Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

«Η Ελλάδα νικά στα λόγια»

Ο γερμανικός τύπος εστιάζει και πάλι στις σκληρές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνοντας έλλειψη προόδου και εντοπίζοντας αντιφάσεις στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

 Για «πισωγύρισμα» της Ελλάδας σε κακώς κείμενα του παρελθόντος κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung. Η γερμανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι υπάρχουν «πολλές καλές συμβουλές» για την Ελλάδα: «Θα πρέπει να κυνηγήσει τους ολιγάρχες της, ώστε να πληρώσουν...
επιτέλους φόρους. Αλλά θα πρέπει επίσης να περιορίσει τον αναιδή υπουργό Οικονομικών της, ώστε να μην εξοργίζει πλέον τόσο συχνά τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και επιτέλους θα πρέπει να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αντί να αφήνει ανέργους που κρατούν κινητά τηλέφωνα με κάμερες να περιφέρονται σε ταβέρνες, παραμονεύοντας όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου με σκωπτική διάθεση απέναντι στις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη να επιστρατευθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής νοικοκυρές και φοιτητές.

Όπως εκτιμά η αρθρογράφος, «όλα είναι σχεδόν όπως παλιά, πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, οι οποίες υποτίθεται πως θα ήταν μία νέα αρχή. (…) Σαν να έχει ξεχαστεί ήδη ότι το παλιό σχήμα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν λειτούργησε μεταξύ άλλων επειδή πολλοί Έλληνες, ανεξάρτητα αν ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν την εντύπωση ότι δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες αλλά εντολοδόχοι και ως εκ τούτου δεν ήταν υπεύθυνοι για το μέλλον της χώρας τους. Αν η συνέχεια είναι η ίδια δεν θα βγει και πάλι τίποτα από τη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας». Τέλος, η αρθρογράφος σχολιάζει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, που απείλησε ότι θα στείλει μετανάστες στο Βερολίνο αν η Ευρώπη «χτυπήσει την Ελλάδα», όπως είπε. Όπως υπογραμμίζεται, «με το πισωγύρισμα στα παλιά πρότυπα των απειλών και της αντιπαράθεσης η ελληνική κρίση παραμένει ανεπίλυτη. Στην πραγματικότητα αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι εδώ και καιρό. Τώρα μένει μόνο να το ενστερνιστούν».

«Καμία υποχώρηση από τους σκληροπυρηνικούς του Γιούρογκρουπ»

Για «πισωγύρισμα στα παλιά πρότυπα των απειλών
και της αντιπαράθεσης» κάνει λόγο η SZ με
αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου
Στη μετονομασία της τρόικας σε «θεσμούς» αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Μετά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, «στην Αθήνα επικρατεί αίσθημα ευφορίας και στις Βρυξέλλες εκνευρισμός – η ελληνική κυβέρνηση ερμηνεύει το αποτέλεσμα του Γιούρογκρουπ ως επιτυχία. (…) Ωστόσο, είναι μόνο μία νίκη στη μάχη των λέξεων. Ουσιαστικά ο Βαρουφάκης δεν πέτυχε πολλά. Το κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών ήταν το εξής: Οι ελεγκτές των ‘θεσμών', από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ξαναπιάνουν δουλειά». Το Spiegel αναφέρεται και στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επέρριψε στις γερμανικές κυβερνήσεις μετά τη γερμανική επανένωση το 1990 ότι απέφυγαν το ζήτημα των αποζημιώσεων «με νομικά τρικ».

Σκληρή κριτική στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος από το Γιούρογκρουπ ασκεί η Tageszeitung. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «η συζήτηση τη Δευτέρα διήρκεσε μόλις 30 λεπτά. Αντί να ασχοληθούν με την καταστροφική κατάσταση στην Αθήνα, οι υπουργοί Οικονομικών ακολούθησαν τη δική τους ατζέντα, η οποία θεωρούνταν προ πολλού ξεπερασμένη. Επιτρέπουν έτσι στη μισητή τρόικα να αναστηθεί. (…) Δεν αναμένεται καμία υποχώρηση από τους σκληροπυρηνικούς του Γιούρογκρουπ. Αυτό συζητά μεν διαρκώς για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο το ίδιο δεν τολμά να κάνει ούτε μία».

Για «αντιφάσεις του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. Όπως επισημαίνεται, «η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται μάχη κατά της φοροδιαφυγής, δεν διαθέτει όμως λειτουργικό κρατικό μηχανισμό». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης εξακολουθούν να αναζητούν κοινό παρονομαστή ανάμεσα στις απαιτήσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνονταν στα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα, και στις υποσχέσεις τους προς την αριστερή κομματική πελατεία».

Το πραγματικό πρόβλημα για το ευρώ είναι η Γαλλία
Τρίτη διαδοχική παράταση έλαβε η Γαλλία
για να «πιάσει» το στόχο του 3% για το
δημοσιονομικό έλλειμμα
Το περιοδικό Focus εστιάζει στη Γαλλία και τη χορήγηση, για τρίτη διαδοχική φορά, διετούς παράτασης προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του 3%. «Ξεχάστε την Ελλάδα – Η Γαλλία είναι η πραγματικά προβληματική ζώνη για το ευρώ!», σχολιάζει σε επιτακτικό τόνο ο αρθρογράφος και επισημαίνει: «Στη σκιά της ελληνικής κρίσης η γαλλική κυβέρνηση αιτήθηκε από την ΕΕ άλλα δύο χρόνια για να επιτύχει τον υποχρεωτικό στόχο του ανώτατου ορίου του 3% για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό». Όπως υπογραμμίζει το Focus, αντί η ΕΕ να απορρίψει το γαλλικό αίτημα «χορηγεί γενναιόδωρα στους χρόνιους παραβάτες άλλα δύο χρόνια, έως το 2017».

Στο ίδιο ζήτημα στέκεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επιρρίπτοντας υποκριτική στάση στο γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σχολίασε χθες στις Βρυξέλλες με αφορμή την περίπτωση της Γαλλίας ότι αν η Κομισιόν «χρησιμοποιεί με υπερβολικά ελαστικό τρόπο το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας» διατρέχει κίνδυνο να απολέσει εμπιστοσύνη και να καταστεί αναξιόπιστη. Όπως σχολιάζει ο γερμανός αρθρογράφος: «Ναι, η αμφιλεγόμενη πρόταση προήλθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να θεωρηθεί χάρη του γάλλου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μοσκοβισί και του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ έναντι του Παρισιού. Την απόφαση την έλαβαν όμως οι υπουργοί και αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει και διαφορετικά».

Άρης Καλτιριμτζής από dw.de