H πλέον καυτή πολιτική περίοδος ξεκινά για την κυβέρνηση, μετά τη διάψευση όλων των ελπίδων του Αντ. Σαμαρά για "θετικές ειδήσεις" από την Ευρώπη, που θα μπορούσαν, όπως υπολόγιζε ο πρωθυπουργός, να "φτιάξουν κλίμα" για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών εν όψει της προεδρικής εκλογής. Πλέον, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος επικεντρώνονται στη διαχείριση των νέων πολιτικών δεδομένων, που οδηγούν την κυβέρνηση σε νέα μέτρα, τη χώρα σε νέο... "προληπτικό" Μνημόνιο και το Μαξίμου σε πρόωρες εκλογές.
Έως πριν μερικούς μήνες, ο "εκβιασμός" των δανειστών για τη λήψη δυσάρεστων μέτρων...
Έως πριν μερικούς μήνες, ο "εκβιασμός" των δανειστών για τη λήψη δυσάρεστων μέτρων...
ήταν η εκάστοτε επόμενη δόση. Αν δεν έκλεινε η αξιολόγηση, η καταβολή της δόσης καθυστερούσε και οι πιστωτές έπρεπε απλώς να περιμένουν ώς την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων. Πλέον, στη... "μεταμνημονιακή εποχή" του Αντ. Σαμαρά, το εκβιαστικό εργαλείο δεν θα είναι η επόμενη δόση, αλλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Μ' άλλα λόγια, το "πάρε τα μέτρα, αλλιώς δεν παίρνεις τη δόση" θα γίνει "πάρε τα μέτρα, γιατί αλλιώς θα ανέβουν τα επιτόκια, θα βρεθείς εκτός αγορών και τότε θα πάρεις τα μέτρα για να πάρεις τη δόση".
Νέο Μνημόνιο
Το βασικό σχέδιο των δανειστών για νέους όρους, σκληρές δεσμεύσεις και αυστηρή εποπτεία και στη... "μεταμνημονιακή εποχή" πήρε σάρκα και οστά, τουλάχιστον ως προς τα βασικά σημεία του, στις επαφές που είχε ο Αντ. Σαμαράς την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στις Βρυξέλλες, οι τελευταίες ελπίδες του Αντ. Σαμαρά για πραγματική έξοδο από το "μνημονιακό" καθεστώς εξαϋλώθηκαν, καθώς κατέστη σαφές πως η προληπτική γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους, θα προβλέπει επιθεωρήσεις από τεχνοκράτες -έστω και ανά εξάμηνο-, ενώ ανά πάσα στιγμή, όταν η Ελλάδα δεν θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των δανειστών της, μια άνοδος στα επιτόκια δανεισμού της θα τη στέλνει για... "υπερανάληψη" στην προληπτική γραμμή πίστωσης. Και τότε, με εργαλείο την "επόμενη δόση", θα επιβάλλονται τα μέτρα που θέλουν οι εταίροι. Μ' άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση δεν δέχεται τα μέτρα με... καλό τρόπο, θα υπάρχει πάντα κι ο κακός. Και, όσο για το πώς μπορούν να ανέβουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, το Μέγαρο Μαξίμου το διαπίστωσε προ δύο εβδομάδων. Όταν μερικές δηλώσεις και διαρροές Ευρωπαίων ηγετών και κοινοτικών αξιωματούχων εκτόξευσαν τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο χρεοκοπίας και βούλιαξαν το Χρηματιστήριο Αθηνών...
Μέτρα εδώ και τώρα
Σε κάθε περίπτωση, ο Αντ. Σαμαράς δεν έφυγε από τις Βρυξέλλες έχοντας μόνο στις αποσκευές του το σχέδιο του νέου Μνημονίου -που θα λέγεται κάπως αλλιώς-, αλλά και με αυστηρές υποδείξεις από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση με την τρόικα, που ξεκινά την άλλη εβδομάδα. Και όντως, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κλείσουν όλα τα εκκρεμή θέματα με κάθε τρόπο, εξ ου και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, διαβεβαίωσε με δηλώσεις του πως όλα θα έχουν γίνει ώς τον Δεκέμβριο. «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι τον Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παρ' ότι το τέλος της αξιολόγησης και η συμφωνία με την τρόικα σημαίνουν μέτρα.
Εργασιακά και νέο ασφαλιστικό
Και το τι ζητεί η τρόικα στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης είναι γνωστό: νέο ασφαλιστικό, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων. Στην κυβέρνηση ελπίζουν πως τουλάχιστον το νέο ασφαλιστικό θα παραπεμφθεί για το 2015. Ωστόσο, οι "τροϊκανοί" φέρονται αποφασισμένοι "να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν" -σύμφωνα με διατύπωση κυβερνητικού στελέχους- και ουδόλως τυχαία ήταν η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση: "Περιμένουμε τις αναλογιστικές μελέτες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης συντάξεων ή αύξησης ορίων ηλικίας". Ωστόσο, με δεδομένο ότι μόνο για φέτος το έλλειμμα των ταμείων εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέου ασφαλιστικού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πρ. Παυλόπουλος: "Το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο"
Όπως προαναφέρθηκε, οι συζητήσεις για το "υβριδικό" σχήμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης παραμένουν σε εξέλιξη και, ως εκ τούτου, είναι όλα ανοιχτά. Ωστόσο, ώς τώρα, όλα δείχνουν πως το νέο "μεταμνημονιακό" καθεστώς δεν θα συνοδεύεται από συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους. Πάντως, η επίσημη θέση της κυβέρνησης πως "το χρέος είναι διαχειρίσιμο" δεν βρίσκει σύμφωνους όλους στη συμπολίτευση. "Το χρέος μας, υπό τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι διαχειρίσιμο", επισήμανε προχθές, στον τηλεοπτικό σταθμό SBC ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας την ουσιαστική άποψη πολλών συναδέλφων του, τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μελιγγώνης Γιώργος από avgi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου