Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ποιες αποδείξεις μετρούν στη «λοταρία» με κέρδη έως 10.000 ευρώ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑ 
Οι αποδείξεις από τα επαγγέλματα που βρίσκονται σε ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, δικηγόροι, κομμωτήρια, αισθητικοί θα μπαίνουν στη «λοταρία» των αποδείξεων που θα μοιράζει κάθε μήνα μετρητά και δώρα στους φορολογουμένους.

Το σχέδιο της «τυχερής απόδειξης» που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους...
στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Εως 10.000 ευρώ
Αυτό σημαίνει ότι στην «λοταρία» που θα κληρώνει μετρητά που μπορεί να φθάνουν έως και 10.000 ευρώ τον μήνα, δεν θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις αλλά όσες αφορούν κυρίως τις συναλλαγές που έχουν οι φορολογούμενοι με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, αισθητικοί, γιατροί, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, σχολές χορού και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης στη λοταρία θα μπαίνουν και οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν οι καταναλωτές σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης και άλλες επιχειρήσεις.

Από το μέτρο θα εξαιρεθούν επιχειρήσεις που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις όπως τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει τους φορολογούμενους στο κυνήγι της «τυχερής απόδειξης» από επαγγελματίες που αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή κυρίως του ΦΠΑ.

Το μοντέλο της «λοταρίας» εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα, με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα (η Πορτογαλία για παράδειγμα υποστηρίζει ότι ενισχύθηκαν τα έσοδά της κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις «ιδέες» που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, κάθε μήνα θα κληρώνονται δώρα μεγάλης αξίας. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και να αποδώσει έως και 500 εκατ. ευρώ ετησίως, στα κρατικά ταμεία.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό της απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και ο αριθμός των τυχερών θα είναι τουλάχιστον τετραψήφιος, με κέρδη τα οποία σε πρώτη φάση θα φθάνουν έως και τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να καθιερωθούν και μεγαλύτερα έπαθλα, έως και 10.000 ευρώ για περιορισμένο αριθμό υπερτυχερών. Δεν αποκλείεται δε, και η καθιέρωση και μιας μεγάλης κλήρωσης στο τέλος της χρονιάς (πχ με βάση τον τυχερό αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου).

Κίνητρο
Με βάση το σκεπτικό που αναπτύσσουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ είναι σημαντικό κίνητρο, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι περιορισμένη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή περισσότερων αποδείξεων για τη συμμετοχή στις κληρώσεις με όσο το δυνατό πιο πολλούς «λαχνούς» και να αυξάνονται για τους φορολογούμενους οι πιθανότητες να κερδίσουν κάποιο δώρο ή κάποιο ποσό.

Ταυτόχρονα με τη «λοταρία», εξετάζεται να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση των χρεωστικών ή πιστωτικών ή της κάρτας των αποδείξεων.

Της Μαρίας Βουργάνα από imerisia