Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

«Στόχος μας δεν είναι η δόση αλλά η σταθερότητα»

Γ. Βαρουφάκης: Περιοριστική και ασφυκτική η πολιτική της ΕΚΤ προς την Ελλάδα
  
«Να φτάσουμε στον Ιούνιο με μια Ελλάδα σταθερή που θα βγαίνει από την κρίση. Αυτό προϋποθέτει ρευστότητα. Στόχος μας δεν είναι η δόση αλλά η σταθερότητα της χώρας» τόνισε ο  υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας απόψε στη νέα εκπομπή του «Mega», «Online», με παρουσιαστές τους δημοσιογράφους Όλγα Τρέμη και Νίκο Ευαγγελάτο.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε:...
«Περιοριστική και ασφυκτική η πολιτική της ΕΚΤ προς την Ελλάδα. Αυτό όμως και έχει θετική πλευρά. Πιέζουν και τους εταίρους μας λέγοντας ‘’ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί συνέχεια να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Επιτέλους βρείτε τα’’. Αυτό τους λέει και αυτό είναι θετικό» και υπογράμμισε: «Στόχος να εξασφαλίσουμε της ρευστότητα στο τετράμηνο και το τι θα γίνει μετά το τετράμηνο, από τον Ιούνιο και μετά δηλαδή».

Σε ότι αφορά την νεοσυσταθείσα ομάδα των Βρυξελλών ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως: «Το πιο σημαντικό από τα θέματα που ζητήσαμε σήμερα με την ομάδα των Βρυξελλών είναι το πώς θα κινηθούμε από εδώ και μπρος, τα δημοσιονομικά και άλλα σχετικά θέματα. Θα επισκέπτονται την Ελλάδα όταν χρειάζεται. Θα υπάρχει ένας χώρος (ίσως σε κάποιο ξενοδοχείο) ο οποίος θα είναι ο χώρος εργασίας τους. Αν θέλουν κάτι περισσότερο από αυτά που θα τους δίνουμε θα έρχονται σε επαφή με ομολόγους τους και αν θέλουν κάτι περισσότερο τότε οι ομόλογοί τους θα πηγαίνουν στον χώρο εργασίας της ομάδας. Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα μιλούν με εμπειρογνώμονες και τέλος. Η τρόικα τελείωσε».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως μέσα από τις νέες αυτές επαφές θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, να καθοριστεί η διαδικασία που θα μας οδηγήσει στο τέλος του τετράμηνου και παράλληλα να υπάρχει ροή πληροφοριών που αφορά προϋπολογισμού και δημοσιονομικά προς την κομισιόν.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τις σημερινές του επαφές στη Γαλλία ανέφερε: Εθιμοτυπικά συνάντησα και τον υπουργό οικονομικών της Γαλλίας. Όταν έχεις ιδέες που έχουν δύναμη τις εκφράζεις δημόσια. Δεν υπάρχουν μπλοκ και φατρίες. Απίστευτες οι φήμες για δήθεν συναντήσεις που είχα. Εγώ σήμερα συνάντησα μόνο τον κ. Σαπέν. Και κανέναν άλλο. Ούτε τον Μοσκοβισί ούτε τον Τόμσεν».

«Μετά τον Ιούνιο στόχος η μείωση του ΦΠΑ»

Ξεκάθαρος πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέα υφεσιακά μέτρα» εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, παραμεθόριο, βιβλία, εστίαση κλπ», ενώ, «μετά τον Ιούνιο, θα υπάρξει μία διαπραγμάτευση για την μείωση του ΦΠΑ»

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι όποτε έχει αναφερθεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών το έχει κάνει με μεγάλο σεβασμό, ενώ οι συνομιλίες τους είναι πάντα πολιτισμένες. Ωστόσο, επεσήμανε πως πολλοί από τους εταίρους μας είχαν «κακομάθει», όπως σχολίασε, «έχουν συνηθίσει να λένε “forget it Yannis, forget it Kostas, forget it Kyriakos”, αυτό τελείωσε τώρα». Πρόσθεσε ότι κατανοεί την δυσαρέσκειά τους για τι γεγονός αυτό, όμως «θα το συνηθίσουν».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μία κουβέντα που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος του είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης, για να του απαντήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πως «ποτέ δεν την είχα», καθώς είναι στέλεχος μίας ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης, όμως «έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις φήμες περί αιτημάτων προς την ελληνική κυβέρνηση για απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως δε γνωρίζει κάτι τέτοιο, πέρα από το επίπεδο της φημολογίας, όμως σημείωσε πως κατανοεί ότι η παρουσία του στο Eurogroup έχει ενοχλήσει πάρα πολλούς, οι οποίοι «είχαν συνηθίσει μία κυβέρνηση που κυβερνούσε με e-mail και φαξ, και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα είναι πρόβλημα γι' αυτούς».

«Είναι μία εκπαιδευτική διαδικασία που πρέπει να την κάνω για να επιστρέψει η πολιτική στο Eurogroup», εξήγησε.

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές»

«Σε μια μάχη δεν συζητάς το ενδεχόμενο να χάσεις. Αν ηττηθούμε θα ηττηθεί όλη η Ευρώπη. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε ως Ευρώπη. Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές. Αυτά τα έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις» τόνισε με νόημα ο υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο «Mega».

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σημείωσε: «Δεν θα ήταν κακή ιδέα ένα δημοψήφισμα. Αλλά παρακαλώ να μην μπει τίτλος ‘’Ο Βαρουφάκης κάνει δημοψήφισμα’’. Το δημοψήφισμα είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικων τόνισε πως: «μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση. Από εκεί και πέρα όλα θα τα κάνουμε πραγματικότητα. Θα βάλουμε μπροστά την διαδικασία του φορολογικού συμβουλίου το οποίο μέσα σε ένα χρόνο θα δημιουργήσει ένα δίκαιο και μόνιμο (ανεξάρτητα από υπουργούς και κυβερνήσεις) φορολογικό σύστημα. Στην Κροατία αυτή τη στιγμή κάθε κατάστημα κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη μέσω κινητών με το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό μπορούμε να το έχουμε πέντε μήνες».

Τέλος, ερωτηθείς πώς θα βρεθούν τα χρήματα που προσδοκά η κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Μαζί με τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ υπολογίζουμε να εισπράξουμε 6-8 δισ. ευρώ και έτσι να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού ο στόχος του 3% δεν υπάρχει πια. Υποστηρίζω ότι μπορούμε να παράξουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% που θα είναι υπεραρκετό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα δείξουν τις επόμενες εβδομάδες οι θεσμοί», σημείωσε.
Από newsbeast