Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις

Θα ήθελα να ξέρω τι θα ψηφίσει το μεγάλο κύμα των αναποφάσιστων. Το ίδιο θα ήθελαν να ξέρουν και οι δημοσκόποι και πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι πολιτικοί. Ο τρόπος πάντως με τον οποίο μετράνε τα πράγματα δεν μοιάζει να πείθει. Αυτά που βλέπετε ως προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι η άποψη των δημοσκόπων για το τι τελικά θα ψηφίσει ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος. Είναι σίγουροι ότι εκείνοι που δηλώνουν "δεν ξέρω" θα πάνε να ψηφίσουν; Ή ότι θα ψηφίσουν σίγουρα...
Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ;

Το πιο τίμιο θα ήταν να βγουν και να πούνε ότι ειδικά αυτές οι εκλογές παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες στην πρόβλεψη της τάσης του εκλογικού σώματος και να αναφέρονται ξεκάθαρα στο ποσοστό εκείνων που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Σαν να πρόκειται για ένα μεγάλο κόμμα. Ξέρουν ότι αυτό είναι το πιο τίμιο, επειδή αυτή είναι η αλήθεια: Οι αναποφάσιστοι σε αυτές τις εκλογές θέλουν να τους τιμωρήσουν όλους. Είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν το κόμμα των Ελλήνων κυνηγών και ψαράδων από το να κάνουν την χάρη στους δημοσκόπους και να ψηφίσουν αυτό που οι τελευταίοι έχουν στο μυαλό τους.

Δεν είμαστε από εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές αυτές θα έχουν ένα διαφορετικό μήνυμα από εκείνο που ήδη γνωρίζουμε, το μήνυμα της οργής. Και καλά θα κάνουν οι πολιτικοί να μην σκεφτούν καν να θέσουν ερωτήματα του τύπου "ή εμείς ή το χάος". Το πιο πιθανό είναι να εισπράξουν την απάντηση "προτιμούμε το χάος".

Κι επίσης, καλό θα ήταν η αντιπολίτευση να μην πιστέψει ότι αυτή θα εισπράξει οπωσδήποτε το κύμα της οργής. Είναι πιθανόν να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Κι αυτό διότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει ότι πραγματικά διαθέτει μια εναλλακτική λύση.

Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις σκέφτομαι ότι η προσπάθεια να πλαστογραφηθεί η πρόθεση του μεγάλου σώματος των ψηφοφόρων μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκουν οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής. Μην μας πουν ότι αυτό έκαναν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Διότι αυτές οι εκλογές, όπως και οι προηγούμενες, έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ποιος έχει να χάσει κάτι από το ενδεχόμενο να βγει πρώτο κόμμα εκείνο των κυνηγών - ψαράδων ή αν θριαμβεύσει το κόμμα του φραπέ; Οι πολίτες δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους μόνο απέναντι στα πολιτικά κόμματα, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη. Αν η έξοδος από το μνημόνιο είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει, με την πλήρη καταστροφή της μεσαίας τάξης, τότε η Ευρώπη δεν είναι η λύση στα προβλήματά μας. Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή χάνει την ισχύ του από την ώρα που η χώρα επιστρέφει στον μεσαίωνα, με την θέση των τσιφλικάδων να την παίρνουν οι νέοι ολιγάρχες.

Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας: Το Ελληνικό πωλείται με μία διαδικασία που σε άλλη χώρα της Ευρώπης θα είχε ήδη προκαλέσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Εδώ, όμως, δεν έχει ανοίξει μύτη. Ούτε καν από την λαλίστατη σε άλλες περιπτώσεις αντιπολίτευση. Δυστυχώς, στο Ελληνικό δεν πετούν οι Κορμοράνοι. Την ίδια ώρα η ελληνική δικαιοσύνη κρίνει ότι υπήρξαν παραβάσεις στο Mall. Και λοιπόν;

Θέλετε κι άλλα; Κοιτάξτε τι γίνετε τώρα που συζητάμε με το κουκούλωμα που επιχειρείται με διάφορες υποθέσεις διαφθοράς σε όλο τον δημόσιο τομέα. Κάνουν νόμο για να βγάλουν από την φυλακή τους επίορκους. Το γράφουμε, το ξαναγράφουμε και δεν ιδρώνει το αφτί τους.

Θέλετε κι άλλα; Πιστεύετε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι είδους επιχειρήσεις έχουν στηθεί γύρω από τους δήμους της χώρας; Πιστεύετε ότι θα ξοδέψουν οι ετεροδημότες βενζίνη για κάτι τέτοιο;

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το μυστικό της ιστορίας! Από το αν πείσουν τους αναποφάσιστους να μείνουν στα σπίτια τους. Ναι! Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι περισσότεροι πολιτικοί θα παρακαλάνε οι οργισμένοι να μείνουν στα σπίτια τους και να μην φτάσουν μέχρι τις κάλπες.

Θανάσης Μαυρίδης από capital