Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

«Έχει ο καιρός γυρίσματα» δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου και υπερασπίζεται το «λεφτά υπάρχουν»

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι για το μνημόνιο φταίει η κυβέρνηση Καραμανλή και επικαλέσθηκε και τη μαρτυρία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για τον οποίο είπε ότι «θυμάται, πως έζησε δραματικές στιγμές, στιγμές «Παλαιάς Διαθήκης» – εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Θυμάται πως οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι, θα δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα για τα ψέματα που τους είχε πει η προηγούμενη κυβέρνηση».
    
Σαν να μην διδάχθηκε τίποτα από την οικονομική κρίση, αλλά και από  τους χειρισμούς της κυβέρνησής του εμφανίσθηκε και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του κ. Συμεών Κεδίκογλου, στη Χαλκίδα,  έστειλε μήνυμα επανόδου του στην κεντρική πολτική σκηνή. «Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα» είπε...
ο κ. Παπανδρέου.
    
Ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο δεν μιλά απλώς για την επάνοδό του στα πολιτικά πράγματα, κάτι που αποτελεί σαφή απειλή για τον νύν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά επιχειρεί να δικαιολογήσει και την πολτική του. «Τόλμησα να πω ότι λεφτά, πλούτος σε αυτή τη χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται και εγώ αυτό θα το σταματήσω», τόνισε. Υποστήριξε  ταυτόχρονα., ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων που δεχτήκαμε για το «λεφτά υπάρχουν» δεν ήταν στην κατεύθυνση «σωστά, αλλά τι κάνετε για να τα βρείτε;» αλλά «γιατί το είπατε;» και πρόσθεσε: «Έτσι εξηγείται και το μένος. Γιατί αποκαλύψαμε το «μεγάλο μυστικό». Γιατί με αυτή την φράση στρέψαμε τον προβολέα επάνω σε αυτούς που πραγματικά παρασιτούσαν σε βάρος όλων μας τόσα χρόνια».
    
Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε και πάλι ότι τη Ελλάδα δεν την έβαλε στο Μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ το 2009 αλλά η πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή. «O Γκάιτνερ θυμάται, πως έζησε δραματικές στιγμές, στιγμές «Παλαιάς Διαθήκης» – εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Θυμάται πως οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι, θα δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα για τα ψέματα που τους είχε πει η προηγούμενη κυβέρνηση» είπε με έμφαση.Υποστήριξε ακόμη ότι πολλοί «αφήνουν να εννοηθεί ότι, με λίγο ακόμα μαγείρεμα στοιχείων, λίγο ακόμα κλείσιμο του ματιού στους εταίρους μας στην Ευρώπη και καναδυό μέτρα ακόμα, θα την είχαμε γλυτώσει. Άλλοι, προπαγάνδιζαν ότι, ενώ διάφοροι μας χάριζαν τζάμπα δισεκατομμύρια, εμείς σώνει και καλά θέλαμε Τρόικα».
    
Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε και στο πολιτικό σύστημα του σήμερα κατηγορώντας ότι για «μαύρη τρύπα» στην μεταρρυθμιστική ορμή ενώ καυτηρίασε τη στάση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς όταν, τα δύο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα, γαλουχήθηκαν την πιο κρίσιμη για την πατρίδα ώρα στο ίδιο αντιμνημονιακό καλούπι; Όταν ανταγωνίζονταν στο ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο; Στα λόγια βέβαια. Γιατί όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εξελίξεις, τα εύκολα λόγια, εύκολα λέγονται και εύκολα καίγονται» είπε χαρακτηριστικά.
    
Ο κ. Παπανδρέου  μίλησε ειρωνικά και για όσους εμφανίζοντας ως «μετά Χριστόν προφήτες και παντογνώστες, για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει τότε» συμπεριλαμβάνοντας σ” αυτούς και εκείνους «που σήμερα πνίγονται σε μία κουταλιά νερό των διεθνών αγορών. Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στη θέση μας» είπε αναφερόμενος προφανώς στον κ. Αντώνη Σαμαρά.
    
Άφησε, τέλος, εκ νέου αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα κι αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν, ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν και αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα».
    
Η αναφορά πάντως του κ. Παπανδρέου στον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ δεν είναι τυχαία. Η μαρτυρία του κ. Τίμοθι Γκάϊτνερ, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Βερολίνο το Ελληνικό Ζήτημα το 2010, δεν ρίχνει μόνον φως σε άγνωστες πτυχές των γεγονότων της εποχής, αλλά είναι αποκαλυπτική και για τον κυνισμό των ευρωπαίων.
    
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ γράφει χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Στην Ευρώπη επικρατούσε καταστροφή. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%. Ήταν μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα; Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: ‘Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε’. Αυτή ήταν η στάση όλων».
    
Και συνεχίζει ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών: «Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: ‘Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει. Πρέπει να προστατεύσετε όλο τον τόπο’».
    
«Τους το έκανα πολύ σαφές εκείνη την στιγμή. Άκουγα συνέχεια αυτές τις παλιοκολλημένες κουβέντες για ηθικό κίνδυνο από αυτούς και τους είπα: ‘Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους πάει καλά, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα… Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα’», επισημαίνει στο βιβλίο του ο Γκάιτνερ.
    
Και καταλήγει, αναφερόμενος στην ελληνική υπόθεση: «Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι” αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα».
   
Από  hitandrun