Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Να γίνει Βραζιλιάνος με το σομπρέρο του (ο Αλέξης); Ή να μη γίνει;

Στο κλαμπ των παγκόσμιων ηγετών, των νυν αλλά και των επόμενων, μπορεί να βρεθεί αυτή την εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας αν δεχτεί την πρόσκληση που του απηύθυνε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ να παρακολουθήσει μαζί της τον τελικό του Μουντιάλ στο Ρίο.

Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ρούσεφ έχει καλέσει επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Γερμανίδα καγκελάριο...
Άνγκελα Μέρκελ και πολλούς άλλους ηγέτες.

Η πρόσκληση βρίσκεται ήδη στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα όμως, όπως γράφτηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμα το αν θα παρευρεθεί στον τελικό διότι χιλιάδες Βραζιλιάνοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το κόστος του Μουντιάλ.

Να πάει λοιπόν ή να μην πάει; Προς το παρόν οι περιηγητές του Διαδικτύου δεν έχουν κληθεί να ψηφίσουν αν ο Αλέξης πρέπει να πάει στη Βραζιλία, επιλέγοντας ανάμεσα στο ΝΑΙ, το ΟΧΙ και τον ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

Σίγουρα δεν είναι εύκολη η απόφαση. Αφενός η παρουσία του Τσίπρα στην εξέδρα των επισήμων έχει μεγάλη συμβολική δύναμη -για το είδος της πολιτικής που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κυβερνητική προοπτική- από την άλλη κάτι τέτοιο τον αποδυναμώνει κινηματικά. Περισσότερο νόημα θα είχε επισημαίνουν κάποιοι να βρεθεί στους αγώνες και στο πλευρό της εθνικής ομάδας παρά να είναι σε μια γωνία τελευταίος μεταξύ ίσων σε μια φιέστα.

Σίγουρα πολλοί θα πετούσανε τη σκούφια τους για να δούνε τον μεγάλο τελικό ζωντανά αν είχαν την ευκαιρία,  έστω και αν η καρδιά είναι με τους εξεγερμένους που βρίσκονται εκτός γηπέδου. Μια λύση θα ήταν να πάει ο Τσίπρας στη Βραζιλία και να παρακολουθήσει τον αγώνα από γιγαντοοθόνη σε μια από τις φαβέλες του Ρίο, όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβολή προς τη χώρα που τον καλεί. Άλλη λύση είναι να δει τον αγώνα μαζί με τον Πούτιν και τους άλλους, φορώντας όμως ένα τι-σερτ με ένα σύνθημα συμπαράστασης προς τους Βραζιλιάνους διαδηλωτές.

Μεγάλος πονοκέφαλος η υψηλή πολιτική, αδέλφια. Το σίγουρο είναι ότι ο Τσίπρας, είτε πάει είτε δεν πάει, θα τα ακούσει. Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να ετοιμάσει δύο ανακοινώσεις, που να τον καταγγέλλουν έτσι κι αλλιώς: η πρώτη για συμβιβασμό και η δεύτερη για… μπαχαλισμό.

Από mao