Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, το 2010, για την Ελλάδα τρόμαξαν και τον Αμερικανό υπουργό κ. Γκάιτνερ. |
Την εξαιρετικά ωμή πλευρά της πολιτικής αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος θυμάται ότι τον Φεβρουάριο του 2010 οι Ευρωπαίοι ήθελαν «να δώσουν στους Ελληνες ένα μάθημα» και να τους «τσακίσουν». Ο κ. Γκάιτνερ ασκεί οξύτατη κριτική στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι την κρίση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι του ήταν αδιανόητο ότι θα επέτρεπαν να εξελιχθούν τα πράγματα τόσο άσχημα όσο τελικά έγιναν.
Τον Φεβρουάριο του 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά. Την εποχή εκείνη δεν είχε...
Τον Φεβρουάριο του 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά. Την εποχή εκείνη δεν είχε...
συμφωνηθεί ακόμη η οικονομική διάσωση της Ελλάδας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η Ευρωζώνη σύντομα θα διέτρεχε υπαρξιακό κίνδυνο. «Θα δώσουμε στους Ελληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά απαίσιοι. Μας είπαν ψέματα. Είναι χάλια, είναι σπάταλοι, εκμεταλλεύτηκαν την όλη κατάσταση και θα τους τσακίσουμε». Αυτό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του G7 από την πλευρά των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπως την περιγράφει ο Γκάιτνερ στους βοηθούς του, που κρατούσαν σημειώσεις για την προετοιμασία του βιβλίου του με τίτλο «Stress Test: Reflections on Financial Crises«, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Τα ευρωπαϊκά κράτη που είναι μέλη του G7 είναι οι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία. «Αυτή ήταν η στάση όλων τους», θυμάται ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο ίδιος ανακαλεί πως προειδοποίησε τους Ευρωπαίους υπουργούς ότι: «Μπορείτε να τους πατήσετε (σ.σ. τους Ελληνες) στον λαιμό αν θέλετε. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα στείλετε σε αντιστάθμισμα και ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς την Ευρώπη και προς τον κόσμο ότι θα διατηρήσετε τη συνοχή του όλου πράγματος (σ.σ. της Ευρωζώνης) και δεν θα το εγκαταλείψετε». Ο Γκάιτνερ συνεχίζει λέγοντας: «Ακουσα όλα αυτά τα αιμοδιψή πράγματα περί ηθικού κινδύνου και τους είπα: Εντάξει. Αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους (σ.σ. με τους Ελληνες) δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα καθησυχάσετε με λίγο περισσότερη αξιοπιστία, ότι δεν θα επιτρέψετε την εξάπλωση της κρίσης πέρα από την Ελλάδα. Θα απαιτηθεί... μεγάλη προσοχή και προσπάθεια ώστε να το καταφέρετε, να είναι η δέσμευσή σας αξιόπιστη όσο θα δίνετε ένα μάθημα στους Ελληνες».
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ ομολογεί στη συνέχεια ότι ποτέ δεν φαντάστηκε πως η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στο ελληνικό ζήτημα θα ήταν τόσο κακοσχεδιασμένη και ότι θα σπαταλούσαν τρία χρόνια με σπασμωδικές αντιδράσεις. «Υποτίμησα πλήρως την πιθανότητα ότι θα αντιδρούσαν (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) σπασμωδικά επί τρία χρόνια. Μου ήταν αδιανόητο ότι θα επέτρεπαν να γίνει τόσο άσχημο το πράγμα όσο τελικά έγινε. Αλλά είχα την προειδοποίηση από αυτή την αρχική συζήτηση». Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ, οι Ευρωπαίοι κατηγορούσαν τους Ελληνες ότι τους είπαν ψέματα και ότι με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να δανειστούν πολλά χρήματα, πράγμα που τους είχε εξοργίσει και τους είχε κάνει εκδικητικούς. Παρέβλεπαν ότι το σφυροκόπημα της Ελλάδας θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη έκρηξη αφού είχε ήδη συσσωρευτεί πολύ εύφλεκτο υλικό.
Σημειώνεται ότι στο βιβλίο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, τον Ιούλιο του 2012, κατά την οποία ο τότε Γερμανός ομόλογός του του είπε ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Ελληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική». Οπως εξηγεί, η ιδέα του κ. Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα έξω, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων. Επιπλέον, μία ελληνική έξοδος θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας. «Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό», υπογράμμιζε ο κ. Γκάιτνερ.
Σήμερα, οι σημειώσεις του αποκαλύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα και εξίσου σκοτεινά μυστικά. Οπως για παράδειγμα ότι στη γνωστή συνάντηση του G20 στις Κάννες, τον Νοέμβριο του 2011, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέγγισαν ιδιαιτέρως τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και του ζήτησαν να συνωμοτήσει μαζί τους προκειμένου να ανατρέψουν τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Δεν πρέπει να έχουμε αίμα στα χέρια μας», είχε συμβουλεύσει τότε ο Γκάιτνερ τον Ομπάμα και πράγματι ο Αμερικανός ηγέτης είχε απορρίψει το σχέδιο. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατέρρευσε μερικές ημέρες μετά τις Κάννες. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αποκαλύπτει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε τον Ιούλιο του 2012 την περίφημη ατάκα ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να διαφυλάξει την ενότητα της Ευρωζώνης χωρίς να έχει συμβουλευτεί τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ και χωρίς να έχει πάρει την έγκρισή τους. Η φράση, που στην ουσία σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα δανείσει ως ύστατη καταφυγή εάν παρουσιαστεί η ανάγκη, θεωρείται ευρέως ότι έσωσε την Ευρωζώνη από τη διάλυση. Ο Ντράγκι έκανε τη δήλωση στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2012, διότι έβλεπε ότι όλοι οι επενδυτές θεωρούσαν αναπόφευκτη τη διάσπαση της Ευρωζώνης.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ από kathimerini
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου