* SAVEGREEKWATER ΠΡΟΣ SUEZ
Tηρήστε τη δέσμευσή σας ότι θα σεβαστείτε την απόφαση του ΣτΕ να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, ζητά από την εκτελεστική αντιπρόεδρο του γαλλικού ομίλου Suez Environnement η «Savegreekwater».
Υπενθυμίζεται εξάλλου στην Diane D' Arras ότι στη χώρα της, όπου υπάρχει δημόσια διαχείριση νερού, η τιμή είναι χαμηλότερη έως και 20%. Επίσης μετά την επαναδημοτικοποίηση του νερού με τη δημιουργία του οργανισμού «Eau de Paris» η τιμή...
Υπενθυμίζεται εξάλλου στην Diane D' Arras ότι στη χώρα της, όπου υπάρχει δημόσια διαχείριση νερού, η τιμή είναι χαμηλότερη έως και 20%. Επίσης μετά την επαναδημοτικοποίηση του νερού με τη δημιουργία του οργανισμού «Eau de Paris» η τιμή...
του αγαθού μειώθηκε κατά 8%. Η «Eau de Paris» ανέλαβε μετά την εταιρεία SAGEP, που ήταν υπεύθυνη για τη διανομή και είχε μετόχους το Dημόσιο και ιδιώτες (Suez-Veolia). Σήμερα ο οργανισμός, που λειτουργεί προς όφελος των δημοτών, είναι κερδοφόρος και διαθέτει τα κέρδη του για τη συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου.
Η «Savegreekwater», αναφερόμενη σε συνέντευξη που έδωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Suez Environnement, επισημαίνει ως προς τους ισχυρισμούς για το γαλλικό εταιρικό σχήμα:
«Η απόκτηση του πλιεοψηφικού πακέτου μιας δημόσιας επιχείρησης ύδρευσης δεν είναι σύμπραξη, είναι ιδιωτικοποίηση. Εκτός αν με τον όρο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) υπονοεί ότι το Δημόσιο θέτει στη διάθεση της ιδιωτικοποιημένης ύδρευσης τις υποδομές (που συνεχίζει να συντηρεί με χρήματα των πολιτών) και η εταιρεία εισπράττει για νερό και απόβλητα που διατρέχουν το δίκτυο».
Στη Γαλλία πάντως «δεν υπήρξε αγορά μετοχών των επιχειρήσεων ύδρευσης που είναι τοπικοί, δημοτικοί και περιφερειακοί οργανισμοί και η διαχείριση ορισμένων έχει παραχωρηθεί με ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες, που με αυτό τον τρόπο αποκτούν την πλήρη και απόλυτη διαχείρισή τους, όπως η Veolia και η Suez...».
Στο ζήτημα των επενδύσεων η Diane D' Arras «δεν κάνει λόγο για το ακριβές ύψος του ποσού, παραπέμποντας στο μυσικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης». Πού είναι η σύμβαση, λοιπόν, «την οποία δεν έχουν δει ούτε οι δημοτικοί άρχοντες της πόλης ή έστω το προσχέδιο της σύμβασης», αν πρέπει για το... καλό μας να τηρείται απόλυτη μυστικότητα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στο Βερολίνο τα γερμανικά δικαστήρια έκριναν παράνομη σύμβαση που πήγε να ισχύσει «με έγγραφες εγγυήσεις κερδών για τον ιδώτη αγοραστή εν αγνοία και σε βάρος των "χρηστών"». Το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης, με το όχι 218.000 «χρηστών» του νερού και η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει «αντισυνταγματική την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει την ΕΥΑΘ», αν και είναι βαριά χαρτιά υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών, αγνοούνται επιδεικτικά από την κυβέρνηση.
ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου