Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Mόλις πέντε ημέρες μετά τις ευρωεκλογές κατέρρευσε ο κυβερνητικός μύθος περί αποφυγής νέου δανείου και νέου μνημονίου. Αρχικά το ΔΝΤ και μετά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσγείωσαν την ελληνική κυβέρνηση στη σκληρή μετεκλογική πραγματικότητα, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί.
Προφανώς και οι δύο πλευρές δεν έκαναν καμία κουβέντα για νέο μνημόνιο, αλλά τόσο...
Προφανώς και οι δύο πλευρές δεν έκαναν καμία κουβέντα για νέο μνημόνιο, αλλά τόσο...
η «μνημονιακή» ιστορία της χώρας όσο και η κοινή λογική λένε ότι το νέο δάνειο θα συνοδευτεί με μία νέα δανειακή σύμβαση που θα αναφέρει τους νέους αυστηρούς όρους που θέτουν οι δανειστές για να δανείσουν τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια την Ελλάδα.
Το πρώτο χτύπημα ήρθε την Παρασκευή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της ομάδας Τόμσεν που εγκρίθηκε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, ώστε να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αναφέρει ότι τη διετία 2015-2016 προκύπτει χρηματοδοτικό κενό ύψους 13 δισ. ευρώ.
Οχι ομόλογα
Το Ταμείο παραμένει πιστό στην άποψή του ότι το νέο χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί μόνο με ένα νέο δάνειο, καθώς η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της από τις διεθνείς αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων, εξαιτίας του ακόμα υψηλού επιτοκίου.
Ως εκ τούτου οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προτείνουν στην Ευρωζώνη να προχωρήσει σε νέο δανεισμό της Ελλάδας, ενώ παράλληλα στέλνουν σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει τα σχέδια αξιοποίησης των 11 δισ. ευρώ που απομένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ωστόσο, πριν ακόμα κάτσει η σκόνη από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε και νέο χτύπημα, αυτή τη φορά από τον κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο περιοδικό «Focus», επιβεβαίωσε την ανάγκη της Ελλάδας να λάβει και τρίτο δάνειο, λέγοντας ότι τυχόν πρόσθετη βοήθεια θα είναι μικρότερη των 10 δισ. ευρώ. «Το ύψος του ποσού θα το δούμε όταν θα πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση... Μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό, σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα, άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων», όπως είπε ο κ. Σόιμπλε.
Χωρίς σχόλιο
Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια προτίμησε να απαντήσει στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας μήνυμα ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο Μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού, βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα», αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε ή τις πληροφορίες για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Αντίστοιχα, το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή πρόεδρου του ΔΝΤ κ. Shinohara, ο οποίος προαναγγέλλει πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή μέσω διαρκούς και υψηλής ποιότητας μέτρων, όπως και νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Κενό
Με λίγα λόγια, η Αθήνα επιμένει ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι μικρότερο από αυτό που εκτιμούν ΔΝΤ και Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εκτιμήσεις βλέπουν κενό μικρότερο των 10 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης.
Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διεκδικήσει την αξιοποίηση των διαθεσίμων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εφ' όσον τα stress tests της ΕΚΤ δεν αποκαλύψουν και νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
***
Σόιμπλε: Νέο δάνειο και υπακοή
Νέα βοήθεια, ύψους πιθανότατα κάτω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει ότι, εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη.
«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος τής Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο περιοδικό «Focus» το οποίο κυκλοφορεί σήμερα. Οσον αφορά στο ύψος του ποσού της νέας βοήθειας, είπε ότι «μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα - άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».
Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσον οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Ελληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των θεσμών της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται και πάλι υπέρ της απευθείας εκλογής ενός προέδρου της Ε.Ε., «κατά το αμερικανικό ή το γαλλικό πρότυπο».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
Νέα διαρκή μέτρα απαιτεί το ΔΝΤ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Καθησυχαστικός για την αντοχή και το βίο της κυβέρνησης Σαμαρά εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου το ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ. Ο Πολ Τόμσεν δέχθηκε ερωτήσεις από μέλη του Δ.Σ. για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και για το αν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Ο Δανός αξιωματούχος, που στο παρελθόν έχει άκομψα και παράτυπα παρέμβει με αναφορές σε έκθεσή του στα εσωτερικά της χώρας κινδυνολογώντας για το ρόλο της αντιπολίτευσης και των αντιμνημονιακών δυνάμεων, προέβη στην εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν άλλαξαν τις ισορροπίες και «δεν θα υπάρξει πρόβλημα» για την κυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει τη θητεία της παρά τις σημαντικές εκλογικές απώλειες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου για την έγκριση της δόσης έγινε χωρίς την παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έλειπε στο εξωτερικό. Το κλίμα, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο του 2013, ήταν σχετικά πιο ήπιο και το Δ.Σ. αποφάσισε στο τέλος ομόφωνα την έγκριση της δόσης. Ακόμη και ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών από τη Λατινική Αμερική, Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα, ο οποίος απείχε την προηγούμενη φορά εκφράζοντας τις έντονες ενστάσεις για την πορεία του προγράμματος, παίρνοντας τελευταίος το λόγο έδωσε την ψήφο του, αλλά στην τοποθέτησή του επέμεινε στους «πολλούς ενδοιασμούς» του για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης, σχεδόν τα μισά μέλη του 24μέλους Δ.Σ. πήραν το λόγο ασκώντας έντονη κριτική για την πρωτοφανή και αντικαταστατική 9μηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Στις τοποθετήσεις τους μέλη του Δ.Σ. κινήθηκαν στο πνεύμα «ναι μεν,αλλά...» υποστηρίζοντας ότι ναι μεν υπάρχει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τα προβλήματα παραμένουν αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τη φοροδιαφυγή, τον έλεγχο των δαπανών και κυρίως στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε με ανακοίνωσή του να «θριαμβολογήσει» ανακοινώνοντας επιλεκτικά αποσπάσματα από την αδημοσίευτη ακόμη έκθεση Τόμσεν. Ομως λίγες ώρες αργότερα, με επίσημη ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ φρόντισε να «προσγειώσει» την ελληνική πλευρά στην πραγματικότητα καθώς εκτός από τα εύσημα έστελνε και αυστηρές συστάσεις για αλλαγές στο εργασιακό, στους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα δάνεια», στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ έκανε μνεία και στη λήψη «διαρκών και ποιοτικών» νέων δημοσιονομικών μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Πιο συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Σιχονάρα, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, έκανε σαφή λόγο για σημαντική πρόοδο, παραδέχτηκε την επίτευξη πλεονασμάτων ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Ωστόσο, διαβάζοντας την ανακοίνωση προσεκτικά «αποκαλύφθηκαν» και οι νέες πιέσεις για νέα μέτρα. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σιχονάρα, εστιάζει την προσοχή του στους εξής τομείς:
* Πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή «μέσω διαρκών και υψηλής ποιότητας μέτρων».
Ερωτηθείς από την «Ε» αξιωματούχος του ΔΝΤ για την απαίτηση του Ταμείου για «διαρκή και ποιοτικά μέτρα» εξήγησε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα, σειρά μέτρων που έχουν παρθεί στο παρελθόν από τις ελληνικές κυβερνήσεις (π.χ. η ειδική εισφορά αλληλεγγύης) χαρακτηρίζονται «μπαλώματα». «Χρειάζεται να γίνεται γενική εφαρμογή χωρίς ειδικές υποχωρήσεις σε ειδικές ομάδες», είπε ο ίδιος αξιωματούχος θυμίζοντας το τι συνέβη με τα κλειστά επαγγέλματα ή με το γάλα, το οποίο μάλιστα τέθηκε ως παράδειγμα προς αποφυγή στην κλειστή συνεδρίαση του Δ.Σ. Ολόκληρη η επικαιροποιημένη έκθεση Τόμσεν θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και εκεί θα καταγράφεται πλήρως η πορεία της χώρας και οι υποχρεώσεις της έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016.
* «Αναζωογόνηση» των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας καθώς εκκρεμεί το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων που υπάρχει ως όρος του Μνημονίου.
* Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», αφού το Ταμείο υποχώρησε στις απαιτήσεις του μέχρι η ΕΚΤ προχωρήσει στα stress - tests των ευρωπαϊκών τραπεζών το ερχόμενο φθινόπωρο.
* Διατήρηση του αποθεματικού του ΤΧΣ για «την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος».
* Νέες παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση.
* Διορθωτικά μέτρα για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
* Μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
* Μέτρα που είναι αναγκαία για να αρθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό.
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Καθησυχαστικός για την αντοχή και το βίο της κυβέρνησης Σαμαρά εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου το ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ. Ο Πολ Τόμσεν δέχθηκε ερωτήσεις από μέλη του Δ.Σ. για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και για το αν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Ο Δανός αξιωματούχος, που στο παρελθόν έχει άκομψα και παράτυπα παρέμβει με αναφορές σε έκθεσή του στα εσωτερικά της χώρας κινδυνολογώντας για το ρόλο της αντιπολίτευσης και των αντιμνημονιακών δυνάμεων, προέβη στην εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν άλλαξαν τις ισορροπίες και «δεν θα υπάρξει πρόβλημα» για την κυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει τη θητεία της παρά τις σημαντικές εκλογικές απώλειες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου για την έγκριση της δόσης έγινε χωρίς την παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έλειπε στο εξωτερικό. Το κλίμα, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο του 2013, ήταν σχετικά πιο ήπιο και το Δ.Σ. αποφάσισε στο τέλος ομόφωνα την έγκριση της δόσης. Ακόμη και ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών από τη Λατινική Αμερική, Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα, ο οποίος απείχε την προηγούμενη φορά εκφράζοντας τις έντονες ενστάσεις για την πορεία του προγράμματος, παίρνοντας τελευταίος το λόγο έδωσε την ψήφο του, αλλά στην τοποθέτησή του επέμεινε στους «πολλούς ενδοιασμούς» του για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης, σχεδόν τα μισά μέλη του 24μέλους Δ.Σ. πήραν το λόγο ασκώντας έντονη κριτική για την πρωτοφανή και αντικαταστατική 9μηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Στις τοποθετήσεις τους μέλη του Δ.Σ. κινήθηκαν στο πνεύμα «ναι μεν,αλλά...» υποστηρίζοντας ότι ναι μεν υπάρχει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τα προβλήματα παραμένουν αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τη φοροδιαφυγή, τον έλεγχο των δαπανών και κυρίως στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε με ανακοίνωσή του να «θριαμβολογήσει» ανακοινώνοντας επιλεκτικά αποσπάσματα από την αδημοσίευτη ακόμη έκθεση Τόμσεν. Ομως λίγες ώρες αργότερα, με επίσημη ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ φρόντισε να «προσγειώσει» την ελληνική πλευρά στην πραγματικότητα καθώς εκτός από τα εύσημα έστελνε και αυστηρές συστάσεις για αλλαγές στο εργασιακό, στους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα δάνεια», στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ έκανε μνεία και στη λήψη «διαρκών και ποιοτικών» νέων δημοσιονομικών μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Πιο συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Σιχονάρα, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, έκανε σαφή λόγο για σημαντική πρόοδο, παραδέχτηκε την επίτευξη πλεονασμάτων ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Ωστόσο, διαβάζοντας την ανακοίνωση προσεκτικά «αποκαλύφθηκαν» και οι νέες πιέσεις για νέα μέτρα. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σιχονάρα, εστιάζει την προσοχή του στους εξής τομείς:
* Πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή «μέσω διαρκών και υψηλής ποιότητας μέτρων».
Ερωτηθείς από την «Ε» αξιωματούχος του ΔΝΤ για την απαίτηση του Ταμείου για «διαρκή και ποιοτικά μέτρα» εξήγησε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα, σειρά μέτρων που έχουν παρθεί στο παρελθόν από τις ελληνικές κυβερνήσεις (π.χ. η ειδική εισφορά αλληλεγγύης) χαρακτηρίζονται «μπαλώματα». «Χρειάζεται να γίνεται γενική εφαρμογή χωρίς ειδικές υποχωρήσεις σε ειδικές ομάδες», είπε ο ίδιος αξιωματούχος θυμίζοντας το τι συνέβη με τα κλειστά επαγγέλματα ή με το γάλα, το οποίο μάλιστα τέθηκε ως παράδειγμα προς αποφυγή στην κλειστή συνεδρίαση του Δ.Σ. Ολόκληρη η επικαιροποιημένη έκθεση Τόμσεν θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και εκεί θα καταγράφεται πλήρως η πορεία της χώρας και οι υποχρεώσεις της έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016.
* «Αναζωογόνηση» των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας καθώς εκκρεμεί το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων που υπάρχει ως όρος του Μνημονίου.
* Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», αφού το Ταμείο υποχώρησε στις απαιτήσεις του μέχρι η ΕΚΤ προχωρήσει στα stress - tests των ευρωπαϊκών τραπεζών το ερχόμενο φθινόπωρο.
* Διατήρηση του αποθεματικού του ΤΧΣ για «την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος».
* Νέες παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση.
* Διορθωτικά μέτρα για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
* Μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
* Μέτρα που είναι αναγκαία για να αρθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό.
Aπό enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου