Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Εξώδικο από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

O αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, απέστειλε στην «Εφ.Συν.» εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας αναφορικά με το δημοσίευμα με τίτλο «Ενα ρουσφέτι με πολλά γαλόνια» (20.10.2014) για τη μετάθεση του γιου του στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
    
«Διά της παρούσης ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΕΝΤΟΝΩΣ για το αναληθές, υποβολιμαίο, δυσφημιστικό και εν τέλει συκοφαντικό δημοσίευμα με τίτλο “Ενα ρουσφέτι με πολλά γαλόνια”, δημοσιευθέν στο φύλλο της εφημερίδος σας της 20.10.2014, υπογραφόμενο από τον β’ εξ υμών. Συγκεκριμένα, αφορμώμενοι της απολύτως νομίμου επανατοποθετήσεως του Αξιωματικού ΕΛ.ΑΣ. και υιού μου Τσακνάκη Ιωάννη στην θέση που ήδη κατείχε προ της εισαγωγής του στην Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., επιχειρείτε...
να συσχετίσετε εμένα προσωπικώς με την καθ’ όλα νόμιμη αυτή επανατοποθέτηση, στην οποία για προφανείς λόγους εντυπώσεων και εξυπηρετήσεως αλλοτρίων σκοπιμοτήτων αποδίδετε χαρακτήρα “ρουσφετιού”, καταστρατηγώντας ούτως κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
    
Επανελθόντες δε την επομένη του ανωτέρω θλιβερού δημοσιεύματος με νέο ανάλογο δημοσίευμα τιτλοφορούμενο ως “Κουβέντα για την ταμπακιέρα”, εμμείνατε κατ’ αυτόν τον τρόπο στο αναληθές και κακόβουλο περιεχόμενο του αρχικού λιβελλογραφήματος, χωρίς ουδέποτε να αναζητήσετε την άποψη εμού ή του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. επί του προκείμενου ζητήματος, το οποίο στοχευμένα επιλέξατε να διαστρεβλώσετε.
    
Προς αποκατάστασιν της αληθείας, την οποία κακοποιήσατε βάναυσα διά των ως άνω δημοσιεύσεών σας, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΤΕ τα εξής:
    
[1]. Καμία απολύτως ανάμειξη δεν είχα ποτέ εις την υπηρεσιακή εξέλιξη του Αξιωματικού ΕΛ.ΑΣ. Τσακνάκη Ιωάννη, ούτε ποτέ συνέπραξα υπό οιαδήποτε υπηρεσιακή ιδιότητα σε οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής καταστάσεώς του.
    
[2]. Αληθές είναι ότι ο ανωτέρω Αξιωματικός δεν διήνυσε ολιγόμηνη μόνον αστυνομική υπηρεσία, έως την τοποθέτησή του στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ως αναληθέστατα αναφέρετε στο από 20.10.2014 δημοσίευμά σας, καθώς κατετάγη στην ΕΛ.ΑΣ. την 25.10.2002. Μετά δε την έξοδό του από την Σχολή Αστυφυλάκων υπηρέτησε ως επί τω πλείστον σε Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διευθύνσεως Αττικής, ήτοι μακράν του τόπου συμφερόντων του (Θεσσαλονίκη), ως εξής: Αστυνομικό Τμήμα Σπετσών, Αστυνομικό Τμήμα Βάρης Αττικής, Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων, Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης (Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων), και εκ νέου στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων.
    
Ακολούθως, τοποθετήθηκε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος αρχικώς την 12.08.2006 -ήτοι σε χρόνο κατά τον οποίο δεν ήμουν Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Η εν λόγω τοποθέτηση εγένετο δι’ Αποφάσεως του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων Ελληνικής Αστυνομίας αποτελουμένου υπό των τότε Αρχηγού, Υπαρχηγού και Επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από σχετική Πρόταση του τότε Διευθυντού της Διευθύνσεως Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΛ.ΑΣ., ήτοι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2713/1999 και Π.Δ. 179/1999, χωρίς οιαδήποτε δική μου συμμετοχή στην σύνθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων.
    
[3]. Η εκ νέου τοποθέτηση του ανωτέρω Αξιωματικού ΕΛ.ΑΣ. στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος εγένετο την 16.03.2013 -ήτοι σε χρόνο κατά τον οποίο ομοίως δεν ήμουν Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.- μετά την έξοδό του από την Σχολή Αξιωματικών -στην οποία εισήχθη κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων ως απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - επίσης κατόπιν Αποφάσεως του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων Ελληνικής Αστυνομίας αποτελουμένου υπό των τότε Αρχηγού, Υπαρχηγού και Επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις αυτές ως άνω διατάξεις, εμού μη μετέχοντος καθ’ οιανδήποτε ιδιότητα στην σύνθεσή του, και αφού προηγουμένως υπηρέτησε, μετά την έξοδό του από την Σχολή Αξιωματικών τον μήνα Ιούνιο 2012, και πάλι σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διευθύνσεως Αττικής (Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος).
    
Ως εκ των ανωτέρω, ΔΕΝ προκύπτει, ως μηδέποτε υπάρξασα, οιαδήποτε προσωπική ανάμειξη εμού ή του υπ’ εμού Αρχηγείου στην υπηρεσιακή κατάσταση του ανωτέρω Αξιωματικού ΕΛ.ΑΣ., πράγμα που ευχερώς θα μπορούσατε να έχετε διαπιστώσει εάν είχατε προβεί στην εκ του λειτουργήματός σας επιβαλλομένη δημοσιογραφική έρευνα, έστω και στοιχειώδη, από την οποία ωστόσο απείχατε, για προφανείς λόγους προσβολής της προσωπικότητός μου.
    
Μετά ταύτα, εν όψει ότι ουδέποτε κατά την μακρά, κοπιώδη και απολύτως διαυγή Αστυνομική σταδιοδρομία μου δεν έχω επιτρέψει την ελάχιστη αφορμή σπιλώσεως της Αστυνομικής Τιμής και Υπολήψεώς μου, δεδομένης δε της βαρυτάτης, αδίκου και αναιτίου προσβολής την οποία έχω ήδη υποστεί εξ αιτίας της προπεριγραφομένης κακόβουλης συμπεριφοράς σας, ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΟΠΩΣ:
    
1) Προβείτε στην άμεση επανόρθωση των ως άνω εις βάρος μου δημοσιευμάτων σας, ανακαλώντας ρητώς τους ψευδείς ισχυρισμούς σας στο αμέσως επόμενο φύλλο της εφημερίδος σας “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ” και δη στην πρώτη σελίδα αυτής, δημοσιεύοντας παραλλήλως αυτούσιο το παρόν, με τυπογραφικά στοιχεία και μεγέθη ανάλογα εκείνων των συκοφαντικών δημοσιευμάτων σας, και
    
2) Απέχετε από τούδε και στο εξής από οποιαδήποτε άλλη αναληθή και εντεύθεν προσβλητική εις βάρος εμού και της οικογενείας μου αναφορά. ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ότι θα λάβω εις βάρος σας όλες τις ενδεικνυόμενες ποινικές και αστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων για την ανόρθωση, μεταξύ άλλων, της βαρυτάτης ηθικής βλάβης την οποία μου έχει ήδη προξενήσει η προπεριγραφομένη παράνομη συμπεριφορά σας, για την αποκατάσταση της τρωθείσης Τιμής μου, καθώς και για τον προσήκοντα στις περιστάσεις ποινικό κολασμό σας».
    
Η απάντηση του συντάκτη
  • 1. Η «Εφ.Συν.» δεν έχει κάνει τίποτε περισσότερο από το να δημοσιεύσει τις αιτιάσεις-καταγγελίες συνδικαλιστών αστυνομικών, που προσκόμισαν έναν ολόκληρο φάκελο στοιχείων και κανονισμών για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι όμως υποχρεωμένη να προστατεύσει αυτές τις «πηγές» της στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και του δημοσιογραφικού απορρήτου, αν και έχει τα στοιχεία της υπόθεσης στη διάθεσή της.
  • 2. Στην προκειμένη περίπτωση ο υιός τού εν ενεργεία αρχηγού εξήλθε της Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας και ονομάστηκε υπαστυνόμος β’ τον Ιούνιο του 2012, όπως συνομολογεί και ο ίδιος στο εξώδικό του. Οκτώ μήνες μετά μετατέθηκε στην ΥΕΥ Βορείου Ελλάδος, ενώ απαιτούνται 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας (ως αξιωματικός), ναι ή όχι;
Πράγματι, όπως παραδέχεται και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., πριν γίνει αξιωματικός ο υιός του, υπηρετούσε και πάλι στην ίδια ειδική υπηρεσία, στον τόπο κατοικίας του, για να επιστρέψει σε αυτήν ως υπαστυνόμος, αν και δεν είχε συμπληρωθεί 4ετία από την αποχώρησή του, όπως προβλέπεται (Ν. 2713/99), ναι ή όχι;
    
Οταν ο εν ενεργεία αρχηγός τοποθετήθηκε ως γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, μετατέθηκε στην ίδια πόλη (τόπο κατοικίας τους) με διαφορά 20 ημερών και ο υιός του, ναι ή όχι; Στο δημοσίευμα ρητώς αναφέρεται ότι η υπόθεση ξεκινάει το 2013, όταν ο νυν αρχηγός ήταν γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος (δηλαδή ένας εκ των πέντε αντιστρατήγων που απαρτίζουν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.).
    
Προφανώς με το εξώδικο μας λέει ότι δεν επηρέαζε το Συμβούλιο Κρίσεων, του οποίου ωστόσο ήταν αναπληρωματικό μέλος (Διαύγεια-ΑΔΑ: ΒΕΔΞΙ-Τ5Θ). Αλήθεια, αφού καλόπιστα δεχτούμε ότι ο υπαστυνόμος υιός του νομίμως και αμερολήπτως μετατέθηκε στην ΥΕΥ Βορείου Ελλάδος, ένα εύλογο ερώτημα που θα έπρεπε να απαντηθεί είναι «για πόσους άλλους ομοιοβάθμους του εφαρμόστηκε η διαδικασία αυτή στο ίδιο χρονικό διάστημα;». Και τελικά, ήταν όλα και νόμιμα και ηθικά;
  • 3. Τι εννοεί «δημοσιογραφική έρευνα» ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αν όχι τα σχετικά άρθρα του Π.Δ. 100/2003 περί μεταθέσεων και τον Ν. 2713/99 για την ΥΕΥ που παραθέτουμε; Δεν ρωτήθηκε, άλλωστε, και ο ίδιος να απαντήσει από το βήμα της εφημερίδας; Προτίμησε όμως να αποστείλει ένα απειλητικό εξώδικο 17 μέρες μετά, το οποίο η «Εφ.Συν.», τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δημοσιεύει αυτούσιο.  
 Νίκος Φωτόπουλος από efsyn