Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ζήτησε στη συνάντηση με τον Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου, όπως είπε, να αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, και να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ψηφίσει η νέα Βουλή.
Ουσιαστικά, λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση...
του Πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια, και με μια ενέργεια που δηλώνει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δικό του πλαίσιο «εθνικής συνεννόησης» ζήτησε συμφωνία για την ημερομηνία των εκλογών ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε διέξοδο με τρόπο «ομαλό» και «συντεταγμένο», παραχωρώντας τρόπον τινά το θέμα του προσώπου του ΠτΔ (σύμφωνα με την προσεκτική διατύπωση για «διερεύνηση της δυνατότητας συμφωνίας στο πρόσωπο του ΠτΔ»).
Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε στο Σαμαρά την ευθύνη της όξυνσης, της πόλωσης και της αποσταθεροποίησης επιχειρώντας να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του εθνικού ακροατηρίου, ως ουσιαστικό εγγυητή της Δημοκρατίας και της σταθερότητας. Ειδικότερα κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι έχει κάνει την επιλογή « να οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης μέχρι τον Μάρτη», παρά το γεγονός, «ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» και αυτή είναι μια επιλογή αποσταθεροποίησης, όπως την χαρακτήρισε.
Ταυτόχρονα, με το πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας απαντά, απορρίπτοντάς τα, στα σενάρια περί εθνικής συνεννόησης για το χρέος ή για τα εθνικά θέματα.
Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια έχει ως εξής:
"Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία μας για τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο η επιμονή της κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που γεννά φτώχεια και ανεργία, όσο όμως και η επιλογή του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας Ιδιαίτερα σε μια στιγμή όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δεσμευτικής συμφωνίας με τους εταίρους, δεδομένης της πλήρους αποτυχίας του μνημονίου, του μνημονιακού προγράμματος.
Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται, με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο, να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με ισχυρή λαϊκή εντολή και ισχυρή κοινωνική στήριξη πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει τη δυνατότητα ο λαός μας νηφάλια να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές. Αυτή της συνέχειας υλοποίησης μνημονιακών πολιτικών και αυτή της διαπραγμάτευσης.
Η επιλογή του κ. Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης μέχρι τον Μάρτη, παρά το γεγονός, όπως είναι φανερό, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ΄ αυτή τη Βουλή, είναι μια επιλογή αποσταθεροποίησης.
Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης.
Αυτός ήταν και ο λόγος που πήραμε την πρωτοβουλία να επισκεφθούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου με τον πιο επίσημο τρόπο να απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα. Γι αυτό και ζητούμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου:
1. Να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, προκειμένου με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα κυριαρχικά να αποφασίσει ο λαός μας.
2. Προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Αυτές είναι δύο κινήσεις που, αν πραγματοποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα και μέσα και έξω από τη χώρα. Ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε δεν είναι απειλή κι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, θα τα θέσουν στην κρίση του λαού, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα. Ένα μήνυμα που θα έκανε πολύ πιο ισχυρή τη θέση της χώρας και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι".
Μαρία Μητσοπούλου από το Ποντίκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου