Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων προωθεί η κυβέρνηση

Σαρωτικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση στη διαδικασία χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, όωπς προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νοκολούδη, ο οποίος χαρακτήρισε την υφιστάμενη κατάσταση«κρούσμα διαφθοράς που θα εντιμετωπισθεί ανυποχώρητα».

«Στον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προς...
τους ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα» αναφέρει ο υπουργός κατά της Διαφθοράς που κατέθεσε στη Βουλή «περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με την καθιέρωση και ανώτατων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα».


Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης, επισημαίνει πως «το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού είναι μείζον και συνδέεται ευθέως με την πάταξη της διαπλοκής και την ποιότητα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε συνολική μεταρρύθμιση της λειτουργίας των κομμάτων με νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και την αλλαγή «του ισχύοντος για τον τραπεζικό δανεισμό των πολιτικών κομμάτων πλαισίου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας τους».

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι περιουσίες των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου για τα χρέη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα ζητούν να μάθουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. κ. Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους  υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης καλούν τους δύο υπουργούς να τους ενημερώσουν τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση  προκειμένου να εισπράξει τα 200 εκατ. ευρώ, που χρωστάνε στην Εθνική Τράπεζα και στην πρώην Αγροτική η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Από hitandrun