Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Γολγοθάς φόρων

Αλλαγές μέχρι το παρά πέντε στο νομοσχέδιο
Πρόσθετους φόρους στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και στους επαγγελματίες φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καθιερώνει αυστηρά τεκμήρια. Με τις αλλαγές φορολογείται ακόμη και η πρώτη κατοικία
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ, ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ποιοι χάνουν από τις μεγάλες φοροανατροπές
Υπό καθεστώς φοροπολιορκίας θέτει δημοσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες το φορολογικό νομοσχέδιο βάζοντας μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων και επιδομάτων και...
καθιερώνοντας σκληρά τεκμήρια για όλους.
Το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει την καθιέρωση ταμειακών μηχανών στο σύνολο της αγοράς και την επέκταση του ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, άμισθους υποθηκοφύλακες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ερμηνευτές έργων τέχνης και ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ επιβάλλει την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων σε όλους τους επαγγελματίες.

Παράλληλα οι αρχικοί σχεδιασμοί για σχετικά ήπια τεκμήρια διορθώνονται με αυξήσεις των τεκμαρτών εισοδημάτων και σύνδεση του τεκμηρίου των ακινήτων, πλην της επιφάνειας, και με την αντικειμενική αξία. Εφεξής η εφορία, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία που έχει κάθε φορολογούμενος στην κατοχή του (πλην των συνταξιούχων που εξαιρούνται) θα «ράβει κοστούμι» φορολογητέου εισοδήματος προσθέτοντας τα τεκμαρτά εισοδήματα από ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και βοηθητικό προσωπικό στο σπίτι.

Αν το δηλούμενο εισόδημα είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού, η φορολόγηση θα γίνεται με βάση το τεκμαρτό ώστε να εντοπιστούν έχοντες και κατέχοντες που επί σειράν ετών κατάφερναν να ξεγελούν την εφορία δηλώνοντας εισοδήματα... πείνας.

Οι κερδισμένοι
Από τους ελάχιστους κερδισμένους της μεταρρύθμισης, όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις χωρίς επιδόματα (τα οποία φορολογούνταν έως σήμερα με ειδικό τρόπο) τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 40.000 ευρώ. Λόγω της καθιέρωσης πολλών κλιμακίων και συντελεστών στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, θα έχουν ωφέλεια φόρου έως 340 ευρώ.

Στους κερδισμένους, και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας έως 600.000 ευρώ καθώς ο ΦΜΑΠ που επανέρχεται μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ θα φέρει γι΄ αυτούς μικρότερο φόρο έως και 300 ευρώ. Από την άλλη, ο κατάλογος όσων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους είναι μακρύς, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει το σκληρό της πρόσωπο σε όσους φοροδιαφεύγουν.

Λουκέτα σε καταστήματα με τη διαπίστωση της παράβασης και ποινή φυλάκισης δύο μηνών για όσους εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις ή λοιπά φορολογικά στοιχεία προβλέπονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει όμως και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν εφαρμοστούν κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεών τους.
Αυστηρή στάση υιοθετείται και για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους καθώς προβλέπονται συλλήψεις για εφοριακούς και τελωνειακούς που δωροδοκούνται αλλά και αμοιβές για όσους φορολογούμενους συμβάλλουν στην αποκάλυψή τους.

Η νέα κλίμακα
Κεντρική αλλαγή του νομοσχεδίου είναι η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα εφαρμοστεί για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2011 και θα είναι ενιαία για όλους τους φορολογουμένους.

Με τη νέα κλίμακα έρχονται ελαφρύνσεις από 10 έως και 340 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, αλλά και επιβαρύνσεις που φτάνουν ακόμα και τα 3.850 ευρώ για φορολογούμενο με εισόδημα 150.000 ευρώ μετά την απόφαση καθιέρωσης ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% (για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ).

Το μεγάλο «μυστικό» της νέας κλίμακας είναι η σύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις που οδηγεί το σύνολο των φορολογουμένων να... αναζητούν αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο, που μέχρι φέτος είναι δεδομένο.

Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει στην εφορία αποδείξεις 1.200 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις 3.600 ευρώ. Όσον αφορά τον τρόπο υποβολής τους στην εφορία, πιθανότερο θεωρείται πλέον να μη χρειαστεί η καταγραφή των αποδείξεων μίας προς μία σε ειδική φόρμα και το υπουργείο Οικονομικών να αρκεστεί σε ένα απλό άθροισμα και αποστολή τους στην εφορία σε κλειστό φάκελο.

Μαχαίρι στις απαλλαγές
Κλειδί για περισσότερους φόρους, άλλωστε, αποτελεί η κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης που αναμένεται να φέρουν πρόσθετα έσοδα 900 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με τη μεταρρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να στήσει δόκανο σε ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, καθιερώνοντας την υποχρέωση να κόβουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων ακόμα και σε περίπτωση κατά την οποία τα ετήσια έσοδά τους είναι χαμηλότερα των 5.000 ευρώ (κάτι που μέχρι σήμερα τους οδηγούσε σε απαλλαγή).
Ψαλίδι στη φοροαπαλλαγή από στεγαστικά δάνεια
Επιβαρύνσεις για όσους ξεπληρώνουν στεγαστικά δάνεια φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για καθιέρωση έκπτωσης 20% των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από τον φόρο για όλους, ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης του δανείου.

Μέχρι σήμερα, ανάλογα με τον χρόνο σύναψης του δανείου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων αφαιρούνταν ακόμα και στο σύνολό τους από το εισόδημα (για όσους είχαν λάβει δάνειο μεταξύ 2000 και 2002) ενώ με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης είχε καθιερωθεί έκπτωση του 40% των τόκων από τον οφειλόμενο φόρο για δάνεια έως 350.000 ευρώ, ακόμα και για δευτερεύουσες κατοικίες.

Τα πάνω κάτω στις δαπάνες που εκπίπτουν
Δαπάνες για ασφάλιστρα, αμοιβές δικηγόρων, εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου, χρηματικές δωρεές και χορηγίες θα αφαιρούνται πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, ενώ «κόβονται» οι μειώσεις εισοδήματος 40% από δαπάνες σε κομμωτήρια, γυμναστήρια, ταβέρνες, δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων που μπορούσαν να αφαιρέσουν έως και 8.000 ευρώ εισοδήματος οδηγώντας σε μειώσεις φόρου έως και 3.200 ευρώ. Οι αποδείξεις αυτές θα μετράνε πλέον για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με βάση αποδείξεις.
 Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ οι απαιτούμενες αποδείξεις θα είναι ίσες με το 10% του εισοδήματος και για το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα αυξάνεται σε 30%.
Στις αποδείξεις που «χτίζουν» αφορολόγητο η εφορία θα δέχεται όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος (αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.), τους λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από τον φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κ.λπ.).
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ από ΤΑ ΝΕΑ