Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Μπάχαλο made in Greece

• Πρόβλημα στην πληρωμή στους αγρότες των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης επειδή τα κάναμε μπάχαλο με τα βοσκοτόπια
• Βοσκότοποι της Καρδίτσας έχουν δηλωθεί από κτηνοτρόφους των Σερρών και του Αγρινίου μιας και οι εταιρείες που έκαναν της δηλώσεις ΟΣΔΕ, έβαζαν κάθε δήλωση εκεί που έβρισκαν κενό στον χάρτη...
• Κτηνοτρόφοι των Σερρών, δήλωναν ότι βοσκούσαν τα πρόβατα στην ορεινή Αργιθέα και συνάδελφοί τους από το Αγρίνιο, δήλωναν ότι βοσκούσαν σε δάση του δήμου λίμνης Πλαστήρα!!! 
Ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο έχει δημιουργηθεί με την πληρωμή στους αγρότες των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης επειδή τα κάναμε  μπάχαλο με τα βοσκοτόπια.

Εδώ και χρόνια το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης ήταν  μια αμαρτωλή ιστορία και η  χώρα μας δήλωνε για βοσκότοπους, ακόμη και τα Μετέωρα. Οι εταιρείες που έκαναν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ σε όλη τη χώρα, δήλωναν ότι έφταναν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα χρήματα από την Ε.Ε. Έτσι, δήλωναν ότι ήθελαν και...
όπου  έφταναν σε όλη την Ελλάδα.

Όταν οι υπάλληλοι του ΟΣΔΕ έπαιρναν μια δήλωση στα χέρια τους, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός ζητούσε τοπογραφικό διάγραμμα, αυτό που έκαναν είναι να βρουν ένα τόπο για να κουμπώσουν στο σύστημα την έκταση. Αν σε κάποιους νομούς υπήρχαν επιτήδειοι που δήλωναν ότι έφταναν, τότε πήγαιναν και δήλωναν τις εκτάσεις σε άλλους νομούς, ακόμη και μη όμορους.

Έτσι, κτηνοτρόφοι των Σερρών, δήλωναν ότι βοσκούσαν τα πρόβατα στην ορεινή Αργιθέα!!! Άλλοι κτηνοτρόφοι από το Αγρίνιο, δήλωναν ότι βοσκούσαν σε δάση του δήμου λίμνης Πλαστήρα!!!

Μάλιστα, η Ελληνική πονηριά έφτανε στο σημείο, όταν η Ε.Ε. μας πήρε χαμπάρι να δηλώνουν ότι είχαν τα μαντριά τους στην Καρδίτσα και ότι μετέφεραν από τις Σέρρες τα πρόβατά τους για βοσκή στην Καρδίτσα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ε.Ε. αποφάσισε την οριζόντια περικοπή των βοσκότοπων κατά 37,5 %, και έθεσε νέους όρους για το τι τελικά είναι βοσκότοπος, κάτι που ισχύει και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης.

Έτσι, πλέον αν ένα κτήμα έχει πάνω από 10 δέντρα ανά εκτάριο, θεωρείται δάσος και όχι βοσκότοπος. Το θέμα είναι γνωστό εδώ και καιρό και η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθούσε να ξεπεράσει το θέμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι δύο εγκύκλιοι

Την ίδια ώρα με δύο εγκυκλίους του, ο κ. Κορασίδης ξεκαθαρίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση των βοσκοτόπων,  που σχετίζονται άμεσα με την πληρωμή της εξισωτικής και διευκρινίζει ότι για τη μεταβατική περίοδο του 2014 μπορούν οι ΟΤΑ να χρησιμοποιούν τους προσωρινούς θεματικούς χάρτες στο LPIS-GIS του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατανομή των βοσκοτόπων για τις ανάγκες της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας – εκτροφής στο ΟΣΔΕ.

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη εγκύκλιο, καθορίζεται ο ορισμός της έννοιας «βοσκότοπος» και επιδιώκεται η οριοθέτηση, η χαρτογράφηση και η ορθολογική διαχείριση και χρήση των βοσκοτόπων της χώρας, ενώ απαιτείται η έκδοση δύο Υπουργικών Αποφάσεων για να τεθεί σε ισχύ το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο,
οι οποίες θα εκδοθούν ως το τέλος του έτους και θα αφορούν την επόμενη χρονιά.
Για το θέμα μάλιστα έχουν εκδοθεί και δύο σχετικοί εγκύκλιοι.

