Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Τέλος καλό μόνο για τις τράπεζες

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ STRESS TESTS 
Aνακούφιση στις τράπεζες, ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος και αισιοδοξία στην κυβέρνηση, καθώς το απόθεμα των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ μένει αλώβητο για άλλες χρήσεις. Δεδομένου ότι στην τελική ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα των ελέγχων σε 130 ευρωπαϊκές τράπεζες πρυτάνευσε η πολιτική σκοπιμότητα, καθώς Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν επιθυμούν την όξυνση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης στην ευρωπαϊκή οικονομία, εύλογα στην Αθήνα αισθάνονται ανακουφισμένοι.

Το κατά πόσον το... τέλος καλό, όλα καλά θα έχει συνέχεια και -το σημαντικότερο- πώς...
θα υλοποιηθεί «ταμειακά» τους επόμενους κρίσιμους (και) πολιτικά μήνες θα φανεί. Πλην όμως, τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ είναι πλέον ένα απόθεμα, που σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης θα καλύψει άλλα ουσιώδη «κενά», η δε διοίκηση της ΤτΕ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη.

Προσωπικά, δε, ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, χάρη στις ενέργειες του οποίου διασφαλίστηκε πρόσφατα επιπλέον χρηματορροή από την ΕΚΤ προς τις 4 συστημικές τράπεζες ύψους 10-15 δισ. ευρώ.

Βάσει των αποτελεσμάτων της άσκησης, που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ, καταδείχθηκε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου, ύψους 8,6 δισ. ευρώ, που έγιναν μέσα στο 6μηνο του 2014, και τα σχέδια αναδιάρθρωσης έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.

Οπως σημειώνει τραπεζικός παράγων, «αστερίσκοι και ψιλά γράμματα» μπορεί να αναφέρονται στα αποτελέσματα της Κεντρικής Τράπεζας, πλην όμως κάτι ανάλογο παρατηρείται σε σχεδόν όλες τις επί μέρους αναφορές για τα εθνικά/τοπικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, ειδικότερα των χωρών της πολύπαθης «ευρω-περιφέρειας».

Οπως αναφέρεται, τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού, και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.

Με βάση τον έλεγχο, η Alpha bank δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, που όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Ergasias παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «Για τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με τη ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Οι τραπεζίτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους, ακόμη πιο ικανοποιημένοι όμως εμφανίζονται στην κυβέρνηση καθώς μένουν ανέπαφα τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη που διευκολύνει τους χειρισμούς για μια ήπιας μορφής πιστοληπτική γραμμή που θα διατηρήσει η χώρα με τους εταίρους της.

Πλέον οι τραπεζίτες θα πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους παραδέχονται πως ήρθε η ώρα: να ασχοληθούν με την ανασύνταξη της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες από τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, με στόχο να πεισθεί η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δεχθεί τον έλεγχο των 4 τραπεζών με το δυναμικό μοντέλο.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου μέσω της ψήφισης από τη Βουλή.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet