Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

«Κόβει τον βήχα» περί εξόδου από το μνημόνιο η Λαγκάρντ

H Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την ανάγκη «προληπτικής στήριξης» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην θέση της κυβέρνησης να σταματήσει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Για «εξέλιξη» της σχέσης της χώρας μας με την τρόικα έκανε λόγο η επικεφαλής του Ταμείου. 
   
Παρά την απόλυτη πεποίθησή  του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την οποία επανέλαβε και σήμερα...
σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, το ΔΝΤ έκοψε τον βήχα της κυβέρνησης μέσω της γενικής διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ.
   
Την αναγκαιότητα της «προληπτικής στήριξης» για την Ελλάδα, τόνισε η κ. Λαγκάρντ αναφερόμενη στα περί δήθεν εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
   
Η επικεφαλής του Ταμείου μπορεί να δήλωσε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, αλλά υπογράμμισε πως «για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη».
   
Για «εξέλιξη» της σχέσης της χώρας μας με την τρόικα έκανε λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας πως «η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της» και ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».
   
Επίσης,  η επικεφαλής ΔΝΤ υποστήριξε ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».
   
Σχετικά με την Ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι υπάρχει «κίνδυνος ύφεσης», με πιθανότητα 35-40%, και ότι μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αποφευχθεί», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και ότι «υπάρχει επαγρύπνηση» για τα ζητήματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης, ώστε η Eυρωζώνη να αποφύγει τα δυσάρεστα, όπως είχε συμβεί με την Ιαπωνία, τη δεκαετία του ’90.
   
Η κ. Λαγκάρντ επέμεινε στην άποψη ότι είναι ανάγκη «να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» και ότι πρέπει να συμβαδίζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας και πως θα πρέπει να υπάρξουν «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές», δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές.
   
Για άλλη μια φορά έκανε αναφορά στην «υψηλή ανεργία» και την «αυξανόμενη ανισότητα», που αποτελούν «εμπόδιο» για την παγκόσμια ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και τους νέους.
Επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα «μείγμα» με «τολμηρές πολιτικές», ώστε να δοθεί «νέα ώθηση» και να ξεπεραστεί το «μέτριο (επίπεδο ανάπτυξης)» που «επισκιάζει το μέλλον», προσθέτοντας ότι όλα αυτά, σε σχέση με το πρόβλημα της ανεργίας θα συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  
Από efsyn  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