Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Κλίμα εκβιασμών από τους Ευρωπαίους πριν το Eurogroup

Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε δεν προβλέπεται
εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο
Eντείνουν τις πιέσεις τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα εξετάσει την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας σήμερα (Κυριακή), σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν πλήρη και ολοκληρωμένα, συμπληρώνοντας πως η εφαρμογή τους θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης τόνισε πως δεν προβλέπεται εκταμίευση δόσης...
μέσα στον Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντίς Ντομπρόβσκις, είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ ότι δεν αναμένει από το Eurogroup της Δευτέρας να καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα και ότι θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις πρώτα να εγκριθούν από την ελληνική βουλή και μετά να εφαρμοστούν πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.  

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις από τον Βέλγο κεντρικό τραπεζίτη Λικ Κοέν και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ. Ο Κοέν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την Ελλάδα παρά το να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να επενδύουν πολλά στις ψεύτικες υποσχέσεις των ριζοσπαστών αριστερών που είναι στην εξουσία (εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ). Όπως είπε σε βελγική εφημερίδα, η ζωή έξω από το ευρώ θα είναι είναι 10 φορές χειρότερη για τους Έλληνες, καθώς και ότι για να εισπράξει η Αθήνα χρήματα από τους τρεις θεσμούς (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ), πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες. Μάλιστα, τόνισε πως ορισμένα σχόλια από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, τον έχουν κάνει να αναρωτιέται εάν πράγματι η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Guadian οι προτάσεις του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη δεν έγιναν δεκτές με μεγάλο ενθουσιασμό από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας πως πληροφορίες φέρον τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών «να επιχειρεί να τελειοποιήσει τις προτάσεις». Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είπε ότι η επιστολή Βαρουφάκη δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα σε προηγούμενο Eurogroup, ενώ άλλος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις προτάσεις αυτές ως «ερασιτεχνικές». Πάντα σύμφωνα με τον Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ξεμείνει από ρευστότητα.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Eurogroup είχε απαντήσει στην επιστολή Βαρουφάκη εγγράφως, σημειώνοντας ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι χρήσιμες «στη διαδικασία εξειδίκευσης της πρώτης λίστας των μεταρρυθμιστικών μέτρων» και ότι θα πρέπει «να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι στη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης οι θεσμοί θα πρέπει να έχουν μία ευρεία εικόνα που να καλύπτουν όλους τους τομείς της πολιτικής. «Συμφωνήσαμε ότι οι συνομιλίες με του θεσμός θα γίνουν στις Βρυξέλλες», γράφει ο Ντάισελμπλουμ, αλλά «η τεχνική εργασία για τη στήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα».

Από efsyn