Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Οι μεγαλοεργολάβοι τα παίρνουν όλα

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 
Το υπουργείο Υποδομών, με αφορμή την απειλή για παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη συμμόρφωσής της στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων, κατέθεσε τροπολογία με την οποία επιτρέπει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στους διαγωνισμούς όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των πολύ μικρών δημόσιων έργων, μεγάλων και μεσαίων εργολαβικών εταιρειών.

Η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, μαρασμό των μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων, αφού έτσι πλέον στο παιχνίδι θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν και...
τα μεγαθήρια του κλάδου.

Η «Ελευθεροτυπία» είχε αναφερθεί διεξοδικά στο ζήτημα με δημοσιεύματά της. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Υποδομών ήταν ενήμερο για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, προκειμένου να αποφύγει καταδικαστικές αποφάσεις και πρόστιμα, είχε έτοιμη νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει κατάργηση των κατώτατων ορίων στις επτά κατηγορίες των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Η τροπολογία κατατέθηκε τελικά χθες και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις», το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και πριν από την εν λόγω ρύθμιση οι μεγαλοεργολάβοι είχαν βρει «παραθυράκια» και «χτυπούσαν» μικρά έργα. Είχαν συστήσει θυγατρικές εταιρείες όλων των κατηγοριών και ανάλογα με την κλιμάκωση του προϋπολογισμού του έργου συμμετείχαν σε όλους τους διαγωνισμούς.

Η αιτιολογική έκθεση που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση είναι ενδεικτική των προθέσεων του υπουργείου. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «καταργούνται τα όρια προϋπολογισμού (κατώτατα όρια) κάτω των οποίων εργοληπτικές επιχειρήσεις ανώτερων τάξεων δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προϋπολογισμού των ορίων αυτών».

Οπως προκύπτει μάλιστα, η ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και στα εν εξελίξει έργα, καθώς στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι οι προωθούμενες διατάξεις εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς υποθέσεις ανάθεσης δημοσίων έργων στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί προσφορές μέχρι τώρα.

Σε άλλη παράγραφο, τέλος, καταργούνται και οι γεωγραφικοί περιορισμοί που ίσχυαν έως τώρα και όριζαν ότι τα έργα μικρής κλίμακας θα τα αναλάμβαναν εταιρείες με έδρα τον ίδιο νομό. Πλέον οι εργοληπτικές εταιρείες θα μπορούν να παίρνουν έργα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Α.Ν.Γ.
Από enet