Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Paul Krugman: «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»!

Θεωρώ πιο πιθανό, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα στo xείλος του γκρεμού. Αντί να κάνουν οποιαδήποτε υποχώρηση στις συνεννοήσεις, προτιμούν να δουν την Ελλάδα χρεωκοπημένη και πιθανότατα εκτός ευρώ", σημειώνει ο Paul Krugman.  
Οκ, αυτό είναι εκπληκτικό, και όχι με την καλή έννοια. Οι συνομιλίες των Υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα κατέρρευσαν για ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος, το οποίο οι Έλληνες χαρακτήρισαν «παράλογο». Είναι πράγματι αξιοσημείωτο, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος P. Krugman σε άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο "Athenae Delenda Est".

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η φράση κλειδί:

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την επίτευξη κατάλληλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σε ευθυγράμμιση με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, οποιαδήποτε...
νέα μέτρα πρέπει να έχουν χρηματοδότηση και να μην διακινδυνεύσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως τονίζει η «μετάφραση» του αποσπάσματος (αν κάποιος κοιτάξει πίσω, στη δήλωση εκείνου του Eurogroup) είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν υπαναχωρούν καθόλου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.

Δεν υπήρχε περίπτωση ο Τσίπρας και η παρέα του να υπογράψουν μια τέτοια δήλωση, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο κ. Krugman.

Υποθέτω ότι είναι απλά ανόητοι- ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010- και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού δε θα λειτουργήσει, υποστηρίζει.

Εναλλακτικά, και είναι σύμφωνα με τον P. Krugman το πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Αντί να κάνουν οποιαδήποτε υποχώρηση στις συνεννοήσεις, προτιμούν να δουν την Ελλάδα χρεωκοπημένη και πιθανότατα εκτός ευρώ, με τα οικονομικά της συντρίμμια να γίνονται μάθημα για οποιονδήποτε άλλον ζητήσει οικονομική ανακούφιση. Δηλαδή ξεκινούν να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο που υιοθέτησε η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη της σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική, καταλήγει.

Από euro2day