Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, μετά την καθιέρωσή της, στην πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, στη Στοκχόλμη, το 1972.
Με αφορμή την ημέρα αυτή ο κόσμος ενημερώνεται για τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές αλλαγές που είναι ήδη εμφανείς. Η ανθρώπινη επέμβαση έχει επηρεάσει δραστικά το κλίμα και το περιβάλλον με αποτέλεσμα η ανθρώπινη υγεία να απειλείται άμεσα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αφορούν όλο τον πλανήτη. Η αλλαγή του κλίματος, η τρύπα του όζοντος, η απερήμωση και η διάβρωση του εδάφους, η ρύπανση των θαλασσών, η μαζική καταστροφή των δασών, η εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, η διάχυση ανθεκτικών ρύπων σε όλη την ατμόσφαιρα της γης, αποτελούν μια νέα απειλή για την ανθρώπινη ζωή και ευημερία.
Το περιβάλλον προστατεύεται σήμερα από την διεθνή ευρωπαϊκή και τις εθνικές έννομες τάξεις των κρατών όλης της γης.
Η Παγκόσμια Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη συνέδεσε την αρχή της οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης με την αρχή της αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης, όπου:
  • Οι ανανεώσιμοι πόροι πρέπει να καταναλώνονται σε ρυθμούς μικρότερους από εκείνους με τους οποίους ανανεώνονται με ίσους με αυτούς.
  • Οι μη ανανεώσιμοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με τη μέγιστη απόδοση.
  • Το κενό που προκαλείται από την εξάντληση των μη ανανεώσιμων πόρων πρέπει να καλύπτεται, όπου είναι δυνατόν με την τεχνολογική πρόοδο.
  • Όπου χρησιμοποιούνται μη ανανεώσιμοι πόροι πρέπει να ανακαλυφθούν και να χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί ανανεώσιμοι πόροι.
Στον τομέα της προστασίας του προβάλλοντος η ΕΕ καθιέρωσε την περιβαλλοντική πολιτική που έχει τους παρακάτω στόχους:
  • Διατήρηση, προστασία βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.
  • Προστασία της υγείας του ανθρώπου.
  • Ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.
  • Προώθηση μέτρων σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Η Περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ στηρίζεται στις αρχές:

  • Αρχή της προφύλαξης και πρόληψης
  • Αρχή της καταπολέμησης των καταστραφέν του περιβάλλοντος στην πηγή πρόκλησής τους.
  • Αρχή της φιλοσοφίας ο "ρυπαίνων πληρώνει".

Το Ελληνικό κράτος είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των κοινοτικών διατάξεων (κανονισμοί – αποφάσεις – οδηγίες) που αφορούν το περιβάλλον στο Ελληνικό δίκαιο και για την εφαρμογή τους.
Στην Ελλάδα το άρθρο 24 του Συντάγματος αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο για τη διαμόρφωση του θεσμικού και νομικού πλαισίου της προστασίας του περιβάλλοντος, ωστόσο τον πυρήνα της ελληνικής νομοθεσίας για το περιβάλλον αποτελεί ο νόμος 1650/1986 ¨Για την προστασία του περιβάλλοντος¨.
Η διαχείριση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο μία σειρά αυστηρώς νοούμενων περιβαλλοντικών έργων, αποκομμένων από γενικότερες αναπτυξιακές επιλογές, αλλά εμπέδωση μίας περιβαλλοντικής πολιτικής που θα πρέπει να περάσει στη συνείδηση των πολιτών και την πολιτική βούληση των ιθυνόντων.
Ας αναλάβουμε δράση και εμείς και να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος
ΥΓ 1. Καλό θα ήταν να είχαμε ενημερωθεί λεπτομερώς από τα πολιτικά κόμματα με την ευκαιρία των Ευρωεκλογών για τις θέσεις τους, το πρόγραμμα τους, πως θα το εφαρμόσουν και πώς θα πετύχουν τους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι γενικότητες.

2. Και όμως η περιοχή στη φωτογραφία είναι από την άλλη Ελλάδα που δεν ξέρουμε (όταν την είδα ούτε και εγώ το πίστεψα) και είναι από την Άργιθέα της Καρδίτσας !!!