Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Φόροι... από την πίσω πόρτα

Στην τελική ευθεία το φορολογικό νομοσχέδιο, κατατίθεται αύριο στη Βουλή
Κρυφούς φόρους περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίοι θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογουμένων.

Πρόκειται για το ψαλίδι που προβλέπεται στη φοροαπαλλαγή των τόκων για στεγαστικά δάνεια, για τον περιορισμό του αφορολόγητου ορίου στην αγορά πρώτης κατοικίας καθώς και για την επιβολή ΦΠΑ σε δαπάνες των νοικοκυριών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγορές από λαϊκές όπως και στα έξοδα νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.

Τα μέτρα αυτά αυξάνουνμε τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τη φορολογική επιβάρυνση σε... 
συναλλαγές που αφορούν όλους τους πολίτες. Την ίδια στιγμή πάντως το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το χαράτσι στις αποζημιώσεις των απολυθέντων, σκοπεύει να κάνει διορθώσεις στη συγκεκριμένη διάταξη ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση.

Μετά το Πάσχα Πάντως το φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς αύριο Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ενώ η ψήφισή του στην Ολομέλεια θα γίνει μετά το Πάσχα. Ωστόσο, όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές έως την τελευταία στιγμή καθώς είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση γύρω από το νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, ενώ αλλαγές μπορεί να προκύψουν και από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Το φορολογικό νομοσχέδιο μάλλον θα μπει για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το τριήμερο Μ. Δευτέρα- Μ. Τετάρτη, ώστε να έρθει στην Ολομέλεια μετά την Κυριακή του Θωμά.

Συζήτηση αρχηγών
Εν τω μεταξύ τόσο το Φορολογικό όσο και η Οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Το ακριβές αίτημα του κ. Τσίπρα είναι να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΛΛΑΓΕΣ Δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ είναι σε εξέλιξη και η διαβούλευση

Εκτίναξη τιμών λόγω υπαγωγής στον ΦΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο έως την τελευταία στιγμή
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΕΣ αυξήσεις στις τιμές φρούτων και λαχανικών, αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικές κλινικές, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για υπαγωγή των σχετικών επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται σε λαϊκές αγορές θα επιβαρυνθούν με 10%, όσο είναι ο συντελεστής ΦΠΑ για τα τρόφιμα μετά την πρόσφατη αύξηση από το 9%, ενώ το κόστος υπηρεσιών συμβολαιογράφων, δικηγόρων και ιδιωτικών θεραπευτηρίων (πλην γιατρών που εξαιρούνται με βάση κοινοτική οδηγία) θα αυξηθεί κατά 21% φέρνοντας νέες και μεγάλες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη οδηγήσει σε μεγάλες αντιδράσεις τους σχετικούς κλάδους. Αντίθετα, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι η επιβολή ΦΠΑ θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες, όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις με την πρόσφατη αύξηση των συντελεστών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, εκτίμησε ότι στις λαϊκές αγορές για παράδειγμα το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν υποκαταστήσει τα σχετικά προϊόντα με αγορές από το σούπερ μάρκετ όπου εκδίδονται αποδείξεις (για να τις μαζέψουν για το αφορολόγητο) θα αναγκάσει τους πωλητές να απορροφήσουν την αύξηση. Η επιβάρυνση όμως που επέρχεται τώρα είναι προφανές πως είναι πολλαπλάσια αυτής που προηγήθηκε από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες.

Παρά τις αντιδράσεις πάντως, το θέμα της επέκτασης του ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της αγοράς, δεν φαίνεται να αποτελεί ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί της. Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή στη Βουλή.

Διορθώσεις για τις αποζημιώσεις μετά τις αντιδράσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

ΑΛΛΑΓΕΣ στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων των απολυθέντων προσανατολίζεται να κάνει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την πιθανότητα να αυξήσει το αφορολόγητο και να μειώσει τους συντελεστές με τους οποίους φορολογούνται οι αποζημιώσεις των απολυθέντων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό θα γίνει μόνο λόγω της ειδικής ευαισθησίας που υπάρχει γύρω από το θέμα των απολύσεων λόγω κρίσης. Γιατί κατά τα άλλα η νέα ρύθμιση όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά επιφέρει ελαφρύνσεις σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς. Επιβαρύνσεις προκύπτουν μόνο για αποζημιώσεις απολύσεων πάνω από 150.000 ευρώ. Όμως, επειδή η κρίση οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα πολλούς σε κρίσιμη ηλικία, που δύσκολα θα ξαναβρούν δουλειά, ακόμη και η μικρότερη σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς επιβάρυνση είναι δυσβάστακτη και θεωρείται άδικη. Γι΄ αυτό και εξετάζεται η περαιτέρω ελάφρυνση.

Οι διαφορές
Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει αφορολόγητο για τις αποζημιώσεις απολύσεων έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια φορολόγηση με 20%. Το νέο καθεστώς που προβλέπει το νομοσχέδιο, ανεβάζει το αφορολόγητο στις 30.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλει κλιμακωτή φορολόγηση, με συντελεστή 10% για το ποσό από 30.000 έως 60.000 ευρώ, 20% για το ποσό 60.000 έως 100.000 ευρώ, 30% για το ποσό 100.000 έως 150.000 ευρώ και 40% για το υπερβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι το νέο καθεστώς επιβάλλει επιβαρύνσεις επιπλέον του υφισταμένου καθεστώτος μόνο για αποζημιώσεις άνω των 150.000 ευρώ.

Έτσι, ένας εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 3.000 ευρώ, που θα απολυθεί ύστερα από 15 χρόνια δουλειάς στον ίδιο εργοδότη και θα πάρει αποζημίωση 33.000, ευρώ θα πληρώσει μόνο 300 ευρώ φόρο, ενώ θα πλήρωνε με το ισχύον σύστημα 2.600 ευρώ. Ένα εργαζόμενος με 20 χρόνια και ονομαστικό μισθό 5.000 ευρώ θα πάρει αποζημίωση 80.000 ευρώ και θα φορολογηθεί με 9.000 ευρώ, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς θα πλήρωνε στην Εφορία 12.000 ευρώ. Ένας εργαζόμενος, π.χ. στέλεχος επιχείρησης, με 30 χρόνια εργασίας και μισθό 7.000 θα πάρει 182.000 ευρώ αποζημίωση και θα πληρώσει 38.800 ευρώ στην Εφορία, ενώ θα πλήρωνε 32.400 ευρώ.
Από ΤΑ ΝΕΑ