Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ είναι εδώ...

Αδελφοκτόνος εμφύλιος, μάχη αλληλοεξουδετέρωσης, επανεκκίνηση, ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτοί και άλλοι πολλοί χαρακτηρισμοί συνοδεύουν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει κόμμα και να κατέβει κόντρα στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και ανέδειξε τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού. Και περιγράφουν την πορεία τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, που σ’ αυτές τις εκλογές δίνει μάχη – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – επιβίωσης...

Η επιβεβαίωση της είδησης...
που είχε κυκλοφορήσει εδώ και καιρό έγινε το περασμένο Σαββάτο, οπότε και ανακοινώθηκε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών από τον ίδιο τον Παπανδρέου στο Μουσείο Μπενάκη.

Η επίσημη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε να είναι μετριοπαθής και ψύχραιμη ώστε να μην κατηγορηθεί ότι πυροδοτεί την ένταση. Βέβαια, οι ψύχραιμοι παρατηρητές επιμένουν ότι οι δηλώσεις «περί θλιβερού συμβάντος», «διάσπασης», «προσωπικού κόμματος Παπανδρέου» συντήρησαν τη συζήτηση για το πολιτικό πρόβλημα από τον διχασμό του κόμματος.

Την ώρα που από την πλευρά Παπανδρέου δεν κάνουν κανένα σχόλιο ούτε απαντούν στις κινήσεις που γίνονται από την άλλη πλευρά, οι επιθέσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι συνεχείς, παρ’ ότι υπάρχει γραμμή να μη γίνονται επιθέσεις κατά προσώπων που συμμετέχουν στο νέο κόμμα, αλλά να επικρίνεται συνολικά το εγχείρημα.

Η βασική επιχειρηματολογία του επίσημου ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο Παπανδρέου προχώρησε στο εγχείρημα της διάσπασης δείχνοντας μια διάθεση πολιτικής ρεβάνς και προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, χωρίς να έχει πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές και χωρίς να προκληθεί. Επισημαίνεται ακόμα ότι πλαισιώνεται από στελέχη που όχι μόνο είχαν αποστασιοποιηθεί ή είχαν αδρανοποιηθεί για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεν το ψήφισαν καν στις ευρωεκλογές του 2014.

Τα όρια

Η πλευρά Βενιζέλου εμμένει ότι, ενώ ικανοποιήθηκαν όλα τα ζητήματα προκειμένου να πειστεί ο Παπανδρέου να μην ξεπεράσει τα όρια και επιχειρήσει εμφύλιο, αυτός επέμεινε στην άποψή του. Και προσπαθεί όσο μπαίνουμε στην «καρδιά» της προεκλογικής εκστρατείας να απαλλαγεί από ερωτήματα που στο κέντρο τους έχουν την αντιπαράθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η προσέγγιση του νέου εγχειρήματος είναι στην παρούσα φάση ελαφρώς υποτιμητική, ειρωνική, με μια διάθεση απαξίωσης και υπόγειας γελοιοποίησης. Κι αυτό γιατί θεωρήθηκε ότι μια κατά μέτωπο επίθεση, ακόμα και η επιστροφή στην επικαιρότητα του θέματος της οικονομικής διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος επί Παπανδρέου, θα εμφάνιζε τον πρώην πρωθυπουργό ως θύμα, προσελκύοντας συναισθηματικές ψήφους.

Ο Βενιζέλος συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία επιχειρώντας να σπάσει τον πολύ σκληρό δικομματισμό και την πολωτική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. και να προβάλει ότι η μόνη πολιτική δύναμη ευθύνης είναι το ΠΑΣΟΚ. Αποκρούει το ενδεχόμενο να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. στην αυτοδυναμία και προσπαθεί να «ανακτήσει» ψήφους από τους δύο μονομάχους, προβάλλοντας εαυτόν ως κέντρο ισορροπίας. Μάλιστα, εσχάτως βάζει μπροστά το «πάταξον μεν, άκουσον δε».

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη εξήγησε την πολιτική προσέγγιση του συγκεκριμένου δόγματος, όπως το προβάλλει στους πολίτες: «Άκουσέ μας ανεξάρτητα από το τι πιστεύεις για μας, πώς νιώθεις, πώς αισθάνεσαι, ποια είναι η ροπή σου, η ελπίδα σου, ο φόβος σου, η αγωνία σου. Άκουσέ μας. Γιατί θέλουμε να σου μεταφέρουμε μια συσσωρευμένη εμπειρία. Έναν αγώνα για τον οποίο πληρώσαμε κόστος τεράστιο και όχι κόστος εκλογικό, κόστος ηθικό, συναισθηματικό.

Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη επιλογή. Μια πολύ δύσκολη επιλογή, γιατί ήταν απάντηση σε ένα ιστορικό δίλημμα. Και όταν δίνεις τέτοιου είδους μάχες – το έχω πει και στη Βουλή – έξωθεν δίνεις τις μάχες, έσωθεν έχεις τους φόβους ότι μπορεί τα πράγματα να πάνε άσχημα, να σου σκάσει η χώρα στα χέρια».

Επιχειρώντας δε να ανυψώσει το ηθικό των εναπομεινάντων στελεχών ανά την Ελλάδα, δεν δίστασε να αποδεχτεί την αλήθεια μιλώντας μπροστά σε μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών της Θεσσαλονίκης:

«Είμαστε τραυματισμένοι, είμαστε ταλαιπωρημένοι, είμαστε ταπεινωμένοι σε σχέση με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας, από τότε που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο κόμμα που εξέφρασε συντριπτικές πλειοψηφίες του 48%, κινείται τώρα σε μικρά εκλογικά ποσοστά, αλλά το μέγεθος της ευθύνης που φέρει, η συμβολή του στην εθνική προσπάθεια, μεγαλώνει. Είναι, δυστυχώς, αντιστρόφως ανάλογη της μείωσης των ποσοστών του».

Δεξιά στροφή

Από την άλλη πλευρά του λόφου, ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ διολίσθησε εντελώς δεξιά και έχασε κάθε επαφή με την κοινωνική του βάση. Πιο συνοπτική επιχειρηματολογία για το νέο εγχείρημα ήταν αυτή του εκπροσώπου τύπου Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα FM είπε τα εξής:

«Ζητούσα από τους συντρόφους μου στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του χώρου: ή θα κάνουμε μία αναδιάρθρωση, ένα restructure και ένα rebranding του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε με το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας, να πούμε για παράδειγμα ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή να ξεκινήσουμε μία νέα προσπάθεια. Όταν κατατέθηκε μία πρόταση για την πραγματοποίηση ενός νέου Συνεδρίου, που θα κινητοποιήσει δυνάμεις, έξω από θεσμούς, διαδικασίες, καταστατικά, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε και χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως εξωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ».

Και ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε στην ιδρυτική ομιλία του ότι δεν μπορούσε να σιωπήσει βλέποντας τον πολιτικό χώρο που στήριξαν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες να συρρικνώνεται παραμένοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι όσο ο Παπανδρέου δεν κάνει αυτοκριτική για το πρώτο μνημόνιο, για τις προεκλογικές (του 2009) επαφές με το ΔΝΤ, για την καθυστέρηση και το αλαλούμ των πρώτων μηνών της διακυβέρνησής του, για το «λεφτά υπάρχουν» και για την υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, αυτά θα τα συνοδεύουν.

Τα στελέχη που τον στηρίζουν, όμως, επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ζητείται συνεχώς να αυτομαστιγώνεται ο Παπανδρέου, επισημαίνουν ότι αφέθηκε μόνος του να κουβαλάει στις πλάτες του τους χειρισμούς της χρεοκοπίας της χώρας, ενώ η Ν.Δ. ήταν βασική υπεύθυνη.

Μάλιστα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, επιμένει ότι ο Παπανδρέου ουσιαστικά εξωθήθηκε σε παραίτηση από τους βενιζελικούς βουλευτές που απειλούσαν πως, αν δεν εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο σε άλλο πρόσωπο, θα προκαλέσουν πτώση της κυβέρνησης και εκλογές.

Επ’ αυτού το επίσημο ΠΑΣΟΚ επιμένει να μην απαντά, αλλά στο παρασκήνιο παραπέμπει στο βιβλίο του Χάρη Καστανίδη, όπου ο ίδιος επισημαίνει πως γνώριζε πως από το καλοκαίρι του 2011 ο Παπανδρέου ήταν έτοιμος να παραιτηθεί για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Παπανδρέου έως τώρα δεν έχει δώσει συνέντευξη σε ΜΜΕ ώστε να ερωτηθεί επ’ αυτών, στις ομιλίες του όμως υπαινίσσεται ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας θα αναφερθεί και σε άλλες άγνωστες πτυχές της ταραγμένης διετούς πρωθυπουργικής θητείας του. Μάλιστα. οι συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι η υπονόμευση Βενιζέλου δεν ήταν μόνο με τους βουλευτές που ελέγχουν, αλλά και με το ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Ιστορικό θέμα

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί στο ζήτημα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιστορικό θέμα: «Δεν μπορούσε η χώρα να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα “ναι ή όχι στο ευρώ”. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος θα οδηγούσε σε απόλυτη καταστροφή την οικονομία, πριν από τη διεξαγωγή, θα οδηγούσε σε απόλυτη καταστροφή του τραπεζικού συστήματος, σε εκμηδένιση των καταθέσεων, σε χρεοκοπία, σε όλεθρο. Είχα λοιπόν την υποχρέωση ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών να το αποσαφηνίσω αυτό πριν ανοίξει η αγορά. Και να το αποτρέψω».

Στην παρατήρηση αν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ήταν σε συνεννόηση μαζί του, είπε:
«Οι ξένοι εταίροι είπαν ανοιχτά εκεί αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορούμε να είμαστε σε εκκρεμότητα, αν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα κάντε το ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά τώρα. Λοιπόν ο κ. Παπανδρέου ήρθε ως πρωθυπουργός λίγες ώρες αργότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη και είπε: “Συμφωνώ με τη δήλωση που έκανε νωρίς σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Συμφωνώ”. Ποτέ δεν είπα τίποτα διαφορετικό».

Ο Παπανδρέου επ’ αυτού αφήνει μόνο υπαινιγμούς και επισημαίνει ότι μια μιντιακή - οικονομική ολιγαρχία σε συνεργασία με τους ξένους εταίρους αρνήθηκαν στην ελληνική κοινωνία να πάρει θέση και να τοποθετηθεί απέναντι στις πολύ σκληρές θέσεις του δεύτερου μνημονίου που δέσμευσαν ακόμα περισσότερο τη χώρα.

Ετσι κι αλλιώς ο Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να «πολωθεί» όσο δεν παίρνει με το μιντιακό - εκδοτικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει λοιδορίες και ειρωνείες σχετικά με το εγχείρημα αλλά και την πολιτική του παρουσία. Επιχειρώντας να δώσει μια κινηματική υπόσταση στο εγχείρημά του ο Παπανδρέου θα παίξει πολύ «αντισυστημικά», απέναντι δηλαδή στην εγχώρια διαπλοκή.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του «Κινήματος» ή ΚΙΔΗΣΟ, όπως με κακεντρέχεια λένε στο ΠΑΣΟΚ παραπέμποντας στο ΚΟΔΗΣΟ και την τύχη του, οι τοποθετήσεις του Παπανδρέου ανάγκασαν και τον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλει τις τελευταίες μέρες τις θέσεις του για τους ολιγάρχες των μίντια.

Τα... αδελφοκτόνα ψηφοδέλτια

Και ενώ ο πόλεμος μαίνεται, αύριο οι δύο πλευρές αναμένεται να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο τα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων.

1. Στις λίστες του ΠΑΣΟΚ, στις μεγάλες περιφέρειες, αναμένεται να είναι οι:

•  Α’ Αθήνας: Αθανασόπουλος Παύλος, Αλευράς Νάσος, Βάζουρας Σπύρος, Δαλιάνη Αλεξάνδρα, Δημαδάμα Ζέφη, Επιτροπάκης Μάνος, Ζαρκαδούλα Ελένη, Καρελάς Δημήτρης, Κατσέλος Σωτήρης, Μαραγκάκης Πάνος, Παπαδάκου Τάμυ, Παυλέα Καλλιρρόη, Πλατανιάς Αθανάσιος, Ράπτη Συλβάνα, Σκανδαλίδης Κώστας, Χρονόπουλος Βασίλης, Χειμωνάς Θανάσης.

• Β’ Αθήνας: Ακρίτας Θωμάς, Αποστόλου Γιώργος, Βαλαβάνη Κατερίνα, Βασιλείου Αλέξης, Βεντούρα Έλσα, Βερούλη Άννα, Βούρος Γιάννης, Γεννηματά Φώφη, Δήμας Πύρρος, Θεοδώρου Μιχάλης, Κακλαμάνης Απόστολος, Καραδήμας Κώστας, Κατριβάνος Γιώργος, Κεχαγιόγλου Γιάννης, Κουρτέσης Θανάσης, Λαοπόδης Βασίλης, Λεμονής Αντώνης, Λοβέρδος Ανδρέας, Μπέκου Έφη, Παγώνη Ειρήνη, Παπαϊωάννου Ελένη, Πολύζος Νίκος, Σιούλα Άννα, Χρυσοχοΐδης Μιχάλης.

Αττική: Χριστοφιλοπούλου Εύη, Βαρελάς Δημήτρης, Βρεττός Σπύρος, Μουρούντσος Νίκος, Πίττας Βασίλης, Στεφανάκης Μανώλης.

Α’ Πειραιά: Καρύδης Δημητρης, Βεντούρης Ανδρέας, Βροντάκης Ανδρέας, Πετρέλη Μαρίνα, Κωνσταντουδάκης Αντώνης.

2. Στα ψηφοδέλτια του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου:

•  Α’ Αθήνας: Χρ. Αηδόνης, Μαριλένα Κοππά και ο Κ. Αλεξάκος.
Εκτός από τους γνωστούς Μιχάλη Καρχιμάκη, Θάνο Μωραΐτη, Φίλιππο Σαχινίδη, Συμεών Σαχινίδη, Γρηγόρη Νιώτη, Π. Τζωρτζάκη, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι σε συμβολικές θέσεις ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Δημήτρης Ρέππας ή ο Γιώργος Πεταλωτής.

• Δεν θα κατέβουν τελικά μια σειρά από βουλευτές όπως ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ενώ οι πρώην βουλευτές Γιάννης Διαμαντίδης και Μανώλης Στρατάκης φαίνεται να προκρίνουν την υποψηφιότητα των απογόνων τους.

Ο ίδιος ο Παπανδρέου ελέγχει βιογραφικά που αποστέλλονται ηλεκτρονικά από νέους από όλη την Ελλάδα θεωρώντας ότι πρέπει να μπουν στην πολιτική κονίστρα πολλά νέα στελέχη. Μάλιστα, εκτιμά ότι με την προσέλκυση νέων και άφθαρτων στελεχών θα προσεγγίσει νέους ψηφοφόρους, αφού έχει αποδειχτεί και επιστημονικά, μέσω των δημοσκοπήσεων, ότι η πλειονότητα όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ μετά το 2012 είναι πάνω από 60 ετών.

Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι θα πλαισιώσουν το νέο εγχείρημα και νέοι επιστήμονες, με λαμπρά βιογραφικά, που συμμετείχαν στο «opengov», από το οποίο προέκυψαν περισσότερα από 5.000 ικανά στελέχη.


Από το Ποντίκι