Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Φαλσιανί: Τα SwissLeaks είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Οιδημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας δεν είχαν πρόσβαση παρά μόνο σε ένα μέρος των πληροφοριών που ήταν «η κορυφή του παγόβουνου» υποστηρίζει ο βασικός πληροφοριοδότης της υπόθεσης Ερβέ Φαλσιανί.

Ο Φαλσιανί, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της μιλώντας στην Parisien υπογραμμίζει ότι...
η φορολογική διοίκηση έχει πολύ περισσότερες πληροφορίες.

Η ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, καθώς πολλές εφημερίδες διαβεβαιώνουν πως βοήθησε ορισμένους από τους πελάτες της, κυρίως πλούσιους βιομηχάνους και πολιτικές προσωπικότητες, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, «είναι αδύνατον αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες... Μιλάμε για μια βιομηχανία».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νομοθεσιών κατά της φοροδιαφυγής που εφαρμόσθηκαν στη Γαλλία μετά την υπόθεση Καϊζάκ και στις ΗΠΑ, προειδοποίησε πως «οι κανονιστικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους ιδιώτες πελάτες που δηλώνουν έναν λογαριασμό στο όνομά τους. Αυτοί είναι οι μικροί, στο βάθος του καλαθιού. Το πάνω μέρος του καλαθιού χρησιμοποιεί εταιρείες, που μερικές φορές δημιουργούνται με δόλιο τρόπο».

Ο Φαλσιανί δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας «οικονομικής προστασίας των κατόχων πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος» ώστε να «προχωρήσει η δημοκρατία». «Κατ' αναλογία, μιλάμε πολύ για τρομοκρατία», λέει, προσθέτονας πως «αυτοί όμως που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος των οικονομικών».

Από tvxs