Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ενα νομοσχέδιο… «πάρτα όλα»!

Το εκτρωματικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση ικανοποιεί τα «προαπαιτούμενα» (των δανειστών) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ενός δισεκατομμυρίου  ευρώ, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

Πρόκειται για νομοσχέδιο 232 άρθρων, που σαρώνει τα τελευταία υπολείμματα αγοραστικής δύναμης και δικαιωμάτων των εργαζομένων, όσα απέμειναν δηλαδή από την ως τώρα εφαρμογή των μνημονίων.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται: «Για την επίτευξη αυτού του στόχου (σ.σ.  του «νέου αναπτυξιακού προτύπου»), είναι απαραίτητες πρώτον η εύρυθμη λειτουργία...
των αγορών προϊόντων εργασίας και κεφαλαίων, δεύτερον η δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος με χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και τρίτον η ενίσχυση θεσμών που διέπουν την προστασία των επενδυτών, ώστε να είναι εφικτή η προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Από την παραπάνω διατύπωση δεν μένει αμφιβολία και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τους στόχους του, αλλά και των συνεπειών που θα πληρώσουν από την εφαρμογή του, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και βεβαίως οι νέοι.

Η κυβέρνηση δια του νομοσχεδίου επιχειρεί:

Να ενισχύσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και να διασφαλίσει με δρακόντεια μέτρα την είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων.

Να στραγγίσει, στην κυριολεξία, το ασφαλιστικό σύστημα, με ένα νέο γύρο ληστείας των ταμείων, μέσω των ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων των επικουρικών.

Να ολοκληρώσει το νομικό πλαίσιο για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος των «επενδυτών», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οριοθέτηση του αιγιαλού προκειμένου να «νομιμοποιήσει» την εμπορευματοποίηση του.

Ειδικά το ασφαλιστικό σύστημα θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τις προωθούμενες διατάξεις, αφού από τη μία πλευρά δρομολογείται η ένταξη στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος όλων των ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων πρόνοιας  της Γενικής Κυβέρνησης και της Κεντρικής Διοίκησης ή του Δημοσίου ή του κράτους, ενώ από την άλλη καταργούνται φόροι, τέλη και εισφορές που κατευθύνονται στα ταμεία αλλά και σε οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πολυνομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι τις 8 Αυγούστου και η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να καταφύγει ακόμα και σε αντικαταστάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης με άλλους «προθυμότερους», προκειμένου να επιτύχει την ψήφιση του.

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι από τον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου  Κουέντιν Μέτσις  με τίτλο «Ικέτης στο γραφείο δύο φοροεισπρακτόρων»

Από imerodromos