Νόμιμο αλλά όχι ηθικό: μία μόλις μέρα πριν από τη διάλυση της Βουλής, η κυβέρνηση σπεύδει να διορίσει έντεκα συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ |
Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η εσπευσμένη προκήρυξη για τις θέσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, η οποία γίνεται από το υπουργείο Παιδείας μία μόλις ημέρα μετά την εξαγγελία της άλλης προκήρυξης, αυτής των εκλογών! Μάλιστα, φωνές μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα κάνουν λόγο για φωτογραφικά κριτήρια επιλογής.
«Αύριο θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσω, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, τη διάλυση της Βουλής με προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου». Η δήλωση ανήκει βέβαια στον πρωθυπουργό και την κάνει στις 29 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά...
«Αύριο θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσω, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, τη διάλυση της Βουλής με προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου». Η δήλωση ανήκει βέβαια στον πρωθυπουργό και την κάνει στις 29 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά...
την προεκλογική περίοδο.
Την επόμενη μέρα, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται πράγματι τον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, ενώ την ίδια μέρα (30 Δεκεμβρίου) η κυβέρνηση σπεύδει να προκηρύξει την πλήρωση (με απόσπαση) 11 θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης σε ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές του εξωτερικού. Μόλις μια μέρα δηλαδή πριν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Παιδείας, Γιώργου Γεωργαντά (βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ.), ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον Νοέμβριο μετά την αποπομπή του προκατόχου του Γιώργου Στύλιου.
Προθεσμίες
Σύμφωνα λοιπόν με την προκήρυξη, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν εντός της αποκλειστικής προθεσμίας 7-28 Ιανουαρίου, στην καρδιά δηλαδή της προεκλογικής περιόδου. Ως γνωστόν, οι προσλήψεις και οι μεταβολές υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο απαγορεύονται από τον νόμο, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικά φαινόμενα που υποβαθμίζουν τη δημόσια διοίκηση.
Οι συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού έχουν την ευθύνη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, η οποία διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, τα τμήματα γλώσσας και τα ιδρύματα του εξωτερικού και η θητεία τους διαρκεί τρία χρόνια (με επιμίσθιο) με δυνατότητα παράτασης έως δύο επιπλέον έτη (χωρίς επιμίσθιο). Και βέβαια, οι θητείες των συντονιστών κάθε άλλο παρά έχουν λήξει. Λήγουν το καλοκαίρι, όταν τελειώνει η σχολική χρονιά, ενώ οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος συνήθως γίνονται γύρω στον Μάρτιο. Γι’ αυτό και η επίσπευση της διαδικασίας πλήρωσης των θέσεων, και μάλιστα μετά την εξαγγελία των εκλογών, γεννά ερωτήματα.
«Μοριοδότηση»
Ερωτήματα γεννά όμως και η μοριοδότηση των κριτηρίων επιλογής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εν ενεργεία Συντονιστές, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 5 ετών, ή όσοι έχουν διατελέσει στη θέση αυτή κατά το παρελθόν για λιγότερα από 5 χρόνια, μοριοδοτούνται μόλις με δύο μόρια για κάθε έτος της άσκησης των καθηκόντων τους και μάλιστα μέχρι δύο έτη συνολικά. Αρα εκείνοι που έχουν υπηρετήσει στη θέση αυτή για 3 ή 4 χρόνια δεν παίρνουν μόρια για αυτά τα παραπάνω χρόνια.
Αντιθέτως, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε σχολεία ή γραφεία εκπαίδευσης του εξωτερικού, εκτός καθηκόντων Συντονιστή, μοριοδοτούνται με 0,5 μόρια για κάθε έτος, όμως μέχρι και 6 χρόνια προϋπηρεσίας συνολικά. Επίσης φαίνεται ότι μπαίνει πλαφόν στα υπεραυξημένα προσόντα όσον αφορά τους τίτλους σπουδών, αφού δεν μοριοδοτούνται όλα τα προσόντα των υποψηφίων, αλλά κάποια από αυτά. Ειδικότερα, αν κάποιος έχει δύο διδακτορικά μοριοδοτείται μόνο το ένα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα μεταπτυχιακά.
«Πελατειακά κόλπα»
Από την άλλη, η προφορική συνέντευξη μπορεί να δώσει μέχρι και 20 μόρια, ενώ 5 μόρια δίνει η πιστοποίηση διοικητικής και καθοδηγητικής επάρκειας από το ινστιτούτο εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Οπως πληροφορούμαστε, όμως, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΔΔΑ, σε πρώτη φάση τα επιμορφωτικά αυτά προγράμματα παρακολούθησαν οι υπηρετούντες διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι και σε δεύτερη φάση μόνον όσοι εκπαιδευτικοί επιλέχθηκαν μετά από δημόσια κλήρωση.
Για «πελατειακά κόλπα και ρουσφέτια» κάνει λόγο ο Τάσος Κουράκης, Συντονιστής Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και αναρωτιέται: «Ξεχνάει άραγε το υπουργείο ότι δεν γίνονται υπηρεσιακές μεταβολές -πόσω μάλλον τοποθετήσεις στελεχών- σε προεκλογική περίοδο ή μήπως δεν γνωρίζει ότι οι θητείες των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού δεν έχουν λήξει και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία ανάγκη πλήρωσης των θέσεων τους;» «Καλούμε το υπουργείο να αποσύρει άμεσα την καθόλα παράνομη αυτή εγκύκλιο», καταλήγει.
Γιάννης Μπασκάκης από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου