Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δημοσιογράφοι: Tο πλέον πανικόβλητο κομμάτι των πολιτών!

Άλλος λίγο άλλος πολύ από την αρχή των συνομιλιών της κυβέρνησης με τους εταίρους άρχισαν τις ασκήσεις φόβου. «Η κυβέρνηση πάει σε διάλογο χωρίς νούμερα και αριθμούς», «η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», «η Ελλάδα προκαλεί τους δανειστές της» λίγα σχόλια από τις πρώτες συνομιλίες Βαρουφάκη - Τσίπρα στην Ελλάδα. Ο πανικός άρχισε το ανηφορικό του διάγραμμα στις πρώτες συνομιλίες (στις Βρυξέλλες) πριν από το πρώτο Eurogroup στις 11/2 για να εκτροχιαστεί μετά το προχθεσινό τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε. Ειδικά χθες το πρωί...
στις ερτζιανές και τηλεοπτικές συχνότητες οι «ψύχραιμες αναλύσεις» κινήθηκαν ακόμα και σε πέραν του Eurogroup «απειλές».

Αφού ο Γιάννης Βαρουφάκης και τα πουκάμισά του μονοπώλησαν τους πρώτους σχολιασμούς περάσαμε στο επιχείρημα των αριθμών. «Η κυβέρνηση δεν βάζει κάτω τα νούμερα, δεν έχει προτάσεις με αριθμούς, κάνει θεωρητικές συζητήσεις» έλεγαν κι έγραφαν οι περισσότεροι λησμονώντας ίσως ότι οι αμέσως προηγούμενοι αριθμοί που έβαζε όχι ή κυβέρνηση αλλά μόνη η τρόικα ήταν του τύπου: Άμεσα θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα (8/7/2013). Η τρόικα επιμένει για νομοθετική ρύθμιση, που ουσιαστικά θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 (18/3/2014) Ήδη η κυβέρνηση φέρεται να «δίνει» στους δανειστές τα 21,5 χρόνια ασφάλισης (αντί των 15) για κατώτατη σύνταξη, «πάγωμα» των συντάξεων για τα δύο επόμενα χρόνια, ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο σε συνδυασμό με «ψαλίδι» σε υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας (25/11/2014).

Αυτά ήταν τα τελευταία νούμερα και αριθμοί που οδήγησαν στο «φιάσκο» στο Παρίσι και στην επίσπευση των εκλογών. Δεν χρειάζεται καν να πάμε καν πίσω στους πρώτους «αριθμούς» που οδήγησαν την Ελλάδα σε μείωση 26% του ΑΕΠ, στο αμείωτο χρέος που φτάνει σήμερα τα 317 δισ. ευρώ, στο 26% ανεργία στην ύφεση και στα αιματηρά πλεονάσματα. Αυτά ήταν τα νούμερα που ξεχνούν στον πανικό τους οι συνάδελφοι και που δεν τα ξεχνάνε οι πολίτες. Ποιοι ακριβώς λοιπόν ήταν οι αριθμοί και τα σχέδια που έβαζαν στο τραπέζι οι κυβερνήσεις της περιόδου των κρίσεων που επικαλούνται σχολιαστές όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Βασίλης Χιώτης, ο Αρης Πορτοσάλτε, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Παπαχρήστος αλλά ακόμα και ο όψιμος σχολιαστής πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Ποια ήταν τα οικονομικά σχέδια αυτών των κυβερνήσεων που επικαλούνται οι δημοσιογράφοι; Απλά οι κατάλογοι μέτρων της τρόικας που περιλαμβάνοντας σε πολυνομοσχέδια του ενός άρθρου πριν προλάβει να ανοίξει το στόμα του κάποιος κυβερνητικός παράγοντας.

Αυτοί ήταν οι μόνοι αριθμοί και άσχετα με την τωρινή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν υπήρχε ποτέ κανένα οικονομικό σχέδιο πλην του μνημονίου. Την ίδια στιγμή κάθε φορά που ερχόταν η τρόικα και πριν ακόμα βάλει τα προαπαιτούμενα έσπευδαν οι ίδιοι σχολιαστές να προειδοποιήσουν για έξοδο από το ευρώ, για διακοπή της χρηματοδότησης και για κίνδυνο να αδειάσουν τα ΑΤΜ. Μετά ψήφιζε η Βουλή και αποδεχόταν τα μέτρα. Αυτό γινόταν κι αυτό είναι που πάλι προσπαθούν να κάνουν οι ίδιοι δημοσιογράφοι και οι ίδιοι σχολιαστές. Ίσως γιατί μόνο αυτό ξέρουν τελικά να κάνουν, πάντα με το πρόσχημα του «ρεαλισμού» απέναντι στον «επικίνδυνο λαϊκισμό». 

Όμως τα λεφτά πράγματι ταξίδευαν και ταξιδεύουν για το εξωτερικό, οι απειλές δεν τελείωναν ποτέ, τα νοικοκυριά εξαντλήθηκαν, ο δανεισμός και η ανεργία μεγάλωναν και τελικά φτάσαμε σήμερα στο οριακό εκείνο σημείο που οι περισσότεροι έπαψαν να πανικοβάλλονται γνωρίζοντας ότι εξαντλήθηκαν τα όρια αντοχής τους.

Μετά το «δημοσιογραφικό έλλειμμα» των αριθμών ξεκίνησε και το νέο δημοσιογραφικό επιχείρημα με το «παιχνίδι των λέξεων». Παράταση προγράμματος ή παράταση δανειακής σύμβασης, μνημόνιο ή πρόγραμμα γέφυρα, πλεόνασμα και βιωσιμότητα χρέους. Μάλιστα χαρακτηρίζεται εξαλλοσύνη η επιμονή της κυβέρνησης σε όρους που κατά τους σχολιαστές είναι ένα και το αυτό όταν ακόμα και για τον τελευταίο πολίτη είναι κατανοητό ότι όλα αυτά δεν είναι...συνώνυμα. Για το λόγο αυτό άλλωστε από σήμερα το πρωί επαναλαμβάνεται «χαριτωμένα» και συνεχώς ο ωμός εκβιασμός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι μπροστά μας είναι το Grexit.

Κι όλα αυτά με παραινέσεις, δεικτικά σχόλια και σφοδρή κριτική ενώ στο πίσω μέρος της γλώσσας τους και μόλις υπάρξει η επιθυμητή για όλους συμφωνία συμβιβασμός με τους εταίρους η λέξη θα είναι μία και μόνη: κωλοτούμπα!

Αντα Ψαρρά από efsyn