Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών της Βουλής για τον Γ. Καρατζαφέρη

Από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών της Βουλής, προκύπτει ότι: 
    
- Τα επιμαχα ποσά που διοχετεύθηκαν στις offshore του κ. Καρατζαφέρη επιχειρήθηκε να εμφανισθούν ως αποπληρωμη «προσωπικού δανείου», που είχε δοθεί δήθεν προς τον Αλέξανδρο Τσάτσο, ιδιοκτήτη της Kestrel, εταιρίας που βρίσκεται αναμεμειγμένη σε πάμπολες σκανδαλώδεις υποθέσεις εξοπλιστικών προμηθειών. Ομως από τον έλεγχο των λογαρισμών διαπιστώνεται ότι δεν έγινε ποτέ εκταμίευση τέτοιου δανείου.
    
- Οι εταιρίες του Γ. Καρατζαφέρη – και...
ο ίδιος προσωπικά – είχαν περιουσιακά στοιχεία άνω των 27 εκατομμυρίων ευρώ. Η αξία του χαρτοφυλακίου των εταιριών (καταθέσεις και αξιογραφα τουλάχιστον 6,7 εκατ. ευρώ) δεν δεν έχει καμία αντιστοιχία με τα έσοδα από δραστηριότητες και συμμετοχές τους.
    
Η εταιρεία Catalina International που δέχθηκε τα τρία επίμαχα ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από την εταιρεία εξοπλιστικών Kestrel του Αλεξ. Τσάτσου (παλιών μεγαλομετόχων της κρατικοποιηθείσης τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής), φαίνεται ότι ιδρύθηκε το 1992.
    
Τον Νοέμβριο του 2007 εμφανίζονται σε λογαριασμό της δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 1.5 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία Premium Properties (της οποίας πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο Αλέξανδρος Τσάτσος, ιδιοκτήτης της Κεστρέλ). Τα ποσά αυτά παρουσιάζονται ως εξόφληση μέρους δανείου.
Τον Αύγουστο του 2008 εμφανίζεται ένα ακόμα έμβασμα 150.000 ευρώ από την εταιρεία MALWERN προς την Catalina Ιnternational, η οποία ανήκε 50%-50% στον Γ. Καρατζαφέρη και στον γιο του Ιωάννη.
    
Και αυτό το ποσό σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές εγγράφεται ως αποπληρωμή προσωπικού δανείου που είχε πάρει η εταιρεία του Τσάτσου.
    
Σημειώνεται όμως ότι από τα έγγραφα στοιχεία που προσκομίστηκαν, η Catalina Int δεν φαίνεται να έχει εκταμιεύσει ποτέ αντίστοιχο ποσό στην εταιρεία του Τσάτσου. Συνεπώς, λένε οι ορκωτοί  λογιστές, δεν προκύπτει η πραγματική αιτία μεταβίβασης του ποσού του 1.650.000 ευρώ από την Premium Properties.
    
Τα στοιχεία για την Catalina
    
Η Catalina σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 με έδρα τα νησιά Turks and Caicos στην Καραϊβική, με ισότιμους δικαιούχους τους Γ. και Ι. Καρατζαφέρη.
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας RBC, η αξία του χαρτοφυλακίου της υπεράκτιας ανερχόταν σε 6.600.000 δολάρια, ενώ σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη από την τράπεζα η ακίνητη περιουσία του υπολογιζόταν σε 20.000.000 ευρώ.
Αναλυτικά αναφέρονται δύο ακίνητα στο Παλιό Φάληρο, επιχειρηματικά ακίνητα στην Καλλιθέα, θερινή κατοικία στο Λαγονήσι η αξία της οποίας υπολογίζεται από την τράπεζα στα 6.000.000 ευρώ και διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στις Βρυξέλλες, που αποκτήθηκε το 1999.
    
Η Catalina μετονομάστηκε σε Sunlight Delight LTD και τον Ιανουάριο του 2010 ορίστηκε εγγεγραμμένος μέτοχος ηΠαναγιώτα Βασιλάκη, αδελφή του Γ. Καρατζαφέρη.
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 με εντολή του Καρατζαφέρη μεταφέρονται τα υπόλοιπα της εταιρείας στο όνομα του εμπιστεύματος The Ferisca Trust και τον Απρίλη του 10 οι λογαριασμοί της RBC έκλεισαν.
    
Επίσης σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές ο Γ. Καρατζαφέρης είχε και την υπεράκτια Homeric GT με έδρα τα νησιά Turks and Caicos, που ιδρύθηε στις 28/10/1983 και μετονομάστηκε σε  Homeric TCI.
    
Από τον έλεγχο των λογιστών διαπιστώθηκε ότι η συμμετοχή του Γ. Καρατζαφέρη στην Cartalina είχε περιληφθεί στις δηλώσεις πόθεν έσχες στις 16/1/1994 28/4/1994 και 30/4/1996. Επισημαίνουν ότι δεν αναφέρεται ποσοστό συμμετοχής και τίμημα. Στις μεταγενέστερες δηλώσεις πάντως δεν αναφέρεται συμμετοχή στην εταιρεία Catalina LTD και η υπεράκτια Homeric δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Καρατζαφέρη.
    
Το πόρισμα που υπογράφεται αοπό τέσσερις ορκωτούς λογιστές, θα συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή, η οποία θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη κατά του κ. Καρατζαφέρη.

 Παραπομπή για κακουργήματα και πολιτική συγκυρία
Την ομόφωνη παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη στον εισαγγελέα Εφετών και το Ελεγκτικό Συνέδριο για δύο κακουργήματα αποφάσισαν οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.
     
Τα κακουργήματα που του αποδίδονται αφορούν την ανειλικρινή δήλωση «πόθεν έσχες» και την παράνομη κατοχή offshore εταιρείας.
    
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής καταλόγισαν ευθύνες στους ορκωτούς ελεγκτές, που δεν βρήκαν τις offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ, τις ελεγχόμενες καταθέσεις του, αλλά και τον πραγματικό ιδιοκτήτη των ακινήτων.
    
Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που επισήμανε ότι ο Γ. Καρατζαφέρης πιθανότατα έχει στην κατοχή του και τρίτη off shore εταιρεία.
Από την πλευρά τους, στη Νέα Δημοκρατία νίπτουν τας χείρας τους για τη γνωστοποίηση, σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία, όπου τα πράγματα είναι απολύτως ρευστά για τη συγκυβέρνηση, του σκανδάλου για τη συμμετοχή του Γ. Καρατζαφέρη σε offshore εταιρεία ως αποδέκτη μίζας 1,6 ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
    
Στο κυβερνητικό κόμμα δεν δίνουν καμία απάντηση γιατί, μέσω μάλιστα ανώνυμης επιστολής, διερευνήθηκε τώρα το «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΛΑΟΣ, όταν μόλις λίγες εβδομάδες πριν το ερώτημα ήταν αν ο Γ. Καρατζαφέρης θα παρίστατο στις εκδηλώσεις για τα 40ά γενέθλια του κόμματος που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής.
   
Σε κάθε περίπτωση, μία ενδεχόμενη φυλάκιση του Γιώργου Καρατζαφέρη αναμένεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στους ψηφοφόρους του, με εικαζόμενο αποτέλεσμα την ενίσχυση της Ν.Δ.  με την «εξαφάνιση» των συνενοίκων της «δεξιάς πολυκατοικίας».

Μέσω  lefterianews