«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη;». Ρητορικό, προφανώς, το ερώτημα. Αρκεί να διαβάσει ή να ακούσει κανείς τις δηλώσεις διαφόρων Ευρωπαίων και άλλων αξιωματούχων, από την ημέρα που προκηρύχτηκαν στη χώρα μας οι βουλευτικές εκλογές και διαφαίνεται πλέον καθαρά πως οι Σαμαροβενιζέλοι που έλεγαν πάντα «ναι» σε ό,τι καταστροφικό για τον ελληνικό λαό τους ζητούσε η τρόικα, αποχωρούν μετά πολλών …επαίνων από τη κυβερνητική εξουσία.
Έχουν μπερδέψει κυριολεκτικά τα …μπούτια τους, όπως λέει ο λαός, αποτέλεσμα που φαίνεται και στην αμηχανία με την οποία τις μεταδίδουν και...
Έχουν μπερδέψει κυριολεκτικά τα …μπούτια τους, όπως λέει ο λαός, αποτέλεσμα που φαίνεται και στην αμηχανία με την οποία τις μεταδίδουν και...
τις ερμηνεύουν τα εγχώρια «μεγάλα» ή και «μικρά» κανάλια στα νυχτερινά τους δελτία ειδήσεων και τις άλλες τους ενημερωτικές εκπομπές.
Όλο αυτό το σκηνικό είχε υπόψη της, προφανώς, και η προχτεσινή «Liberation», η οποία πρόσφατα σε τίτλο της πρώτης της σελίδας έγραφε «Η Άνοιξη της κόκκινης Αριστεράς, στην Ευρώπη του Νότου» και πρόσθετε πως «οι εναλλακτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ισπανία θα μπορούσαν να κερδίσουν τις επόμενες βουλευτικές, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών».
Ένας από τους πιο μπερδεμένους φαίνεται πως είναι ο – και …σοσιαλιστής – Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει θέση στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα», δήλωσε προχτές, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών είχε δηλώσει ότι θεωρεί «σημαντική» μία «ευρεία υποστήριξη εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων και των μελών της πολιτικής ηγεσίας προς την αναγκαία διαδικασία των ευνοϊκών προς την οικονομική ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων», εκφράζοντας σαφώς την προτίμησή του στην συγκυβέρνηση.
Θέλετε άλλα παραδείγματα;
Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit) είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιέρκι Κατάϊνεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς που χαρακτήρισε εικασίες την συζήτηση γύρω από ένα πιθανό «Grexit», ζητώντας από όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η Ελλάδα έχει τη θέση της στην ευρωζώνη όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos συνιστώντας στο Βερολίνο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη.
Αντίθετα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», δήλωσε πως υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την Ελλάδα και αυτός οδηγεί έξω από την Ευρωζώνη. Ο κ. Ζιν επανέλαβε την άποψή του ότι η Ελλάδα θα αποφύγει νέα χρεοκοπία μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα προτείνει διεθνή διάσκεψη για το χρέος της χώρας μας.
Ταυτόχρονα πολλοί υποστηρίζουν πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει πλέον περιορισμένο κόστος στην Ευρωζώνη και τη διεθνή οικονομία και τις λεγόμενες «αγορές», δηλαδή στους διεθνείς τοκογλύφους. Σε όλους αυτούς απαντά το κύριο άρθρο του Bloomberg View. «Η Α. Μέρκελ φαίνεται να θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα διαχειρίσιμο ρίσκο που δεν θα αποτελέσει μια σημαντική κρίση για το κοινό νόμισμα» αναφέρει και προσθέτει: «Aυτή η άποψη, εφόσον την πιστεύει, είναι λανθασμένη στην καλύτερη των περιπτώσεων και επικίνδυνη στην χειρότερη». «Μόλις φανεί ότι η συμμετοχή στο ευρώ μπορεί να είναι «εφήμερη», παρά τις συνθήκες της ΕΕ, τότε και άλλα αδύναμα μέλη του ευρώ θα είναι ευάλωτα στη φημολογία για την παραμονή τους στο κοινό νόμισμα. Οι επενδυτές μπορεί να σορτάρουν τα ομόλογα χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή Πορτογαλία-ανεξάρτητα με το πόσο ισχυρά είναι τα οικονομικά ή νομικά επιχειρήματα για την παραμονή τους στο ευρώ – και να οδηγήσουν το κόστος δανεισμού σε απαράδεκτα επίπεδα», γράφει στη συνέχεια το Bloomberg View και καταλήγει: Μην κάνετε λάθος: όσο και αν ορισμένοι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι έχουν συγκρατήσει μια ελληνική κρίση δεν το έχουν κάνει. Όποια χώρα και να φύγει από το ευρώ θα θέσει σε αμφισβήτηση την ύπαρξη του κοινού νομίσματος»…
Όλη αυτή η αμηχανία, η πολυχρωμία απόψεων και ο πανικός αναμένοντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις κάλπες, αποδεικνύει ότι μια νέα κυβέρνηση αποφασισμένη να σώσει το λαό κι όχι τις τράπεζες, τους μεγαλοεργολάβους και άλλους επιχειρηματίες, όπως οι προηγούμενες, έχει τουλάχιστον τεράστιες δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Και πολλές πιθανότητες ακόμη και να …σκίσει τα μνημόνια.
Ένα πρόσθετο επιχείρημα το δίνει δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλούμενη την εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γιενς Μπόιζεν-Χογκρέφε αναφέρει ότι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που θα το έφερνε από το 175% του ΑΕΠ στο 90%, θα κόστιζε στη Γερμανία 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα «Grexit» περίπου 76 δισεκατομμύρια ευρώ! Κι αυτό μόνο στη Γερμανία. Ανάλογο, ασφαλώς, θα είναι το κόστος και στις υπόλοιπες χώρες…
Νίκος Πέρπερας από imerodromos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου