Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Bild: Τα πέντε σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σε Grexit

Συνεχίζει τα επιθετικά δημοσιεύματα η γερμανική εφημερίδα
             
Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίζει τα επιθετικά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδος η γερμανική εφημερίδα Bild. Αυτή τη φορά η εφημερίδα κάνει λόγο για τα πέντε σενάρια που μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μάλιστα η εφημερίδα εισάγει για πρώτη φορά τον όρο Graccident. Τι είναι αυτό; Το ενδεχόμενο...
να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ εξαιτίας...ατυχήματος.

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμα ένα πλάνο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, την ώρα που ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητάει από τον Γιάννη Βαρουφάκη επίσπευση των διαδικασιών γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος" προσθέτει η Bild και παρουσιάζει πέντε σενάρια μέσα από τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

Πρώτη φάση

Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καταλήγουν σε αδιέξοδο και δεν εγκρίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό θα οδηγήσει σε νέο μπλόκο της ΕΚΤ που θα παγώσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αντλήσει ρευστότητα από τον ELA. Έτσι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία.
Δεύτερη φάση

Στη δεύτερη φάση η Bild εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος bankrun , υπό το φόβο των Ελλήνων για χρεωκοπία επειδή θα βλέπουν την κυβέρνηση να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Τρίτη φάση

Η Ελλάδα θα κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, μην μπορώντας να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, ενώ ήδη θα έχει εξαντλήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Οι τράπεζες θα κλείσουν καθώς δεν θα έχουν πλέον χρήματα και δεν θα μπορούν να αυξήσουν την ρευστότητα αφού επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ.
Τέταρτη φάση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την απόσυρση της χώρας του από την νομισματική ένωση.
Πέμπτη φάση

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή. Η συναλλαγματική ισοτιμία της με το ευρώ θα είναι σημαντικά χαμηλότερα και ουσιαστικά θα είναι ένα υποτιμημένο νόμισμα.

Αφού έχει απαριθμίσει τις φάσεις ενός ενδεχόμενου ατυχήματος, η Bild σημειώνει ότι "αυτό φυσικά είναι μόνο ένα σενάριο. Πάντως οι Βρυξέλλες είναι πεπεισμένες ότι ένα Graccident είναι κοντά".

Από news.gr