Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Τελικά μας έκαστε το ιρλανδικό μοντέλο.

Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου
Σε άρθρο στην καθημερινή διαβάζουμε: Γενναίες αποφάσεις, τύπου Ιρλανδίας, περιμένουν η Φραγκφούρτη και οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα. Αυτό αποκάλυψε ο διοικητής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ.Ζαν Κλοντ Τρισέ. Συγκεκριμένα, χθες, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή, βρήκε την ευκαιρία να πει ότι η κυβέρνησή της Ιρλανδίας σωστά έλαβε σκληρές αποφάσεις και εκεί πρόσθεσε ότι ανάλογες αποφάσεις θα ληφθούν και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Για αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει τι έγινε στην Ιρλανδία
Τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 4%-5% αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Ιρλανδίας στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού που στοχεύει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Στόχος του κυβερνητικού συνασπισμού είναι να εξοικονομήσει τέσσερα δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες για να αναχαιτίσει την εκτίναξη του δημοσίου ελλείμματος. Ακόμη, όμως, και με τις σχεδιαζόμενες περικοπές, το έλλειμμα της Ιρλανδίας για το επόμενο έτος αναμένεται να φθάσει στο 12% του ΑΕΠ, τετραπλάσιο δηλαδή του ορίου του 3%. Οι αμοιβές και οι συντάξεις του δημοσίου τομέα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει και η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει περί τα 13 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 προκειμένου να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα επιτρεπόμενα όρια. Αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης τα συνδικάτα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των αστυνομικών δυνάμεων, προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σχόλιο: Βεβαίως πρέπει να επισυναφτεί ότι ο Αλογοσκούφης ήταν υπέρμαχος του Ιρλανδικού μοντέλου από το 2005 «Oραμα» ιρλανδικής ανάπτυξης και φτώχειας… και άαρ η δεξία πολιτική θα συνεχιστεί
και πρέπει να σημειωθεί στην Ιρλανδία στις καλές εποχές αυξήθηκαν οι μισθοί κατά 30 -40%
Ενώ στην Ελλάδα μειώθηκαν.
Από papaioannou