Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι κινήσεις που φέρνουν ανατροπή και συμφωνία

Όλο το άγνωστο παρασκήνιο - Τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κάμερες - Ο ρόλος του Γιούνκερ - Κρίσιμες διαβουλεύσεις 
Παρά το ναυάγιο στο χθεσινό Eurogroup και την αίσθηση ότι οδηγούμαστε σε ρήξη κάτι που η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει, στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε λύση μέσα στο επόμενο 48ωρο ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για...
να βρεθεί λύση και σε καμία περίπτωση η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που παρουσιάστηκε προς τα έξω με τα τελεσίγραφα και τον ωμό εκβιασμό.

Πηγές από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο στόχος ήταν ένας. Να τσαλακωθεί η ελληνική κυβέρνηση που εμφανιζόταν ως ο νικητής της διαπραγμάτευσης.

Εκτός όμως από τους τύπους υπάρχει και η ουσία. Σήμερα το πρωί συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) με τη συμμετοχή και του Γιάννη Βαρουφάκη και εκτιμάται ότι θα γίνουν προσπάθειες προσέγγισης  για την άρση του αδιεξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κ. Γιούνκερ κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ώστε να βρει εκείνη τη διατύπωση που θα άρει το αδιέξοδο.

Η γερμανική πλευρά, μπορεί να οργάνωσε το χθεσινό σκηνικό στο Eurogroup και να έβαλε μπροστά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημεία στο κείμενο που θα υπέγραφε αμέσως ο Γιάννης Βαρουφάκης που δεν περνούν απαρατήρητα.

Οι ελληνικές αρχές δέχονται την παράταση ως γέφυρα για την μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Το κείμενο Μοσκοβισί, είναι ξεκάθαρο. Κάνει λόγο για «δέσμευση» των ελληνικών αρχών για «ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα».

«Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις εδώ και καιρό διακηρυσσόμενες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική τους δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική διαχείριση της συνεχιζόμενης παροχής τεχνικής βοήθειας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σε σειρά από τομείς οι πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος βοήθειας και μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να κάνουν την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος, καθώς ξεκινούν οι εργασίες για μια νέα συμφωνία», επισημαίνεται.

«Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να διασφαλίσουν τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Τυχόν νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν φρόνιμο να επεκτείνουν την περίοδο των ομολόγων του EFSF για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του τραπεζικού κόστους και θα προχωρήσει μόνο στη βάση της αξιολόγησης από τα θεσμικά όργανα και απόφασης του Eurogroup.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές όσο τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας».

Αυτό που μένει είναι οι λεπτομέρειες. Δηλαδή ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η χώρα όσο διαρκεί η παράταση, αλλά και τι ακριβώς είναι αυτό που θα παραταθεί. Η Ελλάδα ζητάει παράταση της δανειακής σύμβασης (όχι του μνημονίου) και μάλιστα προτείνει να υπάρχουν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.
  
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπάρξει νομική και τεχνική διατύπωση παράτασης του μνημονίου και είναι έτοιμοι να συζητήσουν την αντικατάσταση μέτρων για να αρχίσει η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. 
  
Τις ελληνικές θέσεις κάλυπτε το σχέδιο που παρουσίασε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη πριν το χθεσινό Eurogroup, αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια κατόπιν απαίτησης του Β. Σόιμπλε. Το κείμενο μάλιστα ήταν ένα έγγραφο του Ζαν Κ. Γιούνκερ ο οπίος από τη θέση του κινείται παρασκηνιακά για να βρει τη λύση. Ο κ. Γιούνκερ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τη γερμανική πλευρά.

Μάλιστα το κείμενο αυτό ασκεί πίεση στην πλευρά του Βερολίνου, καθώς έφτασε στο τραπέζι από την Κομισιόν αν και τελικά πέρασε η σκληρή γερμανική γραμμή.

Εκτός δηλαδή από το σκληρό γερμανικό μπλοκ και από τις δημόσιες δηλώσεις και τα τελεσίγραφα, στο παρασκήνιο, γίνονται κινήσεις για να υπάρξει συμβιβασμός.

Αυτό που λείπει είναι οι κατάλληλες διατυπώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Από τη μια η Αθήνα θα έχει υποβάλλει τυπικά αίτημα για παράταση (αν και αυτή δε θα αφορά το μνημόνιο) και θα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερή μέτρα, και από την άλλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν δώσει αλλαγές στα μνημονιακά μέτρα.

Από newsbeast