Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

- Πού ’σαι παιδί; – Εφτασεεε!

Οι μεγαλοξενοδόχοι «παρήγγειλαν», η κυβέρνηση «σέρβιρε» το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Ο ΣΕΤΕ και το... μπάζωμα πέντε τετραγωνικών θάλασσας για κάθε πέντε ξενοδοχειακές κλίνες!.

Μια ημέρα μετά το «πάγωμα» του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό αποκαλύφθηκε ο παραγγελιοδόχος του απαράδεκτου κυβερνητικού νομοθετήματος που φιλοδοξεί να μετατρέψει τις ακτές της χώρας σε… απέραντο ξενοδοχείο και τους πολίτες της σε γκαρσόνια της υφηλίου. Ουσιαστικός συντάκτης των αντισυνταγματικών διατάξεων είναι...
ο ΣΕΤΕ, ο σύνδεσμος των τουριστικών επιχειρήσεων που μαζί με τον ΣΕΒ είναι οι προνομιακοί συνομιλητές της τρόικας.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του περιγράφει τον «Οδικό Χάρτη 2021», που προφανώς εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των μεγαλοξενοδόχων. Η μελέτη εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία η χώρα χρειάζεται 150.000 νέες κλίνες σε μονάδες 4 και 5 αστέρων, καθώς και αναβάθμιση άλλων 100.000 που ήδη λειτουργούν.

Απαίτηση

Απαιτούν μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων να γίνει «στο θαλάσσιο μέτωπο» που διαθέτει η Ελλάδα, ώστε «να αντεπεξέλθουν στον μεσογειακό και διεθνή ανταγωνισμό». Επικαλείται διεθνείς δείκτες, σύμφωνα με τους οποίους «σε κάθε κλίνη αναλογεί λιγότερο από ένα μέτρο ακτογραμμής», ομολογώντας εμμέσως ότι ο ΣΕΤΕ βρίσκεται πίσω από την πρωτοφανή διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει μπάζωμα πέντε τετραγωνικών θάλασσας για κάθε πέντε ξενοδοχειακές κλίνες!

«Οι 250.000 κλίνες δεν θα απαιτήσουν περισσότερα από 200 χλμ. χρήσης ακτογραμμής», υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ, που προφανώς θεωρεί τον αιγιαλό «τσιφλίκι» των μεγαλοξενοδόχων και «μικρή απώλεια» σε σχέση με τα 16.000 χλμ. των ελληνικών ακτών. Ως αντιστάθμισμα υπόσχεται για την επόμενη δεκαετία 300.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 20%.

Ο ΣΕΤΕ προτείνει να συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά χωρίς «αφορισμούς, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες άλλων σκοπιμοτήτων από καμία πλευρά».

Θεωρεί ότι «το σχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση» και κάνει λόγο για μαρίνες, προβλήτες, εξέδρες προσέγγισης υδροπλάνων και πλωτών μέσων, που τις θεωρεί «απόλυτα αναγκαίες για ανάπτυξη τουρισμού υψηλών απαιτήσεων». Οι οικολογικές ανησυχίες των ξενοδόχων περιορίζονται στον καθαρισμό, την προστασία και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, ενώ ζητούν κίνητρα για όσους λαμβάνουν μέτρα προστασίας, προτείνοντας… μείωση ενοικίου για παραλίες που αποκτούν γαλάζια σημαία!

Η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στις πιέσεις των ξενοδόχων και των πολιτών και έτσι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ενόψει των κρίσιμων εκλογών. Σε νέα ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών στην ουσία επιμένει στις απαράδεκτες διατάξεις, υπόσχεται αόριστα «περαιτέρω διαβούλευση» και θα εξετάσει με προσοχή τα σχόλια, αλλά προαναγγέλλει μόνο «βελτιώσεις του νομοσχεδίου, όπου χρειαστεί»!

Λίγες ώρες πριν, στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας με αντιπροσωπεία του WWF, ο Α. Γούναρης εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές βασικών διατάξεων. Υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, να αποσύρει την πρόβλεψη για το μπάζωμα και να μειώσει στο 50% τον χώρο που θα καταλαμβάνουν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες σε κάθε παραλία. Η αντιπροσωπεία του WWF κατέθεσε τις υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και σε ανακοίνωση που εξέδωσε τηρεί στάση αναμονής.

«Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικά σαφές, αποτελεσματικό και προστατευτικό νομοσχέδιο για την παράκτια ζώνη. Το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση απέχει έτη φωτός από αυτό», δήλωσε ο διευθυντής της οικολογικής οργάνωσης Δ. Καραβέλλας. Η Θεοδότα Νάντσιου, επικεφαλής της περιβαλλοντικής πολιτικής, επισήμανε πως ένα πραγματικά καλό θεσμικό πλαίσιο για τον αιγιαλό πρέπει να ξεκινά από κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και εισπράξεις ανυπολόγιστων εκατομμυρίων ευρώ που χάνει το Δημόσιο από τα οφειλόμενα πρόστιμα. «Να αντιμετωπιστεί η παράκτια ζώνη ως πράσινη υποδομή για το μέλλον», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος

Από την πλευρά του το «άφωνο» αλλά συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, περιορίζεται στον ορισμό ημερομηνίας για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στη ζώνη αιγιαλού. Ζητά να νομιμοποιηθούν μόνον όσα κατασκευάστηκαν ως τις 28/7/2011, όπως ισχύει για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων. Στην πράξη όμως καταστρατηγείται το άρθρο 3 του νόμου 4078/2013 που εξαιρεί σαφώς από τη νομιμοποίηση όσα βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Μια ημέρα μετά την κυβερνητική αναδίπλωση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θυμήθηκε να πάρει αποστάσεις. Μιλώντας στο «Βήμα FM», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο ξεκίνησε με καλή πρόθεση, αλλά σε ορισμένα σημεία του είναι προβληματικό».
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ρεκόρ υπογραφών και αντιδράσεων

Πανελλήνιο ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει η συλλογή υπογραφών κατά του απαράδεκτου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Μόνο στον διαδικτυακό τόπο Avaaz.org και μέσα σε μία εβδομάδα είχαν ξεπεράσει τις 121.000 και απομένουν λιγότερες από 3.000 υπογραφές για να καταρρίψει τις περίπου 140.000 που είχαν συγκεντρωθεί τον Δεκέμβριο για τις κατασχέσεις ακινήτων. Πρέπει να προστεθούν οι σχεδόν 30.000 συμμετοχές στην ηλεκτρονική διεύθυνση change.org. Εχει ενδιαφέρον ότι σε δημοσκόπηση μεταξύ 12.152 μελών του ιστότοπου Avaaz.org το 83% δήλωσε πως η θέση που θα πάρουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό θα επηρεάσει την ψήφο του στις ευρωεκλογές.

Πληθαίνουν και οι φορείς που καταδικάζουν το νομοθέτημα. «Οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις απηχούν μια γενικευμένη και απροκάλυπτη παραγνώριση της σημασίας των δημόσιων αγαθών», αναφέρει η Ενωση Διοικητικών Δικαστών και συνδέει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό με τα άλλα δύο νομοθετήματα που προωθούνται αυτόν τον καιρό από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία αφορούν την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου και την επίλυση δικαστικών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών. «Αιγιαλός και παραλία, εν γένει παράκτια οικοσυστήματα, δάση και δασικές εκτάσεις, δημόσια κτήση -που προστατεύονται από κοινωνικές κατακτήσεις αποτυπωμένες στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία- τίθενται υπό συναλλαγή, υπό τους όρους μιας βραχυπρόθεσμης και στενής αντίληψης περί οικονομικής ανάπτυξης», καταλήγει η ανακοίνωση των δικαστών. Αντιπεριβαλλοντικό αλλά και αντιαναπτυξιακό χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και ζητά την απόσυρσή του. «Παραδίδει το σύνολο των ακτών της χώρας στους ιδιώτες και τα μεγάλα στρατηγικά (!) συμφέροντα, αδιαφορώντας για την πραγματική ανάγκη αειφορίας των παράκτιων οικοσυστημάτων και διαλύοντας το όποιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Της Χαράς Τζαναβάρα από efsyn