Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αναξιοκρατία στις βαθμολογήσεις φέρνει ο νέος νόμος για την αξιολόγηση

Του Μάριου Αραβαντινού

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την αξιολόγηση των δημοσιών υπαλλήλων, διαδικασία που δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως για την πιθανότητα μη αξιοκρατικής βαθμολόγησης. Ο νέος νόμος της κυβέρνησης που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει ότι με άριστα 9 ή 10 μπορεί να βαθμολογείται μόνο το 25%, βαθμούς 7 ή 8 μπορεί να λαμβάνει το 60% και βαθμολογία 1 έως 6 επιβάλλεται να παίρνει το 15% των...
υπαλλήλων κάθε υπηρεσίας.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα κακής αξιολόγησης είναι, όπως καταγγέλλεται, αυτό της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση της οποίας υψηλό βαθμό εμφανίζονται να λαμβάνουν μόνο όσοι υπάλληλοι υπηρετούν στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως και όχι εκείνοι που εργάζονται σε άλλες οργανικές μονάδες που όμως υπάγονται στην ίδια υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από έγγραφο αξιολόγησης που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Κουτί της Πανδώρας, οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, αξιολογούνται με υψηλές βαθμολογίες της τάξεως του 9 ή 10. Πρόκειται για δέκα από τους συνολικά 37 υπαλλήλους που υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και σε άλλες οργανικές θέσεις που υπάγονται σ’ αυτήν και οι οποίοι συμπτωματικά εργάζονται στο γραφείο της επικεφαλής της υπηρεσίας.

Αντιθέτως με μικρότερη βαθμολογία 7-8 βαθμολογούνται επτά υπάλληλοι της διεύθυνσης ΕΑΠ (Ενιαία Αρχή Πληρωμών) και 15 υπάλληλοι της 53ης Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ χαμηλή βαθμολογία 1-6 λαμβάνουν συνολικά πέντε υπάλληλοι, δύο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τρεις της 53ης Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι παραπάνω μη αξιοκρατικές, όπως καταγγέλλεται, αξιολογήσεις, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του νέου νόμου περί αξιολόγησης, ο οποίος υποχρεώνει τις δημόσιες υπηρεσίες να βαθμολογούν με 1 έως 6 το 15% των υπαλλήλων τους, ενώ άριστα 9-10 δεν μπορεί να λαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, το οποίο στην περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής είχε καλυφθεί από τους εργαζόμενους στο γραφείο της επικεφαλής της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα, στις 26 Ιουνίου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωμοδότησε ότι η εκ των προτέρων θέσπιση ποσοστών ανά βαθμολογική κλίμακα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο για τους αξιολογητές όσο κυρίως για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, ιδίως εκείνους που πρέπει αναγκαστικά να καλύψουν το ποσοστό του 15%, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα εφαρμόσει την υποχρεωτική ποσόστοση.

Από το koutipandoras