Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Θα μας κάνει... με τα κρεμμυδάκια


Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν αυξήσεις έμμεσων φόρων, φορολόγηση υψηλών εισοδημάτων, περικοπές προσλήψεων στο δημόσιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και εφαρμογή προυπολογισμών με μακροπρόθεσμους στόχους εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε εδκήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό του 2010.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να κερδίσει ένα τριπλό στοίχημα: την ανάταξη της οικονομίας, το νοικοκύρεμα και την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας.

Τα νέα μέτρα
Στον νέο προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης και την άυξηση των εσόδων του δημοσίου.

Προβλέπεται μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο (εκτός από ευαίσθητους τομείς όπως η ασφάλεια η υγεία και η παιδεία) και η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων από έναν κοινό κωδικό έτσι ώστε να ελέγχεται πλήρως η εικόνα των εξόδων.

Αν και σήμερα ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι θα αυξηθούν έμμεσοι φόροι, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη προανήγγειλε και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που μπορει να καταγραφεί και ως διαφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ως προς το εύρος των αυξήσεων των έμμεσων φόρων που πλήττουν και τα χαμηλά εισοδήματα.

Για την αλλαγή στη φορολογία ο κ. Παπακωνσταντίνου εξειδίκευσε το πολιτικό πλαίσιο που περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα θεσπιστεί μία και ενιαία φορολογική κλίμακα και ότι τα μερίσματα από μετοχές θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται, όπως τα εισοδήματα από κάθε άλλη πηγή.

Επίσης, ότι θα καθιερωθεί προοδευτική φορολόγηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι φορολογούμενοι θα εγγράφουν στις δηλώσεις τους το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους έτσι ώστε να ελέγχεται το πόθεν έσχες.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτε στην φορολόγηση των καταθέσεων με πρόθεση να επιτευχθεί η συγκράτησή τους εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να αποφευχθεί η διαφυγή τους στο εξωτερικό.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπεριέλαβε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και προανήγγειλε νέους τύπους προϋπολογισμού με πολυετή προγράμματα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ως τον πιο δύσκολο της μεταπολίτευσης και πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα προχωρήσει, με τα ταυτόχρονη στήριξη των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.
Από mediasoup