Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τα ξένα ΜΜΕ επιβεβαιώνουν το προφανές: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επιβάλλεται άμεσο «κούρεμα»

«Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και η μόνη λύση είναι το κούρεμα», αναφέρει σήμερα η Ουάσιγκτον Ποστ, ενώ η Ντι Τσάιτ προσθέτει: «Ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους», «…και στη Γερμανία συζητείται ολοένα πιο ανοιχτά αυτό που ήταν μέχρι τώρα αδιανόητο: ένα νέο κούρεμα χρέους ». Και το Μπλούμπεργκ τονίζει: «Οι ελληνικές εκλογές μπορεί να κάνουν εντέλει «χάρη» στο ευρώ, ξεκουνώντας την Γερμανία...
από την δημοσιονομική αδιαλλαξία της».

Μια γρήγορη σταχυολόγηση των ενδεικτικότερων δημοσιευμάτων που πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες σε γνωστά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως:

Washington Post: «Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και η μόνη λύση είναι το κούρεμα». «Οι εκλογές θα λειτουργήσουν σαν δημοψήφισμα κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Τα συγκεκριμένα μέτρα οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική ύφεση και διπλάσιους αριθμούς ανεργίας». (διαβάστε αναλυτικά)

Die Zeit: «Ένα γρήγορο κούρεμα συμφέρει όλους», «…και στη Γερμανία συζητείται ολοένα πιο ανοιχτά αυτό που ήταν μέχρι τώρα αδιανόητο: ένα νέο κούρεμα χρέους ». «Ο Τσίπρας έχει διάσημους υποστηρικτές, μάλιστα και στη Γερμανία».

Bloomberg
(Mark Gilbert, μέλος της διεύθυνσης σύνταξης): Το Grexit υποχωρεί ως φιλολογία, καταλήγοντας με την προοπτική ενός αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού ΣΥΡΙΖΑ και εταίρων, όχι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. «Η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να αναγνωρίσει ότι χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες για να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση –και όχι μόνο στην Ελλάδα. Παραδόξως, οι ελληνικές εκλογές μπορεί να κάνουν εντέλει «χάρη» στο ευρώ, ξεκουνώντας την Γερμανία από την δημοσιονομική αδιαλλαξία της κι έτσι προκαλώντας πιο φιλικές προς την ανάπτυξη στρατηγικές, ώστε να βοηθηθεί και η όλο πιο χαλαρή νομισματική στάση της ΕΚΤ».

Jens Bastian (πρώην μέλος της task force στη Süddeutsche Zeitung): «Η Ελλάδα προ των εκλογών: Η υστερία και η αλήθεια». Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η βιωσιμότητα του χρέους «δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε σήμερα ούτε μεσοπρόθεσμα», «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί», «να χαρακτηριστεί ακραία» - εκτίμηση, με την οποία άλλωστε, όπως υπενθυμίζεται, συμφωνεί και το ΔΝΤ. Σχετικά με την εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ στα πρωτογενή πλεονάσματα και τη θέση του ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται δραματικά η δυνατότητα πραγματοποίησης δημόσιων επενδύσεων αναγκαίων για την υπέρβαση της κρίσης υπογραμμίζει ότι «το αίτημα αυτό υποστηρίζεται από αναρίθμητους οικονομολόγους διεθνούς φήμης τους οποίους κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει για υπερασπιστές του ΣΥΡΙΖΑ».

Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα συνεργασθούμε μαζί της». «Αυτό δεν θα διαταράξει ούτε την πολιτική μας ούτε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα». «Όσον αφορά το Eurogroup, θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε κερδίσει στις εκλογές στην Ελλάδα και θα διατηρήσουμε την Ευρωζώνη ακέραιη», σημείωσε και πρόσθεσε «οποιαδήποτε εικασία σχετικά με αυτό το θέμα είναι ακατάλληλη». Όλες οι χώρες, σημείωσε, έχουν επενδύσει τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό κεφάλαιο στην ανάκαμψη, διατηρώντας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ακέραιη την Ευρωζώνη και συμπλήρωσε ότι «αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον».

Benoît Cœuré
(εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ στην εφημερίδα Die Welt): “Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα”.

Christian Noyer (διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt): «Ανοιχτός σε νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να εξετάσει την ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέος και να δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο να αποπληρώσει τις οφειλές της.

Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός Ολλανδίας): "I don't want to speculate about a Grexit, or Greek exit, out of Europe, or the euro zone, or whether it would be damaging - because I am assuming it will not happen".

Ingo Kramer (πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εργοδοτών στη Die Welt): «Θα πρέπει να είναι στόχος μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη»

Συνάντηση Δημήτρη Παπαδημούλη - Τζ. Πιττέλα: «Σεβόμαστε τις επιλογές του ελληνικού λαού που υποφέρει από την μονομερή και μακρόχρονη λιτότητα. Θεωρώ αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους».

El-Εrian (Bloomberg): Σημειώνει ότι αντίστοιχες υπερβολικές αντιδράσεις με αυτές για τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν προκαλέσει οι προοδευτικές πολιτικές αλλαγές στη Βραζιλία τη δεκαετία του 2000, εν τέλει όμως εφαρμόστηκαν μίγματα πολιτικής που οδήγησαν σε σταθερότητα και ανάπτυξη.

Social Europe (Andrew Watt):
«Είναι το ελληνικό χρέος στα αλήθεια βιώσιμο;». Η απάντηση που δίνεται στο άρθρο είναι πως είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι δεν είναι βιώσιμο.

The Guardian - Τομά Πικετί:
Η άνοδος των κομμάτων της αντι-λιτότητας στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι “καλό νέο για την Ευρώπη”, είπε ο οικονομολόγος Τομά Πικετύ. “Η γαλλική ακροδεξιά είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον Σύριζα ή τους Ποδέμος, που είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα που θέλουν να χτίσουν μια διαφορετική Ευρώπη” είπε ο συγγραφέας του βιβλίου “Το Κεφάλαιο στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα” σε μια τηλεοπτική συνέντευξη με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.


Βιβλίο για τον Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία («Αλέξης Τσίπρας η Αριστερά μου» - συγγραφέας Θόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης): Στο βιβλίο περιέχονται και δηλώσεις Ιταλών πολιτικών και δημοσιογράφων εστιασμένες στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπως του Ρομάνο Πρόντι, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, του διευθυντή της εφημερίδας «La Republica» Έτζιο Μάουρο και άλλων. 

Μάλιστα, ο  πρώην υποψήφιος για την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, Στέφανο Ροντότα χαρακτηρίζει τον Τσίπρα «Ιππότη πάνω στο άσπρο άλογο».