεστό χρήμα»
Η κυβέρνηση δεν αναμένει θεαματικά αποτελέσματα από τη σημερινή κρίσιμη- όπως περιγράφεται- συνεδρίαση του Εcofin στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα μετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Χθεσινοβραδινές πληροφορίες από διάφορες κυβερνητικές πηγές συνέκλιναν στην άποψη ότι σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για τη συγκρότηση ...
του ταμείου αλληλεγγύης για χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Όπως ανέφεραν σχετικά, βασικός παράγοντας για την κατά τα φαινόμενα αδυναμία του Εcofin να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ο Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος Ά. Μέρκελ και ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ είναι τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κ. Μέρκελ. Και ανέφεραν σχετικά τις διαψεύσεις στις οποίες προέβη χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε πλήθος δημοσιευμάτων των πιο έγκυρων εφημερίδων της Ευρώπης που υποστήριζαν σχετικά ότι η Ευρώπη είναι ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση του μηχανισμού παρέμβασης για χώρες που διέρχονται κρίση.

Αν δεν πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα που υφίσταται στη Γερμανία κατά της διάσωσης της Ελλάδας, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών της για το σημερινό Εcofin ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως. Παράλληλα, διαμηνύει προς κάθε πλευρά ότι δεν είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει απαιτήσεις που διατυπώνονται είτε από κοινοτικούς αξιωματούχους είτε από κυβερνητικούς παράγοντες πως για να υπάρξει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει προηγουμένως η χώρα μας να αιτηθεί βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης. Κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε κατηγορηματικά: «Εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε βοήθεια, την οποία άλλωστε σ΄ αυτήν τη φάση δεν την έχουμε και ανάγκη. Εμείς απαιτούμε η πολιτική στήριξη που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 11 Φεβρουαρίου να μετουσιωθεί σε ουσιαστικές αποφάσεις. Εμείς δεν ζητάμε χρήματα από κανέναν, γιατί δεν θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό. Το πρόβλημα είναι της ευρωζώνης και αυτή οφείλει να το αντιμετωπίσει».

Ανοιχτό το ΔΝΤ Παράλληλα με τις «επιθετικές» δηλώσεις αυτού του χαρακτήρα, τονίζεται για άλλη μία φορά ότι το ενδεχόμενο της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει ανοιχτό όσο η Ευρώπη δεν καταλήγει σε συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ελλάδα.

Στο εσωτερικό μέτωπο, τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς τη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να αποφορτίσει την εσωκομματική ένταση. Αρμοδίως αναφέρεται ότι «δεν υφίσταται θέμα Παπουτσή», μετά τις δηλώσεις (στη «Real Νews») του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου που ουσιαστικά «συνέστησε» στον κ. Παπουτσή να παραιτηθεί απο το αξίωμα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μέρκελ φρενάρουν το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας
Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ο οποίος μεταβαίνει μεθαύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου την Πέμπτη το πρωί να απευθυνθεί στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρηματοοικονομική και κοινωνική κρίση, εμφανίζεται αποφασισμένος να μεταφέρει στους κοινοτικούς αξιωματούχους, με τους οποίους αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη το απόγευμα, τη θέση ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να δανείζεται πλέον με τα υψηλά επιτόκια των προηγούμενων εβδομάδων και πως το ελάχιστο που απαιτεί είναι να δανείζεται όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, γι΄ αυτό και επιδιώκει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη». Ο Πρωθυπουργός που θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, θα έχει συνεργασία με διάφορους υπουργούς και την Πέμπτη το απόγευμα, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ενδέχεται να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Μετρούν τα κέρδη από τον διπλωματικό μαραθώνιο ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ στο κύρος της χώρας βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου, ως το ουσιαστικό αποτέλεσμα της περιοδείας του Γιώργου Παπανδρέου σε τέσσερις πρωτεύουσες, και ειδικότερα μετά την υποδοχή που έτυχε στην Ουάσιγκτον. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ «δείχνουν πως οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς.

Η Ελλάδα γίνεται ξανά συνδιαμορφωτής των εξελίξεων που αφορούν την ίδια αλλά και την Ευρώπη». Κατά το ίδιο στέλεχος «οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τη βούλησή μας να διορθώσουμε τα του οίκου μας, αλλά αναγνωρίζουν επίσης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί μόνη της στη μάχη κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας».

Πάντως, παρά τις σκληρές μάχες που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ειδικά στο Βερολίνο και το Λουξεμβούργο, αυτό που πολιτικά αξιολογείται ως η σημαντικότερη στιγμή της εβδομαδιαίας περιοδείας του ήταν η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η επίσκεψη, κάτι παραπάνω απ΄ όσο ήταν προγραμματισμένη, αλλά ήταν σημαντικό και το κάθε δευτερόλεπτό της. Στο διάστημα αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την κατάργηση της βίζας, τη στήριξή του για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόλαβε να του θέσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν άμεσα τις ΗΠΑ: την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, το Κυπριακό, τα προβλήματα στα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν.

Ανώτατο στέλεχος της ελληνικής αντιπροσωπείας που ρωτήθηκε σχετικά - πέρα από τα εγκωμιαστικά σχόλια για την προσωπικότητα του Μπαράκ Ομπάμα- εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «έμεινε εντυπωσιασμένη από το πόσο “διαβασμένος” εμφανίστηκε στις συνομιλίες ο Αμερικανός πρόεδρος κι από την ταχύτητα και την περιεκτικότητα με την οποία έβαλε τα ζητήματα».

Για την Τουρκία
Όπως προέκυψε από τις συνομιλίες, δεν ήταν η οικονομία που κυριάρχησε αλλά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί- που επιθυμούν να τελειώνουν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών- ζήτησαν από τον Γιώργο Παπανδρέου να βρεθεί λύση στις διαφορές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά βρέθηκε μάλλον προετοιμασμένη: επί τροχάδην, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προκλητική στάση που τηρεί η Τουρκία, δήλωσε ότι για την Ελλάδα ένα ζήτημα υπάρχει προς διευθέτηση και σημείωσε ότι έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για μια ειλικρινή συζήτηση.

Ο επόμενος σκόπελος που κλήθηκε να ξεπεράσει ο κ. Παπανδρέου ήταν τα Σκόπια. Η ελληνική αντιπροσωπεία ισχυριζόταν αρχικά ότι το θέμα δεν συζητήθηκε καθόλου, στη συνέχεια ότι υπήρξε μια νύξη από πλευράς Αμερικανών (το θέμα πάντως συζητήθηκε περισσότερο στη συνάντηση Παπανδρέου - Χίλαρι Κλίντον), για να παραδεχτεί τελικά ότι ο κ. Παπανδρέου ελίχθηκε δηλώνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία του 2014 για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι Αμερικανοί προσβλέπουν στη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος και ήταν ίσως το μόνο θέμα στο οποίο ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε σε σχετικά εύκολη θέση: η στήριξη των προσπαθειών του Κύπριου Προέδρου Δημ. Χριστόφια στη διαδικασία προσέγγισης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι γνωστή και δεν έχει διαφύγει την προσοχή των Αμερικανών- το αντίθετο.
Από ΤΑ ΝΕΑ