Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ρύθμιση - σκούπα για όσους χρωστούν στην Εφορία

Για ληξιπρόθεσμα χρέη και μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και όσους δεν έχουν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων φόρων, επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την τόνωση των δημοσίων εσόδων, αναβαθμίζοντας παράλληλα σε ποινικό αδίκημα τη μη έκδοση αποδείξεων και φορολογικών στοιχείων.

Με ειδικές διατάξεις που ενσωματώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται εκτός απροόπτου την Τετάρτη, δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και επιτηδευματίες να υποβάλουν με καθυστέρηση...
ακόμα και 13 ετών δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που θα έπρεπε να είχαν υποβάλει από το 1997 αλλά δεν το έπραξαν μη καταβάλλοντας έτσι και τους οφειλόμενους φόρους. Παράλληλα θα προβλέπεται νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ενώ θα καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος καταστηματάρχης εντοπίζεται για δεύτερη φορά εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών να μην έχει εκδώσει τα απαιτούμενα παραστατικά, θα βλέπει να μπαίνει λουκέτο στο κατάστημά του την ίδια ώρα.

Οι ρυθμίσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών η διάταξη για την ευνοϊκή αντιμετώπιση όσων δεν έχουν καταβάλει οφειλόμενους φόρους λαμβάνει αυτές τις ημέρες την τελική της μορφή ώστε να συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα έχει δύο σκέλη: αφενός θα παρέχει τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ (μόνο 8-10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) πριν επιστρατευθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.

Για την υποβολή δηλώσεων και την πληρωμή των φόρων, τα περιθώρια θα είναι ιδιαιτέρως στενά. Ο χρόνος ένταξης στη ρύθμιση δεν θα ξεπερνά τις 30-40 μέρες, ενώ οι δόσεις θα είναι το πολύ τέσσερις διμηνιαίες, ώστε έως το τέλος του έτους, όσα χρήματα είναι να εισπραχθούν από αυτή την πηγή, να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα προβλέπεται συρρίκνωση των προσαυξήσεων στο 10% των συνολικών, ενώ η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων στην περίπτωση που επιλεγούν δόσεις, θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των δόσεων (όσο περισσότερες δόσεις τόσο μικρότερη η έκπτωση επί προστίμων και προσαυξήσεων).

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιλέγονται και πάλι ανάλογα κίνητρα μείωσης των ποινών, αλλά ο χρόνος που θα δοθεί στους οφειλέτες να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα είναι μεγαλύτερος (εξετάζεται η παροχή διαστήματος από 12 έως 36 μηνιαίες δόσεις). Και στις δύο περιπτώσεις, η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300-500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, η μη υποβολή δήλωσης ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επιφέρει προσαυξήσεις που φτάνουν έως και το 200% επί του οφειλόμενου φόρου (ή της διαφοράς του φόρου στην περίπτωση ανακρίβειας), ενώ ειδικά για τις δηλώσεις ΦΠΑ προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο από 117 έως και 1.170 ευρώ ακόμα και για μηδενικές ή πιστωτικές δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ  στη ρύθμιση δεν θα ξεπερνά τις 30-40 μέρες, ενώ οι δόσεις θα είναι το πολύ τέσσερις διμηνιαίες

Από το 2011 υποχρεωτικά οι αποδείξεις από περίπτερα - ταξί
ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ συσκέψεις του Σαββατοκύριακου ώστε να κλείσει το φορολογικό και να κατατεθεί για κοινοβουλευτική διαβούλευση την Τετάρτη στη Βουλή οδήγησαν σε μικρές διορθώσεις σε πόθεν έσχες, καθιέρωση ταμειακών μηχανών, τεκμήρια και αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σταδιακή εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους, αρχής γενομένης από τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ήδη από φέτος θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιολόγηση της χρηματοδότησης των περιουσιακών τους στοιχείων (ακίνητα ακόμα και για την πρώτη κατοικία, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες αλλά και μετοχές και εταιρικά μερίδια), ενώ η γενίκευση του πόθεν έσχες για το σύνολο των φορολογουμένων μεταφέρεται για το 2011.

Και στο θέμα της επέκτασης των ταμειακών μηχανών σε όλη την αγορά, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να κάνει έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων και σε όσους τηρούν βιβλία αγορών, όπως για παράδειγμα οι περιπτεράδες. Για τους τελευταίους, η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων μεταφέρεται για το 2011 ενώ για τους υπόλοιπους (των βενζινάδικων συμπεριλαμβανομένων) η καθιέρωση ταμειακών μηχανών θα γίνει εντός του έτους.

Για τους ταξιτζήδες
Για τους ταξιτζήδες παράλληλα, που θα υποχρεωθούν όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε προσδιορισμό του εισοδήματός με λογιστικό τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα προσαρμογής από το επόμενο έτος αλλά φέτος το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματός τους για το οποίο φορολογούνται θα είναι αυξημένο κατά 50%.

Για τα τεκμήρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ίδιας τεκμαρτής δαπάνης μιας κατοικίας στην Εκάλη και μιας κατοικίας ίδιων τετραγωνικών στο Ζεφύρι, εξετάζεται η σύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Τέλος, για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να εξαιρέσει τα εισοδήματα των ναυτικών και τα πτητικά επιδόματα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Από ΤΑ ΝΕΑ