Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

“Πάγος” από το ΔΝΤ: Στόχος να εισέλθει το Πρόγραμμα σε “τροχιά υλοποίησης”

Η Ίβα Πέτροβα θα είναι η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Επεσήμανε επίσης πως στόχος της εν εξελίξει διαδικασίας είναι να επανέλθουν οι πολιτικές και πάλι σε τροχιά υλοποίησης (bring the policys back on track).

Ο Ράις απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων ξεκαθάρισε πως η διεξαγωγή των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα σε Βρυξέλλες και...
Αθήνα δεν αποτελεί «θεμελιώδη» αλλαγή στον τρόπο που εργάζεται το ΔΝΤ, ενώ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός τόσο για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το Ταμείο όσο και για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση του προγράμματος ξεκίνησαν εκ νέου. «Είναι θετικό βήμα ότι τουλάχιστον οι συζητήσεις ξεκίνησαν», είπε.

Όπως ανέφερε, κάποιες συζητήσεις έγινα χθες στις Βρυξέλλες και θα συνδυαστούν με τεχνικές συνομιλίες στην Αθήνα. «Οι συζητήσεις στις Βρυξέλες ολοκληρώθηκαν και θα επανεκκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία στην Αθήνα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρίσι Γκογιάλ παραμένει επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος με έδρα στις Βρυξέλλες και η αναπληρώτριά του Ίβα Πέτροβα θα είναι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα. Σημειώνεται πως η Πέτροβα είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ.

Ο Ράις δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση για το εάν ο Ρίσι Γκογιάλ θα επιστρέψει στην Αθήνα, ωστόσο δεν απάντησε με σαφήνεια. «Δεν θα δώσω μια οριστική απάντηση για το ποιος θα πάει που και πότε», ανέφερε και προσέθεσε πως δεν είναι ασυνήθιστο να αλλάζουν τα στελέχη από καιρού εις καιρόν.

Κληθείς να απαντήσει στο εάν έχει υπάρξει αλλαγή τόσο στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα όσο και στις σχέσεις θεσμών – Ελλάδας ο Ράις δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. «Διεξάγουμε συζητήσεις σε Βρυξέλλες και σε Αθήνα. Και οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ των τρίτων θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης», απάντησε, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση. «Έχουμε διαδικασίες για τις αξιολογήσεις μας που τις ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση», προσέθεσε.

Η Ελλάδα είναι συνεπής στο ΔΝΤ

Αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές δεν θέλησε να επεκταθεί, αλλά παρέπεμψε στην επιστολή που απηύθυνε στις 23 Φεβρουαρίου η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή αναφερόταν πως :«Προκειμένου να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφονται στην κυβερνητική λίστα».

Ο Ράις επεσήμανε χαρακτηριστικά πως στόχος της εν εξελίξει διαδικασίας είναι να επανέλθουν οι πολιτικές και πάλι σε τροχιά υλοποίησης (bring the policys back on track), να διασφαλισθεί ότι η Ελλάδας χρηματοδοτείται ικανοποιητικά και μπορεί να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της και ότι το ελληνικό χρέος είναι σε βιώσιμα επίπεδα.

Ερωτηθείς για τον εάν το Ταμείο ανησυχεί για την ικανότητα της Ελλάδος να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς αυτό, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς ασφυκτικής ρευστότητας, ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν περιμένει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αναφέροντας πως οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την βούληση τους να αποπληρώσουν το ΔΝΤ και ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι συνεπής στις πληρωμές της αυτές.

Κληθείς να σχολιάσει σενάρια που φέρουν την Ελλάδα αφενός να υιοθέτει ένα άλλο νόμισμα, αφετέρου για νομικούς λόγους να παραμένει στην ευρωζώνη ο Ράις είπε πως δεν θα κάνει «σπέκουλα» για το θέμα αυτό. «Δεν θα εμπλακώ σε μια τέτοια συζήτηση», τόνισε.

Θανάσης Κουκάκης από in.gr μέσω mignatiou