Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ»
Η Λευκωσία προειδοποιεί με κυρώσεις την εταιρεία που θα ρισκάρει
Η Λευκωσία προειδοποιεί με κυρώσεις την εταιρεία που θα ρισκάρει
Από το Αζερμπαϊτζάν θα νοικιάσει πλατφόρμα, η οποία όμως δεν θα διαθέτει κατάλληλα γεωτρύπανα |
Oλο και δυσκολότερη καθίσταται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, καθώς η Τουρκία δείχνει να οδηγεί τις εξελίξεις σε κορύφωση της έντασης παρά σε αποκλιμάκωση.
Τα όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη δεκάωρη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι η Αγκυρα σκοπεύει μετά την ολοκλήρωση των παράνομων ερευνών του πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ να προχωρήσει σε εγχείρημα γεωτρήσεων στα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου μεταφέροντας πλατφόρμα που ενδεχομένως θα νοικιάσει...
Τα όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη δεκάωρη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι η Αγκυρα σκοπεύει μετά την ολοκλήρωση των παράνομων ερευνών του πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ να προχωρήσει σε εγχείρημα γεωτρήσεων στα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου μεταφέροντας πλατφόρμα που ενδεχομένως θα νοικιάσει...
από το Αζερμπαϊτζάν.
Πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου αναφέρουν πως, ακόμα και αν η Αγκυρα μεταφέρει πλατφόρμα, είναι μάλλον αδύνατο να προβεί σε γεώτρηση καθώς το βάθος είναι τέτοιο που γεωτρύπανα τέτοιας εμβέλειας έχουν μόνο συγκεκριμένες εταιρείες. Το πιθανότερο είναι η προσπάθεια δημιουργίας έντασης και καταγραφής των αξιώσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» αποτρέποντας τις γεωτρήσεις από άλλες εταιρείες με τις οποίες έχει έρθει σε συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Λευκωσία από την πλευρά της ξεκαθαρίζει πως κάθε εταιρεία, ακόμα και η TRAO (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων) έχει νομικές δεσμεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και συνεπώς θα υπάρξουν και επιπτώσεις. Θεωρείται μάλλον αδύνατο κάποια εταιρεία να ρισκάρει μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει ένα πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας, όταν μάλιστα κινδυνεύει να καταδικαστεί και σε τεράστιες αποζημιώσεις.
Επί του παρόντος, το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να πλέει σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πιέσεις από Λευκωσία
Η Λευκωσία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να πειστεί η Τουρκία να αποσύρει το πλοίο και να ακυρώσει την οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με παράλληλη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ενεργοποιηθεί οι ΗΠΑ και ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση.
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε χθεσινή ομιλία του, ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, πρέπει να αποκλείεται. «Η τουρκική ηγεσία», σημείωσε, «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της, όταν επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστρατεύοντας τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με ένα ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει απόλυτα».
Κάλεσε επίσης την Τουρκία, αν πράγματι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, να εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης που ίδια έχει προκαλέσει.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως με την προχθεσινή απόφασή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, με την οποία επαναλαμβάνεται η τουρκική αρνητικότητα με τη συνέχιση της προκλητικής επέμβασης της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απομακρύνεται περαιτέρω η ελπίδα για επανάληψη των συνομιλιών και επίτευξη μιας σύντομης λύσης στο Κυπριακό.
Πέραν των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Κύπρος, προέκυψε και πληροφορία που έφερε τζιχαντιστές να επιχειρούν αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών ή της Aegean, στα αεροδρόμια Λάρνακας ή Πάφου. Για το λόγο αυτό λήφθηκαν έκτακτα μέτρα με αυστηρούς ελέγχους επιβατών με ευρωπαϊκή υπηκοότητα και αραβική καταγωγή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη της πληροφορίας, σημειώνοντας ότι έχουν ενημερωθεί σχετικώς οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνοντας μέτρα.
Ο Κύπριος πρόεδρος έχει επίσης να αντιμετωπίσει και την εσωτερική κρίση που ξέσπασε με τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, την οποία διόρισε ο ίδιος πριν από λίγους μήνες. Ουσιαστικά, την κάλεσε να παραιτηθεί κατηγορώντας τη για αφαίρεση όρου που υπήρχε στο συμβόλαιό της και αφορούσε το ασυμβίβαστο της θέσης της με την ενασχόληση ατόμων της οικογένειάς της σε υποθέσεις που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τα καθήκοντα της. Η κόρη της διοικήτριας εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της κ. Γιωρκάτζη το οποίο έχει αναλάβει υποθέσεις του Α. Βγενόπουλου. Την παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη ζήτησαν και όλα τα κόμματα, ενώ η ίδια δηλώνει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε για την επαγγελματική ενασχόληση της κόρης της.
Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου