Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Κρατικοποιείται το Μέγαρο Μουσικής!

Κι όμως, η κυβέρνηση κάνει κρατικοποιήσεις! Η συγκυβέρνηση προχώρησε στην ανάληψη του χρέους των 245 εκατ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής! Η κρατικοποίηση των δανείων του θεωρείται από πολλούς πρόβα τζενεράλε για το «κούρεμα» των δανείων του ΔΟΛ και του Πήγασου, ίσως και άλλων Ομίλων ΜΜΕ, προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Η διαδικασία ξεκίνησε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και ολοκληρώνεται από τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα. Το όραμα του Χρήστου Λαμπράκη δεν πέρασε ποτέ...
στον ΔΟΛ, αλλά το βάρος του μεταφέρθηκε στους πολίτες, χωρίς καν να αναζητηθούν οι ευθύνες για την οικονομική πορεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στο ΔΣ του ΟΜΜΑ, θυμίζουμε, μετείχε επί πολλά έτη ο διευθυντής Ειδήσεων του Mega Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ύστερα από απόφαση του υπουργού Ευ. Βενιζέλου.

Χωρίς να ανακοινωθεί αν υπάρχει ζημία για τον προϋπολογισμό, το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει τη μεταβίβαση στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ως ένα είδος «ανταλλάγματος». Κοστολόγηση για την αντικειμενική και την εμπορική αξία των κτιρίων δεν έχει ανακοινωθεί, όπως δεν έχει διευκρινιστεί και τι θα γίνει με τη χρήση τους, αν θα παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ ή θα παραμείνουν στο Δημόσιο για την ανάληψη, εκ μέρους του κράτους, χρέους ύψους 245 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννη Μάνο, «διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον: η Πολιτεία αναλαμβάνει τις δανειακές υποχρεώσεις του Μεγάρου και, όπως αναφέρει ο υπουργός, με τη μεταβίβαση της κυριότητας των δύο κτιρίων υπάρχει ποιοτική και ποσοτική ισορροπία μεταξύ παροχής και αντιπαροχής». Η Πολιτεία θα διορίζει τα έξι από τα έντεκα μέλη του ΟΜΜΑ και «θα παρακολουθεί την υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Μεγάρου και υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών».

Από typologies