Η πρώτη εγκύκλιος

Με το άρθρο 60 του ν. 4264/2014 (ΦΕΚ Α ́118) τροποποιήθηκε το άρθρο 103 του ν.δ. 86/1969 (ΦΕΚ Α ́7), σχετικά με θέματα βοσκής. Με τις νέες διατάξεις καθορίζεται ο ορισμός της έννοιας «βοσκότοπος» και επιδιώκεται η οριοθέτηση, η χαρτογράφηση και η ορθολογική διαχείριση και χρήση των βοσκοτόπων της
χώρας.

Για να τεθεί σε ισχύ το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο Υπουργεία επεξεργάζονται τα σχέδια των σχετικών κανονιστικών πράξεων, ώστε αυτές να εκδοθούν έως το τέλος τους έτους.

Όσον αφορά την κατανομή και διάθεση των βοσκήσιμων εκτάσεων της περιόδου 2014 (πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου) εφαρμόζονται οι μέχρι την 15η Μαΐου 2014 ισχύουσες διατάξεις δηλαδή αυτές πριν τη δημοσίευση του ν. 4264/2014.
Το νέο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1.1.2015, χρόνο έναρξης εφαρμογής και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων.

Η δεύτερη εγκύκλιος

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 1872/103053/ 12-08-2014 (ΑΔΑ:7ΥΡΙΒ-ΧΗΥ) εγγράφου μας και με αφορμή ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί από Οργανισμούς Τοπικής Αυτόδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας αναφορικά με το θέμα, σας ενημερώνουμε ότι:

1. Για τη διευκόλυνση του έργου σας, κατά τη μεταβατική περίοδο του 2014 δύνανται οι ΟΤΑ να χρησιμοποιούν τους προσωρινούς θεματικούς χάρτες στο LPIS-GIS του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατανομή των βοσκοτόπων για τις ανάγκες της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας – Εκτροφής στο ΟΣΔΕ.

2. Οι ΟΤΑ θα προμηθεύονται τους παραπάνω χάρτες από τους αρμόδιους για την περιοχή τους  πιστοποιημένους Φορείς Β ́ βαθμού υποβοήθησης των παραγωγών.
Τα σχετικά αποσπάσματα χαρτών θα συνοδεύονται από προτεινόμενες σε επίπεδο γεωργών κατανομές με βάση τις επιλέξιμες (για τους σκοπούς κοινοτικών ενισχύσεων) και λοιπές εκτάσεις βοσκοτόπων της περιοχής αρμοδιότητάς του κάθε ΟΤΑ.

Η μπάλα στους δήμους

Το υπουργείο πήγε για μια ακόμη φορά να πετάξει την μπάλα στους δήμους, αλλά αυτό τελικά δεν στάθηκε δυνατόν μιας και η ΚΕΔΚΕ δήλωσε ότι οι δήμοι δεν έχουν την τεχνογνωσία και το προσωπικό για να αναλάβουν μια τέτοια υπόθεση.

Μάλιστα στις 25 Οκτωβρίου 2014, έγινε στον Δήμο Σοφάδων με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Θάνου Σκάρλου όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι όλων των δήμων του νομού.

Ο Θάνος Σκάρλος λόγο και της ιδιότητάς του ως γεωπόνου, έπιασε το θέμα και συγκάλεσε την σύσκεψη, όπου μεταξύ άλλων έγιναν τα εξής:

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η κοινή περαιτέρω πορεία τους και η στάση που θα κρατήσουν οι Δήμοι σχετικά με το θέμα των βοσκότοπων. Αποφασίστηκε η ανάδειξη του θέματος σε κάθε επίπεδο και η δυναμική διεκδίκηση της άρσης των αδικιών που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής που αποτελείται από δύο αιρετούς (Ευαγγελογιάννης Ταξιάρχης και Μπουραζάς Πέτρος) και έξι υπηρεσιακούς παράγοντες.

Είναι προφανές ότι ο νομός Καρδίτσας αδικείται κατάφωρα από την κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων των βοσκοτόπων (και συνεπώς και των δικαιωμάτων) θέση που υιοθετήθηκε από όλους που τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη. Οι παρευρισκόμενοι ανέφεραν κατά τη συνάντηση πως περίπου 11 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων στη χώρα μας έχουν αποχαρακτηριστεί με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Σημείωσαν με έμφαση ότι η αδιαφορία της πολιτείας και η τεράστια ευθύνη της μεταφέρεται σήμερα στον κτηνοτρόφο, μέσα από τα εκβιαστικά διλήμματα προς τους δήμους. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι οι κτηνοτρόφοι απειλούνται με περικοπή της εξισωτικής και της ενιαίας ενίσχυσης αν δεν συναινέσουν με την υπογραφή τους στην αυτοκαταστροφή τους.

Από την περικοπή των επιλέξιμων βοσκοτόπων τρία είναι τα πολύ βασικά προβλήματα:

-Σε σχέση με την πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης 2013, δημιουργήθηκε πρόβλημα σε μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων με την μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Αποτέλεσμα είναι να πληρώθηκαν ελάχιστοι κτηνοτρόφοι ορθά, οι περισσότεροι να έχουν εισπράξει πολύ λιγότερα χρηματικά ποσά από αυτά που ανέμεναν σύμφωνα με το ζωικό τους κεφάλαιο και άλλοι καθόλου.

-Για την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013 την οποία εισέπραξαν οι παραγωγοί αδίκως κινδυνεύουν να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα μεγάλα χρηματικά, ποσά τα οποία θα εισπραχθούν από τις πληρωμές Ενιαίας ενίσχυσης του 2014.

-Για την πληρωμή του 2014 καθώς και της εξισωτικής το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πρόσφατα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει αρχεία με τις νέες επιλεξιμότητες ενοτήτων βοσκοτόπων  στους Δήμους ανά Δημοτικό διαμέρισμα μεταφέροντας το πρόβλημα που δημιούργησε στους Δήμους και στους κτηνοτρόφους. Αυτές οι εκτάσεις είναι κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με τις ανάγκες των οριστικών δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων.

Ως εκ τούτου πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των Δήμων είναι να εξοφληθεί άμεσα η εξισωτική του 2013 και του 2014 αλλά και να καταβληθεί χωρίς περικοπές η ενιαία ενίσχυση.

Οι επιστολές

Μάλιστα, η επιτροπή που συστάθηκε, έστειλε δύο επιστολές, προς τον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Γεωργίας, χωρίς όμως να πάρει την παραμικρή απάντηση.

Η πρώτη επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, στάλθηκε στις 30/10/2014 και ανέφερε τα εξής:

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Ν 4264/2014 (ΦΕΚ 118Α) § 60, από 15/05/2014, τροποποιεί σε σημαντικό βαθμό τον ΝΔ86/1969 (Δασικό Κώδικα) σε ότι αφορά την διαχείριση της βόσκησης. Τροποποιεί δηλαδή τον ορισμό του βοσκοτόπου, ορίζει ετήσιο θεματικό χάρτη (αποκλειστικά και μόνο για την εφαρμογή κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων) και καθορίζει με σειρά αποφάσεων τον τρόπο διαχείρισης (δηλαδή οριοθέτηση, χαρτογράφηση, διαχείριση και χρήση) των βοσκήσιμων εκτάσεων από 1/1/2015 (χρόνο έναρξης εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) (ΑΔΑ: 7ΥΡΙΒ-ΧΗΥ)

Μετά από την 24/10/2014 συνάντηση όλων των Δήμων της ΠΕ Καρδίτσας, για την χρήσης των βοσκοτόπων, αποφασίστηκε η από κοινού διερεύνηση και στάση, για την εφαρμογή των ανωτέρω.

Επειδή, το θέμα της χρήσης των βοσκοτόπων για τους Δήμους μας είναι πολύ σημαντικό και αφορά χιλιάδες κτηνοτρόφους της Καρδίτσας, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε άμεσα σχετικά με την υλοποίηση της ανωτέρω νομοθεσίας, ώστε οι Δήμοι μας να είναι έτοιμοι για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας καθώς και της Νέας ΚΑΠ από 1/1/2015.

Καρδίτσα 30/10/2014
ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 

ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣΠΛΑΣΤΗΡΑ
ΜΠΟΥΡΑΖΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

Ακολούθησε και άλλη παρόμοια επιστολή εστάλη στις 2/12/2014 προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, αλλά ούτε αυτή απαντήθηκε με αποτέλεσμα οι δήμοι να μείνουν στο σκοτάδι. Έτσι, φτάσαμε στο και πέντε και οι αγρότες μας βρίσκονται σε απόγνωση.

Φυσικά, υπάρχουν μέσα στην όλη υπόθεση και αγρότες απατεώνες που τόσο χρόνια οικονόμαγαν από την εξισωτικής αποζημίωση, δηλώνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά γνώστης του θέματος, στα Τρίκαλα δήλωναν μέχρι και τους βράχους των Μετεώρων!!!

Με μηνύσεις απειλούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εν τω μεταξύ, οι κτηνοτρόφοι απειλούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ με μηνυτήρια αναφορά αν δεν καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις της εξισωτικής αποζημίωσης με βάση την πληρωμή του 2012 και δεν τακτοποιηθεί το θέμα με τα βοσκοτόπια.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Παλάσκας δήλωσε σχετικά ότι «μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2015 ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τη δυνατότητα νόμιμα να αλλάξει τα χαρτογραφικά και να επαναφέρει  τα βοσκοτόπια όπου είναι αναγκαίο για να καταβληθεί σωστά η εξισωτική αποζημίωση του 2013 και του 2014. Αν υπήρξαν «παρανομίες» στα επιλέξιμα βοσκοτόπια θα λογοδοτήσουν στα δικαστήρια. Αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο, τη Δευτέρα  (12/1/2015).

Έχουμε έρθει σε επαφή με τους αιγοπροβατοτρόφους από όλη την Ελλάδα». Όλα ξεκίνησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Λάρισα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπου μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για τις σοβαρές περικοπές στα ποσά των ενισχύσεων που έβλεπαν στους λογαριασμούς τους, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας για να λυθούν τα προβλήματα με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Έτσι τη Δευτέρα (5/1/2015), με εντολή Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το πρόβλημα με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια στη Λάρισα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ και κτηνοτρόφοι από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και τον Σύλλογο Αγελαδοτρόφων  Κρεατοπαραγωγής Θεσσαλίας.

Όπως δηλώνει ο κ. Παλάσκας «στη συγκεκριμένη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ εστίαζαν τα προβλήματα στην πληρωμή της εξισωτικής στα δικαιολογητικά και τα έγραφα που είχαν καταθέσει οι κτηνοτρόφοι. Μετά τη σύσκεψη όμως, όταν έγινε η διασταύρωση των στοιχείων με τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζοντας ο κάθε κτηνοτρόφος το ΑΦΜ του, διαπιστώθηκε ότι σε καμιά σχεδόν περίπτωση το πρόβλημα δεν αφορούσε τα ελλιπή δικαιολογητικά, ενώ αντίθετα βγήκε στην επιφάνεια ότι είχαν χαθεί τεράστιες εκτάσεις από τους αιγοπροβατοτρόφους, τις οποίες για χρόνια αξιοποιούσαν και δήλωναν ως βοσκήσιμες στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Όπως φάνηκε τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2013 ενόψει της πλήρους εκτατικοποίησης των δικαιωμάτων. Με τα νέα δεδομένα, οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής, ελευθέρας βοσκής και πάχυνσης μοσχαριών κρεατοπαραγωγής, που οι εκτροφές τους βρίσκονται συνήθως στον κάμπο, δέσμευσαν βοσκοτόπια, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.

Δηλαδή για να πληρωθούν την ενιαία ενίσχυση θα έπρεπε να δήλωναν κάποια βοσκοτόπια, τα οποία όμως χρησιμοποιούσαμε εμείς οι αιγοπροβατοτρόφοι. Εμείς τότε εισπράτταμε την ενιαία ενίσχυση σαν ειδικά δικαιώματα. Όπως αναφέρουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από το 2013, που ξεκίνησαν να αλλάζουν χέρια οι επιλέξιμοι βοσκοτόποι, ευθύνονται οι «πύλες» του ΟΣΔΕ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από το σύστημα οι αιγοπροβατοτρόφοι και να μην μπορούν το 2013 και το 2014 να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση. 
Δημοσίευμα της Εφημερίδας «η Αλήθεια της Καρδίτσας» της 18 Ιαν 2015