Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αυτό που δεν σκεφτήκαμε...

Όταν στις 24 Ιουλίου το 1974 υποδεχτήκαμε ως μεσσία τον Τριανταφυλλίδη, οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα γινόταν επιτέλους η πολυπόθητη αποχουντοποίηση. Αυτή που δεν έγινε μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Ο "εθνάρχης" φρόντισε η αποχουντοποίηση να γίνει μόνο στο στρατό και μάλιστα μόνο στα ανώτερα κλιμάκια. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος και τέλος. Στα πανεπιστήμια ό,τι έγινε, έγινε απο το φοιτητικό κίνημα που φρόντισε να αποβάλει όλους τους καθηγητές που είχαν συνεργαστεί...
με τη χούντα. Όπως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δασκαλάκης στη Πάντειο, ο οποίος δικαιολογούσε την εκμετάλλευση του μαύρου ανθρώπου από τον λευκό, γιατί "ο εγκέφαλος του πρώτου είναι μικρότερος σε βάρος από αυτόν του δεύτερου".

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμα και από το εξωτερικό, η αποχουντοποίηση δεν έγινε γιατί δεν ήθελε ο Τριανταφυλλίδης να στεναχωρήσει τους από παλιά συνεργάτες του. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμα και από το εξωτερικό, ο "εθνάρχης" ήταν ανένδοτος.

Χθες κατάλαβα ότι δεν είχαμε σκεφτεί τότε να απαιτήσουμε την αποχουντοποίηση και της δικαιοσύνης. Δεν ξέρω αν θα γινόταν, αλλά ίσως για παράδειγμα να μην είχαμε στη Βουλή τον Μαρκογιαννάκη. Αν είχε γίνει, ίσως δεν θα βλέπαμε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκεί έφεση σε αποφάσεις δικαστηρίων που δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση. Δεν θα βλέπαμε τη δικαιοσύνη να παρακολουθεί άπραγη το κυνηγητό και τις δολοφονίες μεταναστών, στα οποία είχε επιδοθεί η ΧΑ τα τελευταία χρόνια. Αν είχε γίνει, ίσως χθες το Μικτό Ορκωτό στην Πάτρα να μην έβγαζε μια απόφαση, που ουσιαστικά δίνει το "σήμα" σε όσους απασχολούν μετανάστες "αφήστε τους νηστικούς και απλήρωτους, σε καταλύματα που ούτε ζώα δεν θα έμεναν, πηδήξτε τους, πυροβολήστε τους, σκοτώστε τους και κανείς δεν θα σας ζητήσει ποτέ ευθύνες".

Παλιότερα η δικαιοσύνη "πλήρωνε γραμμάτια" στους μεγαλόσχημους. Στη συνέχεια αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο και τους πολιτικούς. Τώρα βρήκε νέο πεδίο δόξας, τους κάθε λογής φασίστες.

Διαβάζω ότι ο Αβραμόπουλος θα αναλάβει ως Επίτροπος τον τομέα της μετανάστευσης και το μυαλό μου πηγαίνει σε όλες τις Μανωλάδες της ΕΕ.

Από swell