Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Διαφώνησαν για την Ελλάδα Μέρκελ και Ομπάμα – Εκείνος ανάπτυξη, εκείνη συνέχιση του Προγράμματος

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Εκ διαμέτρου αντίθετες, χωρίς να δείχνουν και διάθεση να συμφωνήσουν, είναι οι θέσεις του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και της Ανγκελας Μέρκελ για την ελληνική κρίση χρέους. Φαίνεται ότι το μόνο που επιτεύχθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών, στο Λευκό Οίκο, είναι η συμφωνία εκ μέρους της Γερμανίδας Καγκελαρίου να μελετήσει το έγγραφο που θα παραδώσει...
την Τετάρτη στο Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Αμερικανός ηγέτης, πιστός στην αρχή ότι η λιτότητα είναι καταστροφική για τους λαούς, πρόλαβε την κ. Μέρκελ και ανακοίνωσε με «επιθετικό» τρόπο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου –και μάλιστα στην εισαγωγική του ομιλία- ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Καγκελαρίου από την οποία αναμένει να ακούσει τα νεώτερα για την κρίση, η όποια, όπως υπενθύμισε, επηρεάζει και την αμερικανική οικονομία:

“Στο γεύμα εργασίας», είπε, «θα εστιαστούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προσβλέπω να ακούσω από την Καγκελάριο την εκτίμησή της για το πως η ΕΕ και το ΔΝΤ μπορούν να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη», υπογράμμισε, «είναι καθοριστική και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ”.

Στην εισαγωγική της ομιλία, η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε κακή εντύπωση, και λόγω της αναφοράς του Προέδρου Ομπάμα, αλλά και επειδή η ελληνική κρίση παραμένει πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί, αλλά δεν έδειξε κανένα σημάδι κάμψης από τις προηγούμενες σκληρές θέσεις της.

Αφού τόνισε ότι από το 2010 η Γερμανία στοχεύει πάντα στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ είπε τα εξής:

“Την Τετάρτη θα υπάρχει μία συνεδρίαση του Eurogroup κι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο τραπέζι σ’ αυτή τη συνεδρίαση, ή ίσως λίγες μέρες αργότερα»

“Εχω επανειλημμένα δηλώσει”, είπε η Καγκελάριος, «ότι οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι. Καταβάλλεις τις δικές σου προσπάθειες κι από την άλλη εμείς επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι τρεις θεσμοί που απαρτίζουν την τρόικα έχουν συμφωνήσει σε προγράμματα κι αυτά είναι η βάση των συζητήσεων που έχουμε. Λέω λοιπόν, πως αναμένω από την Ελλάδα να προσέλθει με βιώσιμη πρόταση. και θα τη συζητήσουμε”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σε Γερμανούς δημοσιογράφους, η κ. Μέρκελ παραμένει στη σκληρή γραμμή του Προγράμματος της Τρόικας.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση μίλησε για την Ευρωζώνη λέγοντας ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη». Ανέφερε ως παραδείγματα (επιστροοφής στην ανάπτυξη» την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», οι οποίες προχώρησαν μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως υποστήριξε.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Οβαλ Οφις, οι δύο ηγέτες επέλεξαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα της Ουκρανίας, της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Στο θέμα της Ουκρανίας οι διαφορές τους είναι εμφανείς. Η κ. Μέρκελ απορρίπτει κάθε ιδέα εξοπλισμού των Ουκρανών και ο κ. Ομπάμα επιμένει ότι πρέπει να αποσταλούν όπλα και πυρομαχικά για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες που συμφώνησαν να συζητήσουν το “ελληνικό πρόβλημα” στη διάρκεια του γεύματος, που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ίδια θέση για το θέμα και φαίνεται ότι δεν προτίθενται και να την αλλάξουν.

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις η κ. Μέρκελ πιστεύει ότι το Πρόγραμμα, ως έχει τώρα, είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει στη χώρα μας. Θα περιμένει, όμως, για να δώσει την τελική της θέση μόλις διαβάσει την πρόταση που θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο κ. Βαρουφάκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Διαφωνία Ομπάμα και Μέρκελ για την Ουκρανία – Αναμένεται να τεθεί το “ελληνικό ζήτημα” από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Η μεγάλη διαφωνία του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ γιά την Ουκρανία, θα απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνάντησής τους, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αποστείλουν οπλισμό στην Ουκρανία, ενώ η κ. Μέρκελ αντιτίθεται σε αυτήν την απόφαση.

Η αμερικανική πλευρά αναμένεται να θέσει το θέμα της Ελλάδας, αλλά η τοποθέτηση δεν θα είναι συγκρουσιακή, αντίθετα αναμένεται να είναι μόνο “συμβουλευτική”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λευκό Οίκο πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση επηρεάζει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα υποδεχθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των χωρών τους. Προηγούνται, ζητήματα όπως το ουκρανικό, όπου η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν απόλυτα, τη διεθνή τρομοκρατία και την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη, τη σύνοδο των 7 στο Βερολίνο και τις κλιματολογικές αλλαγές.

Η πιθανότητα ειρηνικής λύσης του ουκρανικού και η αντιπαράθεση με τη Μόσχα, έχουν αλλάξει την ατζέντα και η ελληνική κρίση, όπως και οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Βρυξελλών, θα συζητηθούν κάτω από το κεφάλαιο ανάπτυξη. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, διότι ο Πρόεδρος Ομπάμα εντάσσει το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα στην αναγκαιότητα μείωσης της λιτότητας και στην προσήλωση στην Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται να συμβουλεύσει την κ. Μέρκελ «να τα βρεί» με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια συμβουλή έστειλε δημόσια, αλλά και ιδιωτικά, στον κ. Τσίπρα, στον οποίο μετέφερε μήνυμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς. Η συμβουλή είναι γνωστή, και αναφέρει ότι «δεν συμφέρει σε κανένα η παράταση αυτής της κρίσης, ούτε αυτήν την Αμερική», τόνισε η πηγή.

Οσον αφορά την οπτική κάτω από την οποία βλέπει τα πράγματα στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το «Εθνος» πληροφορήθηκε ότι όσα άκουσε ο Πολ Τόμσεν από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών δεν θεωρούνται ικανοποιητικά. Στο Ταμείο πιστεύουν ότι οι θέσεις του κ. Βαρουφάκη ανατρέπουν το Πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει καταγγελθεί από την Αθήνα, άρα ισχύει και σήμερα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ θα λάβει εκτός απροόπτου μέρος στο Eurogroup. Αναμένεται να εξηγήσει τις γνωστές απόψεις της, ότι όποια χώρα επιθυμεί να αποχωρήσει από το Πρόγραμμα, μπορεί να το πράξει με μία επιστολή. Όμως, αναμένεται να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στο Πρόγραμμα μέχρις ότου είναι καλύτερες οι συνθήκες. Και βεβαίως, στο Ταμείο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο το δίκτυ ασφαλείας, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα για συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με τον κ. Βαρουφάκη, αυτή θα μπορούσε πραγματοποιηθεί αν το ζητήσει ο Ελληνας υπουργός. Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΔΝΤ και η κ. Λαγκάρντ δεν αρνείται συναντήσεις με εκπροσώπους (των κρατών-μελών) καθώς το θεωρεί και υποχρέωσή της.

http://www.ethnos.gr, http://www.mignatiou.com

Γιά το ίδιο θέμα ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στη Νέα Υόρκη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, μετέδωσε:

Ουκρανικό, Ρωσία και Ελλάδα στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα – Μέρκελ

Την κατάσταση στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ISIL, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Ιράν, αλλά και την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, θα συζητήσουν σήμερα στο Λευκό Οίκο, στη διάρκεια μακράς συνάντησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η ατζέντα ακόμη περιλαμβάνει “την οικονομική ανάπτυξη” – όπου αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα – το διεθνές εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και τα σχέδια της Γερμανίας να φιλοξενήσουν τη Σύνοδο Κορυφής των G7 τον Ιούνιο.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:25 το πρωί (τοπική ώρα) με διμερή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει κι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στις 11:40 πρόκειται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και μετά το τέλος της οι δύο ηγέτες με τις αντιπροσωπείες τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Το Ουκρανικό και οι ρωσικές κυρώσεις πρόκειται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, ως συνέχεια και των συνομιλιών που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο, με συμμετοχή της κ. Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και από μέρους των ΗΠΑ του αντιπροέδρου Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Παρά την ανοιχτή έκκληση του κ. Ποροσένκο να εξοπλίσουν τη χώρα του και την υποστήριξη που έτυχε από τον Τζον Μπάιντεν, η κ. Μέρκελ – αλλά κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες – αρνούνται, όχι απλά φοβούμενοι περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, αλλά και λόγω του ότι δεν θα είναι ικανά να αποτρέψουν στρατιωτική επιχείρηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Έτσι, ρίχνουν το βάρος σε διπλωματική λύση, ενώ υποστηρίζουν την αμερικανική πρόταση για δάνεια ύψους 15 δις δολαρίων από το ΔΝΤ.

Και στο θέμα των κυρώσεων υπάρχει διάσταση απόψεων, με την Γερμανίδα καγκελάριο να μην υποστηρίζει διεύρυνσή τους, αφού εκτός από τη Ρωσία, πλήττεται έντονα και η Ευρώπη.

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται έντονες πιέσεις από το Κογκρέσο να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Ρωσίας, η συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ θα είναι καθοριστική για την επικείμενη απόφασή του, για την οποία πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως είναι μία από τις κρισιμότερες αποφάσεις της προεδρίας του.

Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Bob Corker, έκανε χθες ειρωνικά σχόλια για τον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας ότι ίσως τον βολεύει η αντίδραση της Μέρκελ κι άλλων Ευρωπαίων, για να μην σκληρύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στο θέμα με την Ελλάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τις δημόσιες δηλώσεις του ιδίου, του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου και άλλων αξιωματούχων, αλλά και την πάγια θέση του για τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής της σκληρής λιτότητας στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και ειδικά σε μία χώρα που έχει πληγεί σκληρά όπως η Ελλάδα.

Πολιτικοί αναλυτές αλλά και δημοσιεύματα – όπως το χθεσινό των Financial Times – θέλουν τις ΗΠΑ να συνιστούν σε όλους να γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.

Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον αναμένει ότι το όνομα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί μόνο στα οικονομικά θέματα της ατζέντας Ομπάμα – Μέρκελ, αλλά και το ζήτημα των ρωσικών κυρώσεων.

Από mignatiou