Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

HSBC: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά τα Swiss Leaks

Οι ΗΠΑ ανοίγουν παλιούς φακέλους της HSBC. Έρευνες σε Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Αργεντινή. Ο βασικός πληροφοριοδότης Φαλτσιάνι δηλώνει ότι πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου και συνεργάζεται με το Podemos στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Μία ημέρα μετά τη διαρροή των εγγράφων για τις «βρόμικες συναλλαγές» της HSBC, ο βασικός πληροφοριοδότης της υπόθεσης, Ερβέ Φαλτσιάνι, δηλώνει ότι πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου. Tα απόρρητα στοιχεία, γνωστά και ως Swiss Leaks, που παρέδωσε στις γαλλικές αρχές ο ίδιος ως συνεργάτης της HSBC τo 2009, έχουν δοθεί...
με πρωτοβουλία της Γαλλίας σε μια σειρά χωρών.

Σημειώνεται ότι η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου. Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι η φορολογική διοίκηση έχει πολλές ακόμη πληροφορίες και προειδοποίησε πως «οι κανονιστικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους ιδιώτες πελάτες που δηλώνουν έναν λογαριασμό στο όνομά τους. Αυτοί είναι οι μικροί, στο βάθος του καλαθιού. Το πάνω μέρος του καλαθιού χρησιμοποιεί εταιρείες, που μερικές φορές δημιουργούνται με δόλιο τρόπο».

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν πως επί χρόνια η ελβετική θυγατρική της HSBC βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφύγουν. Ανάμεσά τους διεφθαρμένοι πολιτικοί, έμποροι όπλων αλλά και διασημότητες.

Η είδηση προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων. To ισπανικό κόμμα Podemos ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκθεση σχετικά με τη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής από τον Ερβέ Φαλτσιάνι. «Ευχαριστούμε πολύ τον Φαλτσιάνι που πρότεινε να συνεργαστεί στην κατάρτιση του προγράμματος του Podemos, θα πρόκειται για μία ανεκτίμητη βοήθεια» έγραψε στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο αρχηγός του νεοσυσταθέντος κόμματος.
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ και της Βρετανίας η HSBC

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει να ακυρώσει τον διακανονισμό που προστατεύει την HSBC από απαγγελία κατηγοριών για προηγούμενες παραβιάσεις, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου ερευνούν τις κατηγορίες ότι η τράπεζα βοήθησε πελάτες της να αποφύγουν τη φορολόγηση και να κρύψουν δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι το 2012, η βρετανική τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 1,9 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές για κατηγορίες ότι βοήθησε στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από χώρες που είχαν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδουν οι F.T., οι τελευταίες αποκαλύψεις μπορεί να παρακινήσουν αξιωματούχους να ξανανοίξουν το φάκελο της συμφωνίας με τη βρετανική τράπεζα ή και να την ακυρώσουν.

Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στη Βρετανία όπου αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει πως μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να μπορέσουν οι αρχές να κινηθούν νομικά εναντίον ανώτατων τραπεζικών στελεχών για συνέργεια σε φοροδιαφυγή. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ντάνι Αλεξάντερ, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό στη νομοθεσία. «Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που αποδεδειγμένα συνεργάστηκαν με φοροφυγάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πλήρως την ισχύ του νόμου. Εάν αυτό σημαίνει αλλαγή της νομοθεσίας ή νέες εξουσίες για τις ρυθμιστικές αρχές, τότε αυτό θα κανουμε» δήλωσε.

Βρετανοί βουλευτές ανακοίνωσαν παράλληλα την άμεση έναρξη έρευνας κατά της HSBC. Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων θα διερευνήσει το σκάνδαλο και όπως αναμένεται θα ζητήσει από την HSBC να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Οι αποκαλύψεις για την HSBC αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδιαφάνεια μιας παγκόσμιας βιομηχανίας που εξυπηρετεί μια πλούσια ελίτ», δήλωσε η Μάργκαρετ Χοντζ πρόεδρος της Επιτροπής, στο BBC. «Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών θα ανοίξει μια επείγουσα έρευνα στην οποία θα ζητήσουμε από την HSBC να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία - και αν είναι απαραίτητο θα διαταχτεί να το κάνει», πρόσθεσε.

Ήδη πάντως, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αργεντινή έχουν ξεκινήσει επίσημες έρευνες εναντίον της HSBC με την κατηγορία της στήριξης φοροφυγάδων.  Ο δικαστής του Βελγίου που έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση του ελβετικού βραχίονα της HSBC εξετάζει την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τους διευθυντές του ομίλου, επειδή αρνούνται να συνεργαστούν, ανέφερε τη Δευτέρα εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι βελγικές αρχές απήγγειλαν τον Νοέμβριο κατηγορίες στην τράπεζα για ξέπλυμα χρήματος και για απάτες εκατομμυρίων, υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Βρετανία προσέφερε σε εύπορους πελάτες στο Βέλγιο τρόπους για να κρύψουν χρήματα και να φοροδιαφύγουν.

«Η τράπεζα δεν δίνει οικειοθελώς τις απαιτούμενες πληροφορίες» σημείωσε η εκπρόσωπος. «Ο δικαστής έχει διαμηνύσει ότι από τη στιγμή που είναι τόσο δύσκολο να λάβει τις πληροφορίες, εξετάζει την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τους διευθυντές της τράπεζας στο Βέλγιο και στην Ελβετία» πρόσθεσεη ίδια.

Από euro2day