Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Καθυστερήσεις καταβολής οικογενειακού επιδόματος (ΕΟΒ) από το Μ.Τ.Σ.

Καθυστέρηση ενός και πλέον έτους από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών τους για τη χορήγηση επιδόματος οικογενειακής και οικονομικής αυτοτέλειας (ΕΟΒ) στα παιδιά μετόχων και μερισματούχων του Μ.Τ.Σ καταγγέλλουν με ερώτηση στη βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Δείτε ολόκληρη την Ερώτηση στα σχόλια (κάντε κλικ στον τίτλο)

1 σχόλια:

Greki είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ (ΕΟΒ) ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΟΥ Μ.Τ.Σ ME ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ»


Από όλους τους εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Στρατού Ξηράς αλλά και από τους αποστράτους παρακρατείται από τις μηνιαίες τους αποδοχές ποσοστό υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ) και συγκεκριμένα υπέρ του Επιδόματος Οικογενειακής και Οικονομικής Αυτοτέλειας (ΕΟΒ).
Η παρακράτηση αυτή είναι υποχρεωτική για τους μετόχους και μερισματούχους του Μ.Τ.Σ που έχουν τέκνα και εισπράττεται άμεσα μέσω της μισθοδοσίας τους, από το Μηχανογραφικό Κέντρο Εξαγωγής της μισθοδοσίας (ΟΛΚΕΣ) και αποδίδεται στο Μ.Τ.Σ άμεσα.
Τα τέκνα των μετόχων ή μερισματούχων μόλις συμπληρώσουν το 25 έτος ή τελέσουν γάμο δικαιούνται με αίτησή τους την ανάληψη του βοηθήματος αυτού.
Τα μερίσματα που δικαιούνται τα τέκνα των μετόχων ή μερισματούχων κατά την ανάληψη του Βοηθήματος (ΕΟΒ), έχουν σχέση με το βαθμό του γονέως στρατιωτικού, αλλά και την χρηματοοικονομική απόδοση των κρατήσεων και επιτυγχάνεται με σταθερές αποδώσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Τις ίδιες παρακρατήσεις υπέρ του ιδίου επιδόματος διενεργούν και τα Μετοχικά Ταμεία Ναυτικού και Αεροπορίας από τους μετόχους και μερισματούχους για τα τέκνα τους, με την διαφορά ότι αποδίδουν ΆΜΕΣΑ στους δικαιούχους-ες το Επίδομα Οικογενειακής και Οικονομικής Αυτοτέλειας (ΕΟΒ) και όχι με καθυστέρηση πλέον του ενός έτους.
Το Μ.Τ.Σ σε διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων επικαλείται οικονομικά προβλήματα χωρίς όμως να ευθύνονται για αυτά οι ασφαλισμένοι του.

Επειδή, η είσπραξη της παρακράτησης υπέρ ΒΕΑ γίνεται χωρίς την συναίνεση του μετόχου ή μερισματούχου στρατιωτικού, αλλά με είσπραξη μέσω της μισθοδοσίας του ή πληρωμής του μερίσματός του από το Μ.Τ.Σ.

Επειδή, τα άλλα Μετοχικά Ταμεία Ναυτικού και Αεροπορίας εκπληρώνουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους του Επιδόματος Οικονομικής και Οικογενειακής Αυτοτέλειας (ΕΟΒ).
Επειδή, το Μ.Τ.Σ δεν διαχειρίζεται τις εισφορές υπέρ Επιδόματος Οικογενειακής και Οικονομικής Αυτοτέλειας μέσω ειδικού λογαριασμού ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του, αλλά εισπράττει την κράτηση και αποπληρώνει άλλες υποχρεώσεις του.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Γιατί, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Μ.Τ.Σ) αποπληρώνει τις υποχρεώσεις προς τους δικαιούχους του Επιδόματος Οικογενειακής και Οικονομικής Αυτοτέλειας (ΕΟΒ) με καθυστέρηση πλέον του ενός (1) έτους από την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματός τους;
2. Γιατί, οι μέτοχοι και μερισματούχοι του Μ.Τ.Σ είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις, ενώ το Μετοχικό Ταμείο Στρατού δεν εκπληρώνει άμεσα τις δικές του υποχρεώσεις;
3. Γιατί, οι μέτοχοι και μερισματούχοι του Μ.Τ.Σ. ενώ πληρώνουν την ίδια παρακράτηση υπέρ ΕΟΒ σε σχέση με τους συναδέλφους τους στους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν εισπράττουν άμεσα το βοήθημα αλλά με μεγάλη καθυστέρηση
4. Γιατί, το Μ.Τ.Σ με την μεγάλη καθυστέρηση απόδοσης του Βοηθήματος Οικογενειακής και Οικονομικής Αυτοτέλειας (ΕΟΒ) στους δικαιούχους αναιρεί τον σκοπό και την ανταποδοτικότητα του Βοηθήματος;
5. Γιατί, το Μ.Τ.Σ δεν διαχειρίζεται τις εισφορές και πληρωμές του ΒΕΑ μέσω ειδικού λογαριασμού, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις υποχρεώσεις του;
6. Πότε θα εκπληρώσει το Μ.Τ.Σ τις υποχρεώσεις του προς δικαιούχους ΒΕΑ, που υπέβαλαν δικαιολογητικά για την λήψη του Βοηθήματος και καθυστερεί η πληρωμή του περισσότερο από ένα έτος;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Βασίλης Οικονόμου
Αλέξανδρος Αθανασιάδης
Βάσω Παπανδρέου