Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ελλειμματικές συντάξεις

Nέο κύκλο ανατροπών στο Ασφαλιστικό εγκαινιάζει η κυβέρνηση, με πρώτα θύματα πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις θα έχουν και συνέχεια. Αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν και θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού στα εφάπαξ.

Οι συνταξιούχοι θα χάσουν από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις 120 έως 240 ευρώ. Η απόφαση ακολουθεί τη λογική της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς το επικουρικό των μισθωτών θα έχει μαύρη τρύπα...
περί τα 80 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείονται νέες μειώσεις, ανάλογα με το έλλειμμα, στο μέλλον.

Προμηνύεται βαρύς χειμώνας, καθώς άλλες έξι μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό έρχονται το επόμενο έτος. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ενοποιήσεις Ταμείων, ενιαίους κανόνες και όρους ασφάλισης, περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών και καταργήσεις φόρων υπέρ τρίτων, που θα στερήσουν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα.

Η προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών θα ισχύσει σε όλα τα επικουρικά ταμεία, ενώ η εφαρμογή της περίφημης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στα Ταμεία. Ερώτημα είναι κατά πόσο τέτοια μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες κρίσης, όταν, ειδικά σε αυτές τις καταστάσεις, ζητούμενο είναι η ανταπόκριση στις ανάγκες των ασφαλισμένων και η κοινωνική συνοχή.

Στο όνομα της εξάλειψης των ελλειμμάτων, τα Ταμεία καλούνται να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από δικούς τους πόρους, σε μια περίοδο όπου η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται υπό συνολική επανεξέταση, χωρίς όμως η κυβέρνηση να έχει ακόμη εικόνα για τον τελικό αριθμό Ταμείων, τους ενιαίους κανόνες ασφάλισης, που θα οδηγήσουν σε εναρμόνιση παροχών, αλλά και την αξιολόγηση της σχέσης εισφορών-παροχών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πέντε διαφορετικές παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις. Και παρ' ότι η κυβέρνηση προβάλλει το συνήθη ισχυρισμό ότι νέα μέτρα δεν προβλέπονται, ο κύκλος των παρεμβάσεων δεν έχει κλείσει. Από την επόμενη χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού για όσους ετοιμάζονται να διαβούν την πόρτα της εξόδου από τον εργασιακό βίο, εντείνοντας την αγωνία όσων ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν.

Από enet